The Manchurian Candidate ('04)
Corporate Conspiracy
Michael Clayton (2007) | Tony Gilroy
In deze intrigerende en spannend opgebouwde thriller neemt Bourne-scenarist Tony Gilroy ook plaats achter de camera en laat hij alle fysieke actie varen voor een subtiele doorlichting van intriges en bedrijfspolitiek in hoge zakelijke middens. George Clooney is charmant verweerd als een fixer, een man die voor een machtig advocatenkantoor dubieuze klussen klaart, maar net iets te veel scrupules heeft om toegelaten te worden tot het clubje van de echte grote jongens, dat voorgezeten wordt door Sidney Pollack. Met Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Michael O’Keefe.
Redacted (2007) | Brian De Palma
Brian De Palma die in het huidige Hollywood van de infantiele spektakelcinema niet meer aan de bak komt, vindt zichzelf opnieuw uit met de meest radicale Amerikaanse film in een hele reeks producties over Irak en Amerika’s War on Terror. Wat hij toont, steunt op waargebeurde feiten die zich voordeden in maart 2006: de verkrachting en moord op een 14-jarig meisje en de afslachting van haar familie door vijf Amerikaanse soldaten, gelegerd in de omgeving van Bagdad. De Palma’s meesterwerk Casualties of War behandelde een gelijkaardig incident, maar dan tijdens de Vietnamoorlog. Nu kiest de regisseur voor een totaal andere benadering van dit basisgegeven: in plaats van deze tragische oorlogsepisode in traditionele filmtaal te reconstrueren, maakt hij alleen gebruik van diverse toepassingen van de ‘nieuwe’ beeldtaal: videoblogs, webcams, websites van extremistische groeperingen, reportages van Amerikaanse en Arabische zenders, Youtube-filmpjes en beelden van bewakingscamera’s. Alles ziet er dus ‘echt’ uit, ter plekke geregisseerd of van het internet geplukt. Maar in feite is alles geënsceneerd en gemanipuleerd, zoals de hele berichtgeving in de Amerikaanse media ten tijde van embedded verslaggeving. Zo stelt De Palma niet alleen de onverantwoorde kritiekloze houding van de vierde macht aan de kaak, maar zet hij via de nieuwste digitale technieken zijn zoektocht voort naar de bedrieglijke natuur van het ‘objectieve’ beeld en de achterhaalde claim dat cinéma vérité vierentwintig beelden per seconde de waarheid vertelt. Redacted getuigt van een vrijheid van geest, onafhankelijkheid en woede jegens het establishment die je meer van een aanstormend talent verwacht dan van een gerenommeerde veteraan van toen bijna zeventig. Met Patrick Carroll, Rob Devaney, Izzy Diaz, Ty Jones, Anas Wellman, Mike Figueroa.
W (2008) | Oliver Stone
Josh Brolin als George W. Bush. Republikein. Twee termijnen president, van 2001 tot 2009. Oliver Stone zet de meest bespotte en gehate president ooit - even abstractie gemaakt van Richard Nixon en Donald Trump - in zijn hemd terwijl die nog zijn laatste dagen in het Oval Office zetelt. Het script is genuanceerder dan je zou verwachten en bovendien zijn er scherpe typeringen van de beruchte presidentiële entourage en familie, vaak vertolkt door bekende karakterspelers: Toby Jones als Karl Rove, Dennis Boutsikaris als Paul Wolfowitz, Jeffrey Wright als Colin Powell, Thandie Newton als Condoleezza Rice, Scott Glenn als Donald Rumsfeld, Richard Dreyfuss als Dick Cheney, Elizabeth Banks als Laura Bush, James Cromwell als George H.W. Bush, Ellen Burstyn als Barbara Bush, Jason Ritter als Jeb Bush, Stacy Keach als Rev. Earle Hudd en Ioan Gruffudd als Tony Blair.
The Unknown Known (2013) | Errol Morris
Donald Rumsfeld, gewezen staatssecretaris voor Defensie onder George W. Bush van 2001 tot 2009, praat met documentairemaker Errol Morris over zijn carrière in Washington D.C. van zijn jaren als congresman in de vroege sixties tot het plannen van de invasie van Irak in 2003. De titel slaat op Rumsfelds ontwijkend antwoord, in feite een onbegrijpelijke zin, op de vraag of hij bewijzen had dat Saddam Hussein betrokken was bij de 9/11 aanslagen. De pers noemde dat toen ‘Rummy speak.’ In deze docu geeft Rumsfeld toe dat er toen en ook nu geen bewijzen waren. Alhoewel Morris de politieke visie van Rumsfeld verafschuwt, komt hij uit deze film tevoorschijn als iemand die charmant en gevat kan uit de hoek komen.
Vice (2018) | Adam McKay
Regisseur Adam McKay is duidelijk geen fanboy van zowel Dick Cheney, de voormalige vicepresident van George W. Bush als van het Amerikaanse politieke systeem. In zijn satirische en scherpe biopic toont McKay hoe de alcohol-slurpende Yale drop-out op geslepen wijze de waterboarding-liefhebbende vicepresident onder George Bush junior werd. En daarmee een van de belangrijkste architecten van de Irakoorlog. Niet vies van smerige politieke spelletjes om nog maar te zwijgen over de schande van Guantanamo Bay, heeft hij zijn bijnamen van Prince of Darkness en Darth Vader niet gestolen. Christian Bale weet van de behoorlijk walgelijke CEO van Halliburton Company een fascinerend duister personage te maken. Bush Jr. wordt neergezet door Sam Rockwell en Steve Carell is de creepy Donald Rumsfeld. Met Amy Adams, Alison Pill, Eddie Marsan, LisaGay Hamilton, Tyler Perry.
The Apprentice (2024) | Ali Abbasi
Nee, de titel refereert niet naar het gelijknamige televisieprogramma op NBC dat Trump mee groot maakte, maar naar het verhaal van een hoe een jonge Donald Trump (Sebastian Stan) in de jaren 1970-1980 zijn vastgoedimperium uit de grond stampte met de hulp van de sinistere society advocaat Roy Cohn (Jeremy Strong). Regisseur Ali Abbasi geeft ons hier een ander monster dan in zijn vorige films Holy Spider en Border. Sommigen verwijten de film dat Trump niet hard genoeg aangepakt wordt, anderen vinden het net een kwaliteit dat de regisseur voor nuances kiest in zijn karakterstudie van een man die al kapot geparodieerd werd en ongewild voortdurend zichzelf parodieert. Met Maria Bakalova als Ivana Trump, Ian D. Clark als burgemeester Ed Koch en Bruce Beaton als Andy Warhol.