'BXL' van Ish en Monir Aït Hamou wint North Sea Port Publieksprijs

BXL officially selected
Nieuws 21 okt 2024
Op maandag 21 oktober is de allerlaatste prijs van de 51ste editie van Film Fest Gent uitgedeeld. Het festivalpubliek duidde BXL, het debuut van de broers Ish Aït Hamou en Monir Aït Hamou van productiehuis Potemkino, aan als de winnaar van de Audience Award (powered by North Sea Port).

De Internationale Jury's hadden hun winnaars al bekendgemaakt, maar zoals steeds heeft het publiek op Film Fest Gent het laatste woord. Tot en met zondag kon elke festivalbezoeker zijn stem uitbrengen voor de North Sea Port Publieksprijs. Gedurende twee weken was het een spannende strijd tussen de festivalfilms en met name Belgische debuten namen afwisselend de leiding. Nadat Mathijs Poppes The Jacket de afgelopen dagen kort op één stond, trok BXL uiteindelijk aan het langste eind.

Met een gemiddelde publieksscore van 4.93 op 5 slepen Ish en Monir Aït Hamou de North Sea Port Publieksprijs in de wacht. De prijs komt met een distributiepremie van € 5.000 voor de Belgische distributeur Paradiso, samen met een mediacampagne ter waarde van € 13.000. Paradiso brengt de film uit op 22 januari 2025.

‘BXL’

Voor hun regiedebuut groeven Ish en Monir Aït Hamou in de herinneringen aan hun eigen jeugd in Brussel. Tegen de achtergrond van de hoofdstad zoeken twee broers – de 26-jarige Tarek en de 12-jarige Fouad – hun weg in het leven. Wanneer Tarek de kans krijgt te ontsnappen aan het decor van zijn jeugd en zijn droom waar te maken, neemt zijn leven en dat van zijn jongste broer een nieuwe wending.

Zijn wereldpremière beleefde BXL op 11 oktober op Film Fest Gent, in aanwezigheid van de cast & crew. De dag nadien blikte het regisseursduo terug op het maakproces van hun debuut tijdens een FFG Talkie, de dagelijkse talkshow van Film Fest Gent. “We zijn niet gestart vanuit problematieken” vertelde Ish Aït Hamou toen, “maar vanuit dromen. We brengen perspectief in een landschap van veel verhalen.”