- ...
- home
- nieuws
- 10 films ...
10 films om in 2017 naar uit te kijken volgens Patrick Duynslaegher
Het gaat uitsluitend om volledig nieuwe en in ons land onuitgegeven films, vandaar geen titels die al in het Belgisch festivalcircuit te zien waren ('Home', 'La La Land', 'The Birth of a Nation', 'Jackie'). En wat Martin Scorsese’s 'Silence' betreft, dit is geen film waar ik kan naar uitkijken, want ik heb ‘m al gezien. Kijk er wel naar uit om dit meesterwerk en filmtestament van Scorsese (ongeacht hoeveel films hij hierna nog zal maken) nog een tweede keer te zien. Het staat nu al vast dat dit een van de grote films van 2017 is. Benieuwd welke titels uit onderstaande preview eind 2017 de Top 10 lijstjes zullen aanvoeren.
1. DUNKIRK (V.S.; Christopher Nolan)
Gezien het onderwerp _ de militaire operatie van de evacuatie van de geallieerde troepen uit de Noord-Franse stad Duinkerke die in 1940 door de Duitsers omsingeld werd _ gaan we er van uit dat Nolan hier zijn vermoeiende spatio-temporele spelletjes uit Inception en Interstellar achterwege laat en zijn virtuositeit op een andere manier laat blijken. Met Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance en Kenneth Branagh.
2. SONG TO SONG (V.S.; Terrence Malick)
Terwijl hij tussen zijn debuut in 1973 ('Badlands') en 2005 slechts vier films maakte, is Malick de laatste jaren bijzonder productief en tekende hij sinds 'The Tree of Life' uit 2011 maar liefst vier nieuwe films, met een vijfde ('Radegund') in postproductie. 'Song to Song' (dat aanvankelijk 'Weightless' heette) is een romantisch drama gesitueerd in de muziek scene in Austin. Ryan Gosling, Michael Fassbender, Rooney Mara en Natalie Portman zijn de protagonisten die succes nastreven in een rock’n’roll wereldje vol verleiding en verraad. Onder de echte muzikanten die in de film figureren: Patti Smith, Iggy Pop en de Red Hot Chili Peppers.
3. CALL ME BY YOUR NAME (It.; Luca Guadagnino)
Een film waar ik naar uitkijk maar tegelijk houd ik toch ook mijn hart vast, twijfelend of de Siciliaanse regisseur van 'A Bigger Splash' (2015) en 'Io Sono l’amore' (2009) wel de juiste man is om André Acimans subtiele ‘coming of age’ roman 'Call Me By Your Name' te verfilmen. Ik mag er niet aan denken wat een Visconti, mocht hij nog geleefd hebben, er had kunnen van maken. Goed nieuws is in ieder geval dat Aciman meeschreef aan het scenario (samen met de regisseur én met veteraan James Ivory die inzake literatuurverfilmingen toch van wanten weet) over de onweerstaanbare aantrekkingskracht tussen een Italiaanse adolescent (Timothée Chalamet) en een Amerikaanse intellectueel (Armie Hammer) die als zomergast verblijft in de ouderlijke villa aan de Italiaanse Riviera..
4. LAST FLAG FLYING (V.S.; Richard Linklater)
Na 'Everybody Wants Some' (2015, niet uitgebracht in de Belgische bioscoop), het vervolg op 'Dazed and Confused', zijn eigen doorbraakfilm uit 1993, maakte Linklater ('Boyhood') nog een andere semi-sequel, dit keer met als vertrekpunt 'The Last Detail' (1973) een van de vergeten parels uit het Nieuwe Hollywood van de jaren zeventig. Hal Ashby toonde daarin hoe twee onderofficieren een jonge marinier naar de militaire gevangenis escorteren en besluiten hem onderweg nog één keertje van zijn kostbare vrijheid te laten proeven. Drie decennia later neemt Linklater de draad weer op en zien we hoe de marinier Larry Meadows (oorspronkelijk gespeeld door Randy Quaid, nu door Steve Carell) de hulp inroept van zijn oude strijdmakkers om het stoffelijk overschot van zijn in de oorlog in Irak gesneuvelde zoon naar huis te brengen. Bryan Cranston ('Breaking Bad') neemt de glansrol over van Jack Nicholson en Laurence Fishburne stapt in de schoenen van Otis Young.
5. MEKTOUB IS MEKTOUB (Fr.; Abdellatif Kechiche)
Na het Gouden Palm winnende 'La vie d’Adèle' draaide Kechiche in het grootste geheim in Sète deze vrije bewerking van een roman van Antoine Bégaudeau waarin het fatum een aanzienlijke rol speelt. De protagonist is de jonge scenarioschrijver Amin die tijdens zijn zomervakantie verliefd wordt, een producent vindt om zijn film te financieren maar voor verscheurende keuzes komt te staan als de vrouw van zijn geldschieter haar oog op hem laat vallen.
6. THE KILLING OF A SACRED DEER (V.K./V.S.; Yorgos Lanthimos)
De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos die met 'Dogtooth' en 'Alps' de nieuwe Griekse film op de kaart zette, heeft de smaak van de internationale Engelstalige producties te pakken. Na het Britse 'The Lobster', draaide hij nu zijn nieuwe film in Cincinnati. Niet dat hij daarmee volledig zijn roots afzweert: het script dat hij samen schreef met vaste medewerker Efthymis Filippou is geïnspireerd op een treurspel van Euripides. Colin Farrell (ook al de ster van 'The Lobster') is te zien als een chirurg die zich ontfermt over een tiener (nieuwkomer Sunny Suljic) wat in het gezin voor grote onrust zorgt. Nicole Kidman speelt Farrells echtgenote.
7. BLADE RUNNER 2049 (V.S.; Dennis Villeneuve)
De Canadese wonderboy van 'Sicario' en 'Arrival' (nu in de bioscoop) moet zijn reputatie van leverancier van het intelligentere blockbusterwerk verzilveren met dit langverwachte vervolg op de Uber SF-klassieker van Ridley Scott uit 1982. Spijts, of precies omwille van de digitale trukendoos zal het toch moeilijk zijn om de futuristische production design van het origineel te overtreffen. Harrison Ford mag opnieuw opdraven maar niet voor de hoofdrol die naar de onvermijdelijke Ryan Gosling gaat. Jared Leto en Robin Wright doen ook mee.
8. THE LOST CITY OF Z (V.S.; James Gray)
De nieuwe film van de regisseur van 'The Immigrant' en 'We Own the Night' is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van David Grann en vertelt het waargebeurde verhaal van kolonel Percival Fawcett, een Britse ontdekkingsreiziger die in de jaren 1920 verdween tijdens een expeditie naar een raadselachtige stad in de Amazone. De jungle die Gray in zijn film te voorschijn tovert is geïnspireerd op de naïeve doeken van Henri Rousseau en moet meer de fantasie voorstellen van Fawcett (Tom Holland) dan de realiteit. Om die dromerige dimensie te visualiseren draaide Gray niet digitaal maar op ‘ouderwetse’ pellicule omdat de korrel de textuur van een penseelstreek oproept.
9. HAPPY END (Fr.; Michael Haneke)
Jean-Louis Trintignant en Isabelle Huppert, die in Amour vader en dochter speelden, treden weer aan in de nieuwe film van de zwartgallige Oostenrijkse meester ('Das Weisse Band', 'La Pianiste', ook al met Huppert), een familiedrama gesitueerd in Calais tegen de achtergrond van de Europese vluchtelingencrisis.
10. D’APRES UNE HISTOIRE VRAIE (Fr./Oostenrijk/Duitsland); Roman Polanski)
De Franse filmmaker Olivier Assayas ('Personal Shopper') begon zijn carrière als scenarist van André Téchiné en keerde met dit scenario dat hij voor Polanski schreef terug naar zijn roots. Gebaseerd op een gevierde roman van Delphine de Vigan, gaat het om een psychologische thriller over de troebele relatie tussen een schrijfster en een geobsedeerde bewonderaar. Polanski, inmiddels 83, werkt voor de vijfde keer samen met zijn vrouw Emmanuelle Seigner. Eva Green en Vincent Perez zijn ook van de partij, alsook Alexandre Desplat die andermaal voor een Polanski-film de muziek componeert.