Cinema Rex even open voor het grote publiek

548859 Cinema Rex f14b0e original 1723466625
Nieuws 22 aug 2024
In september is Cinema Rex aan het Maria Hendrikaplein elke zondag te bezoeken. Het gebouw wordt komende jaren omgebouwd tot een Huis van de Cinema, maar eerst krijgt iedereen nog eens de kans om binnen te kijken. Op Open Monumentendag (zondag 8 september) kan je er verhalen en herinneringen kwijt over deze historische cinema.

Het is sinds 1982 geleden dat er in Cinema Rex, de kleine art-house cinema in de Gentse Sint-Pieterswijk, kaartjes over de toonbank gingen en films werden vertoond. De cinema deed nadien nog dienst als casino en opslagruimte, maar raakte de afgelopen decennia steeds verder in verval. Dat is nochtans zonde: de monumentale voorgevel en prachtige art deco-interieurs, ontworpen door de Gentse architect Geo Hendrick, maakten het gebouw een verborgen parel.

Foto met zicht op kroontje sogent© Stad Gent

Huis van de Cinema

Eind 2023 kocht sogent het pand, dat sinds 2009 erkend is als erfgoed en daardoor beschermd is. Het stadsontwikkelingsbedrijf start binnenkort met grondige renovaties, die niet alleen de veiligheid van het gebouw garanderen, maar het ook opnieuw op de kaart moeten zetten als architecturale trekpleister.

Intussen bevestigde sogent dat het de nieuwe invulling van de iconische stadsbioscoop overlaat aan Film Fest Gent, die er een heus Huis van de Cinema zal uitbouwen. "We dromen ervan om de kale ruimte terug leven in te blazen," verklaart algemeen directeur Marijke Vandebuerie daarover, "een moderne Rex, op maat van de noden van de hedendaagse filmbeleving. Een vernieuwd concept waar het publiek het hele jaar door van filmcultuur kan genieten." Film Fest Gent onderzoekt hoe dit concept er concreet zal uitzien.

Bezoek Cinema Rex, en deel je verhalen

Voor de werken van start gaan is Cinema Rex in september vijf zondagen (1, 8, 15, 22 en 29 september) gratis te bezoeken, telkens van 10u tot 17u. Dit is niet alleen een unieke kans het pand in zijn originele staat te bezichtigen. Je kan er ook een nieuwe beeldmontage bekijken over het verleden, het heden en de toekomst van Cinema Rex. Op 8 september geeft filmhistoricus Lies Van De Vijver een lezing over het bruisende verleden van het complex. Om veiligheidsredenen zal enkel de benedenverdieping geopend zijn.

Wie mooie herinneringen heeft aan de historische cinema kan op Open Monumentendag (zondag 8 september) tussen 13u en 17u zijn verhaal kwijt aan een filmploeg van Film Fest Gent. Was Cinema Rex de plek waar je je allereerste film op het grote scherm zag? Werkte je er achter de schermen en maakte je er vrienden voor het leven? Was je vaste klant en kende je de cinema vanbinnen en vanbuiten? Of ben je er juist maar één keer geweest, en is dat bezoek je voor het leven bijgebleven? Wij horen het graag en brengen samen met jou het verleden van de Gentse cinema opnieuw tot leven.

Wie die dag een anekdote of een verhaal wil komen vertellen, kan zich best vooraf aanmelden via de knop hieronder.