Wenen, herfst '37. Een man en een vrouw hebben besloten te gaan samenleven: Carola Hell, jonge actrice bij het Josefstadt Theater met een grote carriere voor de boeg, en de Joodse schrijver-journalist Martin Hofmann. Het dagelijks leven wordt al overschaduwd door de fascistische dreiging. Toni Drechsler, Martins collega en vriend, waarschuwt hem dat de Nazi's ook in Oostenrijk naar de macht zullen grijpen. Maar Martin ziet het allemaal niet zo'n vaart lopen en denkt er niet aan uit Wenen te vertrekken . Hij wil , met Carola , eindelijk een 'warm nestje' bouwen. Carola van haar kant vindt dat zij zich van de politiek vandaan moet houden. Aldus treedt zij op als gast-actrice in Berlijn . Maar daar krijgt zij moeilijkheden. Wanneer Martin haar wil halen. wordt hij aan de grens tegengehouden.Nieuwjaar 1938. Het warme nestje van Carola en Martin wordt steeds meer overschaduwd door dreigende berichten van over de grens. In Wenen komen de Nazi's steeds openlijker op straat. Hier en daar breken anti-semitische relletjes uit. Martin en Carola kunnen hun afkeer niet verbergen , maar denken er toch nog niet aan weg te gaan. Het referendum van 11 maart zorgt voor veel oproer. Dezelfde maand nog staat Hitler in Wenen. Wanneer Martin en Carola , die ondertussen een kind gekregen heeft, dan toch besluiten de trein naar Praag te nemen. is het al te laat. Martin mag als Jood niet op de trein, en hij ziet Carola vertrekken. Hij blijft alleen in Wenen achter ...
Al heeft deze film qua verhaal weinig ophefmakend nieuws te vertellen, hij is toch wel bijzonder in zoverre hij heel raak de sfeer in een stad als Wenen op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog weet uit te tekenen . Overigens is '38 geen uitgesproken politieke of historische film. Hij schetst alleen het leven van enkele gewone mensen die zich door omstandigheden tot een heel moeilijke beslissing genoopt zien en dat zolang mogelijk proberen uit te stellen. In hun geval te laat, maar er zullen er ook heel wat geweest zijn die nog op tijd waren. Hun geschiedenis is daardoor wel heel anders verlopen.
'38, genomineerd voor de Oscar '87 beste buitenlandse film, is ongetwijfeld een van de mooiste en gaafste films die de laatste jaren in Oostenrijk gemaakt werden. (wp)
Image gallery
Generiek
Wolfgang Glück
Bert Grund
Sunnyi Melles, Tobias Engels, Heinz Trixner
Wolfgang Glück, Lida Winiewicz
Heidi Handorf
Michael Hild
Meer informatie
Duits
Oostenrijk, West-Duitsland
"Auch das war Wien" (Friedrich Torberg)
1986