Michel Khlefi zette zich niet alleen definitief op de kaart als regisseur met Noce en Galilée, maar het aangrijpende werkstuk staat ook te boek als een van de allereerste Palestijnse langspeelfilms. Alles draait om een Palestijns huwelijk waarvan de feestelijkheden amper getolereerd worden door de Israëliërs.
Michel Khleifi brak in 1987 door met de in de Cannes opgemerkte film Noce en Galilée, die later dat jaar ook voor het eerst op Film Fest Gent te bewonderen was. De oude patriarch van een door Israël bezet dorp in Galilea vraagt toestemming aan de militaire gezaghebber voor de trouw van zijn zoon. Het Israëlisch leger vreest dat het feest zal uitmonden in een politieke manifestatie. De toestemming komt er uiteindelijk omdat het dorpshoofd ermee instemt dat enkele hooggeplaatste Israëlische militairen het feest bijwonen. Wat dan weer tot ontevredenheid leidt bij sommige bewoners. Khleifi brengt niet alleen een traditioneel Palestijns huwelijk in al zijn ontroerende schoonheid in beeld, maar ook de spanning tussen de Palestijnen en Israëli's. Noce en Galilée is een grootse en edelmoedige film die zich hoedt voor eenvoudig dualisme en is opgebouwd als een Griekse tragedie vol poëzie en humanisme.
Combiticket 'A Tribute to Michel Khleifi'
Op 10 oktober kan je de hele dag doorbrengen met (de films van) Michel Khleifi. Achtereenvolgens kan je naar Fertile Memory, La battaglia di Algeri (de keuze van Khleifi), zijn Director's Talk (inclusief een vertoning van de kortfilm Ma'loul fête sa destruction) en Noce en Galilée.
Image gallery
Generiek
Michel Khleifi
Jean-Marie Sénia
Ali Mohammed Akili, Nazih Akly, Mabram Khouri, Anna Achdian
Michel Khleifi
Walter van den Ende
Marie Castro Vazquez
Michel Khleifi, Bernard Lorain, Jacqueline Louis
Marisa Films
Meer informatie
Arabisch, Turks, Hebreeuws
België, Frankrijk, Palestina, West-Duitsland
1987