Berlinale selecteert Vlaams talent
Filmcriticus Inge Coolsaet, filmmaker Viet Vu (Pham Quan Trung), regisseur en filmcriticus Matthias De Groof, documentairemaker Kinshuk Surjan en acteur, schrijver en theatermaker Angelo Tijssens zijn bij de gelukkigen van de Berlinale Talents 2021, een initiatief van het filmfestival van Berlijn waarbij jong en aanstormend filmtalent zes dagen lang een filmbad krijgt bestaande uit seminaries, workshops, coaching en alles wat maar met film te maken heeft. Dit jaar zal dat gebeuren vanuit het HAU Hebbel Theater am Ufer dat getransformeerd wordt in een digitale hub door set designer Uli Hanisch (The Queen's Gambit, Babylon Berlin).
Dromen
In totaal zijn er 200 deelnemers geselecteerd (uit 3000 kandidaten) afkomstig uit 65 landen. De 19de editie van Berlinale Talents staat in het teken van Dreams. Ze wordt als een droom volgens de organisatoren: met zijn allen samen verbonden in Berlijn en tegelijk ieder in de eigen bubbel. Inspelend op de huidige streamingtrend noemen ze het SDreaming. Elke deelnemer, uit de dertien verschillende met film verbonden disciplines, krijgt de opdracht om nieuwe wegen in het filmlandschap te verkennen. Dream on, ondanks de crisis!
Talent Tijssens
Onder de Belgische Berlina Talents-geselecteerden is Angelo Tijssens de meeste bekende. Hij maakt deel uit van de artistieke kern van het Gentse theatercollectief Ontroerend Goed. Samen met Gilles Coulier schreef hij o.a. aan IJsland en Mont Blanc, twee kortfilms die in Cannes de officiële selectie haalden. Tijssens was ook de coscenarist voor Girl van Lukas Dhont, de winnaar van de Caméra d'Or in Cannes en de fiere openingsfilm van Film Fest Gent 2018. Met Lukas Dhont werkt hij nu het scenario af van diens tweede langspeelfilm Close. De opnames van die film starten in de zomer van dit jaar.
Tijssens is evenees als scenarist en executive producer betrokken bij Dust, een fictiefilm over de ondergang van een spraaktechnologiebedrijf. De film zal worden geregisseerd door Anke Blondé, die met The Best of Dorien B. haar debuut maakte en ook de serie Red Light (te zien op FFG2020) van regie voorzag. De opnames zouden eind dit jaar of begin volgend jaar van start gaan. Close is voorzien voor een première in 2023.
Co-Production Market
Op de Berlinale Co-Production Market krijgen ongeveer 500 producenten, sales agents, filmverdelers en andere professionals digitaal een staalkaart te zien van film- en televisieprojecten die nog in een ontwikkelingsfase zitten. Uit meer dan 300 inzendingen selecteerde de jury 25 projecten die op de Market zullen worden voorgesteld. Daaronder Zeevonk van Domien Huyghe en Holly van Fien Troch.
Zeevonk is een jeugdfilm voor 8- tot 12-jarigen over een visser die in mysterieuze omstandigheden op de Noordzee overlijdt. Zijn twaalfjarige dochter is ervan overtuigd dat een eeuwenoud monster op de bodem van de oceaan daarvoor verantwoordelijk is. Het scenario werd geschreven door Jean-Claude Van Rijckeghem, Wendy en Domien Huyghe.
Holly is de werktitel van de nieuwste film van Fien Troch (Kid, Home) en gaat over een getraumatiseerde gemeenschap die, in de nasleep van een schoolbrand, op zoek gaat naar troost bij de vijftienjarige Holly. Buiten haar wil om wordt ze hun verlosser, maar de grens tussen hulp en misbruik vervaagt snel. Fien Troch schrijft het scenario en regisseert. De opnames staan gepland voor dit najaar. De afwerking is voorzien voor de zomer van 2022. Vorig jaar mocht Veerle Baetens trouwens haar eerste filmproject als regisseur, Het smelt, pitchen op de Co-Production Market en werd er bekroond.
De 71ste editie van de Berlinale valt in twee delen uiteen. Het industriële gedeelte is een digitaal evenement en vindt plaats van 1 tot 5 maart. Begin juni komt er ook een luik bestemd voor het publiek.