58cbc0c4 950a 47ba bac3 1b6c44b3dc2e

Kollektief tilt film, Jaap Speyer

Een koninkrijk voor een huis

Regisseur Kollektief tilt film, Jaap Speyer Componist Harry Hilm, Erich Ziegler Met Heintje Davids, Johan Kaart, Annie Van Duyn
Editie 1981
96' - 1949 - Komedie - Taal: Duits, Nederlands
KOLLEKTIEF TILT FILM / MEATBALL
Tilt Film werd in '77 opgericht door journalisten en een kameraman. Maakten in het buitenland dokumentaires over Viëtnam, Libanon, Koerdistan/Iran; in Nederland films over een Jeugdgevangenis, schoolverlaters, gastarbeiders. Hun bekendste film is EEN VONDELBRUG TE VER, ook al een "kraakfilm". Meatball is een video-groep.

EEN KONINKRIJK VOOR EEN HUIS geeft een geheel ander beeld van de kraakbeweging. Op 30 april komen de internationale media naar Amsterdam om de troonsafstand van koningin Juliana en de inhuldiging van prinses Beatrix bij te wonen. De kraakbeweging kondigt aan tijdens het geheel in 19" eeuwse stijl op te voeren monarchistische sprookje aandacht te zullen vragen voor de woningnood. Anti-militaristische groeperingen kondigen akties aan tegen het militaire vertoon tijdens de plechtigheid. Anarchistische groeperingen bevorderen de geruchtvorming rond eventuele akties op de kroningsdag. De overheid bereidt zich op de koninklijke inhuldiging voor door van Amsterdam bij voorbaat een militaire
veste te maken. Duizenden politiemannen moeten garanderen dat het sprookje voor de buitenwereld onaangetast blijft, gevrijwaard van akties van wat zij noemen ''relschoppers, raddraaiers en andere elementen". Zonder veel commentaar toont de documentaire welke maatschappelijke tegenstellingen er toe leidden dat op 30 april 1980 het sprookje van de monarchie hardhandig werd verstoord en tot welke somber stemmende conclusies dit voor de toekomst leidt.

De opnamen werden al eerder begonnen om te laten zien hoe krakers, politie en overheden zich op deze dag voorbereidden. Het eerste gedeelte van de film gaat hierover en toont vanuit het oogpunt van de krakers - via interviews met bewoners van het Handelsbladgebouw- hoe zij met het naderen van de bewuste dag steeds sterker in een criminele sfeer werden geduwd. Wat er op 30 april 1980 in Amsterdam gebeurt is in de wereldpers breed uitgemeten: op een steenworp afstand van het kroningsfeest vindt de grootste veldslag uit de geschiedenis van Amsterdam plaats. Duizenden politieagenten leveren slag met duizenden krakers, anti-militaristen, studenten, werkloze jongeren en mensen die op avontuur uit zijn. Tegenover media die de berichtgeving over het koninklijke sprookje afwisselden met nieuws over kraakakties en de vechtpartijen in de stad wordt opnieuw hetze gevoerd. De TV-omroep die een optie nam op EEN KONINKRIJK VOOR EEN HUIS durft niet langer over te gaan tot uitzending uit angst voor ledenverlies. Omdat ze de film met de kraak groepen, waarvan ze het vertrouwen genoten, hebben gemaakt, hebben de makers bewust afgezien van een analyserend commentaar over de beelden heen of het inlassen achteraf van bijvoorbeeld een interview met een socioloog of politicoloog die de zaken even glashelder op een rijtje zou zetten.

Image gallery

58cbc0c4 950a 47ba bac3 1b6c44b3dc2e
288ca232 15ea 48b5 b205 a86f4439e25a

Generiek

Regisseur

Kollektief tilt film, Jaap Speyer

Componist

Harry Hilm, Erich Ziegler

Met

Heintje Davids, Johan Kaart, Annie Van Duyn

Scenario

Wolfgang Wilhelm, Jaap Speyer

Cinematograaf

Richard Angst

Monteur

Hermann Haller

Meer informatie

Taal

Duits, Nederlands

Productielanden

Nederland

Jaar

1949