Canneseries kleurt Vlaams

How To Kill Your Sister van Pedro Elias, Evelien Broekaert en Jonas Geirnaert opent op 25 april de officiële competitie. Na acht jaar radiostilte staat Anna, met een doodskist op haar auto, onverwacht voor de deur van haar oudere zus Kat. Ze brengt onthutsend nieuws: ze is terminaal ziek. Als laatste wens, wil ze, net als vroeger, nog eens samen naar Spanje. Daarbij hoopt ze te weten te komen waarom Kat haar na de dood van hun ouders aan haar lot overliet. Kat en Anna vertrekken op een tot ontsporen gedoemde roadtrip en hoe dichter ze bij hun bestemming komen, hoe moeilijker het wordt om hun geheimen verborgen te houden. De twee hoofdrollen worden vertolkt door Marjan De Schutter en Emma Rotsaert met Sophie Decleir en Nico Sturm in belangrijke bijrollen. Jonas Geirnaert nam de regie voor zijn rekening in een serie die geproduceerd werd door Hilde De Laere van FBO. Telenet en het Duitse MadeForFilm waren de coproducenten in een serie die later dit jaar zal te zien zijn op Streamz en Play4.

Gave
Met Dood Spoor, momenteel te zien op Streamz en Play4, wordt op 28 april de competitie in Cannes afgesloten. De reeks werd geschreven door Malin-Sarah Gozin bekend van Tabula Rasa en Clan en geregisseerd door Gozin en Hans Vercauter. In de zesdelige tragikomische thrillerserie heeft Ed Bex een bijzondere gave. Zodra hij iets in zijn mond stopt, ziet hij wat ermee gebeurde. Dat helpt hem in zijn werk bij “De Laatste Groet” waar hij nabestaanden helpt de laatste uren van hun dierbaren te reconstrueren. Bij een moordzaak twijfelt Bex echter of hij zijn talent wil inzetten. In de hoofdrollen zien we o.a. Peter Van den Begin, Ward Kerremans, Elise Schaap, Emilie De Roo.
Plek
Binnen elke competitie is een Vlaamse serie geselecteerd. In de Short Form Competition gaat het om Oh, Otto!, geregisseerd door Stijn Van Kerkhoven. De serie volgt Otto die op zoek gaat naar zijn plek binnen de bruisende Brusselse queer gemeenschap nadat hij gedumpt werd door zijn eerste liefde Boris en zijn beste vriend uit Brussel wegtrok. Jonathan Michiels vertolkt de rol van Otto. De cast bestaat verder uit o.m. Jennifer Heylen, Gijs De Corte, Flor van Severen en Emilie De Roo.
Verkennen
Dag vreemde man van de Belgisch-Marokkaanse documentairemaker Younes Haidar werd geselecteerd voor de Documentary Series Competition. In deze driedelige reeks gaat Younes op roadtrip door Vlaanderen, Brussel en Marokko. Hij groeide op met een traditionele Vlaamse opvoeding en voelt de behoefte om het andere deel van zijn identiteit te verkennen. Daarom spreekt hij met Vlamingen en Marokkanen die hun kijk op identiteit delen waardoor hij zichzelf beter leert kennen. Het verhaal krijgt wel een onverwachte wending als Younes acteur Zouzou Ben Chikha vraagt om de documentaire in te lezen.

Gala-avond
Tijdens een speciale gala-avond in Cannes worden nog De big fuck-up en Holy Shit vertoond. Beide series zetten jong opkomend Vlaams acteertalent in de kijker. Bedenkers Bas Adriaensen en Philippe De Schepper volgen in De big fuck-up de opkomst en ondergang van een Belgische gendarme-eenheid onder leiding van een Amerikaanse CIA-agent. Ze moeten drugdealers oppakken en worden zelf criminelen. Jan Laureys is tegen wil en dank een rijkswachter. De hoofdrol wordt vertolkt door Willem De Schrijver met bijrollen voor Koen De Bouw, Dempsey Bovell, Tibo Vandenborre, Koen De Graeve, Lien Joosten, Tom Vermeir e.a.
Droom
De reeks Holy Shit werd geschreven door Nore Maatala en geregisseerd door Geoffrey Enthoven. Het hoofdpersonage Yasmine, lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Hoewel ze een teruggetrokken leven leidt, droomt ze er toch van lerares te worden. Wanneer haar vervreemde terminaal zieke vader weer opduikt op zoek naar vergiffenis, wijst Yasmine hem af. Toch ontmoet ze dan haar warme Marokkaanse familie. Kan ze haar droom verwezenlijken te midden van culturele botsingen en sceptische studenten? De cast van Holy Shit bestaat o.a. uit Mono Mina Leon, Ini Massez en Ella-June Henrard.

Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.