Brussels-Palestijnse filmmaker Michel Khleifi gevierd met Joseph Plateau Honorary Award

Michel Khleifi 3
Nieuws 10 okt 2024
Sinds zijn allereerste films heeft scenarist en regisseur Michel Khleifi zowel artistieke als politieke grenzen verlegd. Als eerbetoon aan zijn uitzonderlijke oeuvre ontving de Palestijnse regisseur uit Brussel een Joseph Plateau Honorary Award, na een retrospectieve van zijn werk en Director's Talk.

Al in de jaren 1980 bood de Palestijnse filmmaker Michel Khleifi een alternatieve, filmische route door de Israëlische bezetting van Palestijns land. Met films als Fertile Memory en Noce en Galilée geeft hij niet alleen inzicht in de historische wortels van het conflict, maar ook in de recente escalaties in de regio. Vanavond was de Brusselse regisseur aanwezig op Film Fest Gent voor een uniek retrospectieve van zijn werk en een een-op-een Director's Talk. Hij kreeg ook een Joseph Plateau Honorary Award, als erkenning voor zijn bijzondere werk.

Grensverleggend

Michel Khleifi, geboren in Nazareth in een Palestijnse familie, verhuisde in de jaren 1970 naar België, waar hij film- en theaterregie studeerde aan het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle (INSAS). Na enkele televisiereportages in de jaren 1980 reisde Khleifi naar zijn geboorteland om er zijn langspeeldebuut Fertile Memory (1981) te draaien, hybride die laat zien hoe de Israëlische bezetting de levens en opvattingen van twee zeer verschillende Palestijnse vrouwen tekent. Het was de allereerste langspeelfilm opgenomen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en betekende het begin van een carrière van acht politiek begeesterde films over het onrecht dat zich voltrekt in de bezette regio.

Na de kortfilm Ma'loul fête sa destruction (1985), over een groep Palestijnse burgers die één keer per jaar terugkeren naar hun geboorteplaats, maakte hij zijn fictiedebuut Noce en Galilée (1987). Dit portret van de goede maar betwijfelbare intenties van een Arabische patriarch betekende niet alleen Khleifi's internationale doorbraak, maar was ook de allereerste Palestijnse film die vertoond werd op het filmfestival van Cannes, waar hij de International Critics Prize ontving.

In de jaren 1990 en 2000 zette hij zijn engagement verder met onder meer Forbidden Marriages in the Holy Land (1999), een documentaire over gemengde Arabisch-Joodse koppels en hun dagelijkse problemen. Voor Zindeeq (2009), zijn laatste film tot dusver, ontving hij de prijs voor Best Arab Feature Film op het Dubai International Film Festival.

Michel Khleifi 2© Martin Corlazzoli
Michel Khleifi

Joseph Plateau Honorary Award

Khleifi ontving de Joseph Plateau Honorary Award na een Director's Talk waarin hij terugblikte op de mijlpalen van zijn carrière. Aansluitend en voorafgaand aan de talk vertoonde Film Fest Gent Fertile Memory, Ma'loul fête sa destruction en Noce en Galilée - alle drie recent gerestaureerd door CINEMATEK, het Koninklijk Filmarchief van België - alsook Gillo Pontecorvo's La battaglia di Algeri (1985), Khleifi's keuzefilm.

Eerder deze week ontving ook actrice Emily Watson (Small Things Like These) een Joseph Plateau Honorary Award en tijdens eerdere edities viel deze eer te beurt aan invloedrijke filmmakers als Ryûsuke Hamaguchi, Terence Davies en Céline Sciamma. De award is een replica van professor Joseph Plateaus fenakistiscoop, een toestel waarmee hij een serie van opeenvolgende tekeningen doorlopend 'in beweging' kon brengen. De fenakistiscoop stond mee aan de basis van het idee van bewegende beelden en daarmee ook de basis van het filmmaken.

Tags

FFG2024