30ste Filmfestival van Gent viert feest

10 jun 2003
Geen nostalgische terugblik maar resoluut naar de toekomst.

Het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent is dit jaar aan zijn 30ste editie toe. Nog meer dan de vorige jaren zal de nadruk op muziek komen te liggen. Er komt een uniek boek uit waarin interviews staan met een 20-tal filmcomponisten. Tal van aangename verrassingen liggen in het verschiet in oktober. Dit festival wordt dus geen nostalgische terugblik maar kijkt resoluut vooruit.

Van 7 tot en met 18 oktober vindt de 30ste editie plaats van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Het festival viert dus feest. De 'Impact van Muziek op Film' zal via verschillende concerten nog meer dan andere jaren op de voorgrond treden. Op 12 oktober heeft de uitreiking plaats van de World Soundtrack Awards met het Nationaal orkest van België en enkele vooraanstaande gasten zoals componist Patrick Doyle (Gosford Park, Sense and Sensibility).

'Het belangrijkste tijdens het 10 dagen durende filmfeest zijn en blijven natuurlijk de verschillende films in competitie. Een zeer diverse groep van maximum 15 speelfilms zal worden weerhouden voor deze Internationale Competitie', aldus Jacques Dubrulle, secretaris-generaal van het festival. Een internationale jury zal zich buigen over de films in competitie. Zoals vorig jaar wordt de volledige reeks competitiefilms in de Capitole voorgesteld. Voor dit jaar zal de Franse steractrice Jeanne Moreau het voorzitterschap van de jury op zich nemen. Zij zal worden bijgestaan door onder meer de Britse componist Stephen Warbeck (Shakespeare in Love).

Tijdens de officiële slotplechtigheid op 18 oktober worden volgende prijzen toegekend: de Grote Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Beste Film, de Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek, de Sabam Prijs voor het Beste Scenario en de Robert Wise Award voor de Beste Regisseur.

Dit jaar wordt de totale prijzenpot op het Filmfestival Gent verhoogd tot € 81.000. Het geld gaat uitsluitend naar de Benelux-verdelers van de winnende films. Daarmee wil het festival proberen de lacunes te vullen die ontstonden door de crisis bij de art house verdelers. Tot dusver werd het prijzengeld gedeeld door de verdeler van de film, de regisseur, de componist of de scenarist.

De kortfilmcompetities zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het festivalgebeuren. Tijdens het komende filmfestival lopen volgende competities: Prix UIP, Prijs voor Beste recente Belgische Kortfilm, de ACE-Prijs. Tot slot dingen zo'n 30-tal kortfilms, gemaakt tussen 2000 en 2003, naar de Prijs voor de Beste Vlaamse Kortfilm. Zowel deze prijs als de bijhorende vermeldingen zijn éénmalig.

De grote Italiaanse componist Nicola Piovani, bekend van onder meer La Vita e Bella, zal na de officiële bekendmaking van de prijzen het filmfestival afsluiten met een uniek concert in 't Kuipke.

In september komt het boek Moving Music (uitgave bij Lannoo) op de markt waarin een 20-tal interviews staan met belangrijke componisten. Naast namen zoals Ennio Morricone, Howard Shore, Elmer Bernstein en wijlen Georges Delerue komen ook Belgische componisten aan bod.

Er wordt tijdens deze editie opnieuw veel aandacht besteed aan jongeren. Getuige daarvan is de tweede editie van de compositiewedstrijd voor aanstormend componistentalent. Dit jaar moeten de kandidaten een muziekstuk van 3'02' componeren voor de stille kortfilm Baby's Peril (uit 1906). In tegenstelling tot de vorige editie kunnen zowel klassieke composities als elektronische scores ingezonden worden. Een professionele jury met internationale ervaring samengesteld uit mensen uit het film-en muziekvak zal de werkstukken zorgvuldig evalueren. Tijdens de World Soundtrack Awards ceremonie op 12 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. De winnende compositie wordt dan uitgevoerd.

Bezoekers krijgen opnieuw de kans om films te bekijken uit de vier windstreken in de sectie WORLD CINEMA. Het zijn stuk voor stuk titels die een éénmalige vertoning krijgen in België tijdens het festival. Mis deze exclusiviteit dus niet!

Net zoals vorig jaar wordt via de XPLOREZONE een vijfkoppige jury, bestaande uit mensen tussen 18 en 25 jaar, een interessante alternatieve waaier aangeboden uit het volledige festivalprogramma. Deze jongeren zullen beslissen welke film dit jaar met de Xplorezone StuBru- award gaat lopen.

Voor de derde keer is er ook een PLUS PARCOURS waarbij een speciale selectie films wordt aangeboden aan 55-plussers.

Er is natuurlijk nog heel wat meer dat u te wachten staat tijdens dit spetterend filmfeest in Gent. Voor meer informatie omtrent het programma, het festival zelf, de gasten en nog veel meer kan u terecht op deze door THESE DAYS vernieuwde site van het filmfestival www.filmfestival.be waar u zich kan inschrijven op een elektronische nieuwsbrief. Blijf op de hoogte dan hoeft u niets te missen!