Over de film
Wanneer een vreemde man - bijgenaamd 'Dragon' - onverwacht terugkeert naar het dorp dat hem jaren eerder verstootte, zet dit een reeks dramatische gebeurtenissen in gang die niemand onberoerd laat. De film, die zich afspeelt in een tijd en plaats die niet duidelijk zijn gedefinieerd (is het middeleeuws, hedendaags of is het een soort dystopie?), barst van indringende beelden.
Dragon's Return verweeft zelfs de rustigste scènes met een ongemakkelijk gevoel van bijna apocalyptische dreiging, en de Slowaakse berglandschappen met een zweem van soms spirituele verwondering.
Deze oude tragedie legt via de cinematografie van Vincent Rosinec, die liever focust op de textuur van objecten dan op dramatische situaties, de nadruk op het visuele en het extra-verbale en geeft de voorkeur aan zwart-witsymboliek boven realisme. Regisseur Eduard Grečner benadert zijn personages en omgeving op een afstandelijke manier, niet objectief maar juist bewust vervormend en stilerende. In Grečners interpretatie staat de terugkeer van Dragon symbool voor tijdloze eenzaamheid, waar "de hel andere mensen is".
Ondanks dat de film zich afspeelt in fel licht, is de sfeer onderdrukkend en beklemmend. Dragon's Return is bijna een Slowaakse western, een hypnotisch en meditatief sprookje dat zich kan meten met het beste werk van Béla Tarr, Werner Herzog en Andrej Tarkovsky. Grečners romanverfilming verscheen in 1967, net vóór de Sovjetinvasie een einde maakte aan de formele experimenten die zo bloeiden in de Slowaakse cinema. Door de moeilijke politieke situatie na de Praagse Lente werd de film niet buiten de grenzen verspreid en bereikte daardoor niet het wereldwijde publiek dat hij ongetwijfeld verdiende.
Pas in 2015 toen Second Run de film op blu-ray uitbracht, kregen westerse kijkers eindelijk de kans om Grečners unieke meesterwerk te zien.
"Een ballade over liefde, haat en het vinden van een uitweg uit eenzaamheid. Folklore ontmoet avant-garde in een oud drama, een verhaal over de teruggetrokken pottenbakker Martin, bijgenaamd de Dragon, die door bijgelovige dorpsbewoners wordt gezien als de oorsprong van alle kwaad. Ze hebben hem zijn liefde, huis en vrijheid afgenomen. Jaren later keert Dragon terug naar zijn geboortedorp om het verleden te verwerken, maar de kloof blijft onoverkomelijk." - Rastislav Steranka, Slowaaks Filminstituut
Over Oren Ambarchi & Fedrik Rasen
De muziek van Oren Ambarchi combineert moderne elektronica, minimalisme en creëert unieke klanklandschappen waarin delicate texturen samensmelten met diepe bastonen. Sinds de late jaren '90 zijn Ambarchi's gitaarexperimenten geëvolueerd tot een breed scala aan instrumenten. Albums zoals Grapes From the Estate tonen zijn gebruik van glasharmonica, strijkers, bellen en meer, waarbij etherische maar krachtige composities worden gecreëerd.
Ambarchi heeft samengewerkt met diverse artiesten, waaronder Fennesz, Sun 0))), John Zorn en Merzbow. Hij heeft talrijke opnames uitgebracht op labels zoals Touch, Editions Mego en Tzadik. Zijn trio met Keiji Haino en Jim O'Rourke treedt jaarlijks op in Tokio, met veel shows die zijn uitgebracht op zijn label, dat meer dan negentig releases heeft.
Voor de soundtrack van Dragon's Return wordt Ambarchi vergezeld door Fredrik Rasten op twaalfsnarige gitaar. Rasten, gevestigd in Oslo en Berlijn, verkent rechtvaardige intonatie en klankfenomenen, waarbij hij real-time herstemming, vocale kleuringen en voorbereidingen gebruikt om rijke, resonante harmonieën te creëren.
Image gallery
Generiek
Eduard Grecner
Ilja Zeljenka
Radovan Lukavský, Gustáv Valach, Emília Vásáryová
Eduard Grecner
Vincent Rosinec, Vincent Rosinec
Bedrich Voderka, Bedrich Voderka
Eugen Bobek
Studio Hraných Filmov Bratislava
Meer informatie
Tsjechisch, Slovaaks
Tsjecho-Slowakije
"Drak sa vracia" (Dobroslav Chrobak)
1968