Derde lichting Ket & Doc uit de startblokken

Still - Thom & Stoffel
Nieuws 23 jun 2021
De derde lichting regisseurs die onder de noemer Ket & Doc vijf kinderdocumentaires zal draaien, bestaat uitsluitend uit vrouwen. Annabel Verbeke, recent op Hot Docs in Toronto gelauwerd voor haar Four Seasons in a Day, is de meest bekende naam onder het vijftal. Al na twee edities is er internationale interesse voor zowel het initiatief Ket & Doc als voor de gedraaide films.
Ket Doc© VRT

Ket & Doc is een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en jeugdfilmorganisatie JEF. Bedoeling is het produceren van korte kinderdocumentaires waarin kinderen met verwonderde ogen naar de wereld kijken. Een geselecteerd project krijgt in totaal 40.000 euro productiesteun, 30.000 van het VAF en 10.000 van Ketnet. De films gaan in première op het jeugdfilmfestival JEF, worden uitgezonden op Ketnet en aangeboden aan het onderwijs.

Workshop

“Alles begint met een workshop”, vertelt Siebe Dumon, bij het VAF o.a. verantwoordelijk voor de Ket & Doc workshop, “waarvoor zich ieder jaar een twintigtal geïnteresseerden inschrijven”. “Omdat de workshop zelf een zeer intense aangelegenheid is, worden er maximum acht projecten geselecteerd”, voegt ze daaraantoe. Onder leiding van hoofddocent en in de documentaire sector gepokt en gemazelde Paul Pauwels wordt ieder project geanalyseerd en bijgespijkerd. De deelnemers krijgen door experts onder meer les over scenario, het werken met kinderen, het pitchen van een project.

Pitchen

Pitchen, het kort en krachtig voorstellen van een project, is de volgende fase. Dat gebeurt ten overstaan van een groep Vlaamse producenten. “Iedereen die ertoe doet in het Vlaamse documentaire veld”, is daar volgens Siebe Dumon aanwezig. Het resultaat van de ontmoetingen, discussies, onderhandelingen wordt dan voorgelegd aan een driekoppige jury met een vertegenwoordiger van het VAF, Ketnet en JEF. Die geeft groen licht aan vijf producties.

Beoordelen

Bij het beoordelen van de projecten houdt de jury volgens Marie Van Innis, projectbeheerder documentaire bij het VAF, “rekening met het geheel van ieder dossier. Doorliep het een goede evolutie, hoe sterk zijn de makers, zal een project zijn doelpubliek, kinderen van 9 tot 12, aanspreken, gaat het wel om kinderen die naar de wereld kijken, beantwoordt een project aan de Ketnet-doelgroep”. “Er zijn heel wat parameters”, voegt Van Innis eraan toe, maar “kwaliteit drijft uiteindelijk boven”.

In de productie zelf komt het VAF niet tussen. Van Innis volgt ze wel administratief op en zorgt onder meer voor uitbetaling van de financiële steun. Die is meestal ook de kostprijs van de film die normaal op vijf dagen tijd en in Vlaanderen wordt gedraaid. Het staat de makers uiteraard vrij om via tax shelter en andere wegen bijkomende financiering te zoeken.

Inspireren

Wat de inhoud van de gekozen projecten betreft onderstrepen zowel Dumon als Van Innis met een glimlach dat “de reeks het liefst geen poel van miserie wordt. Moeilijke onderwerpen worden niet uit de weg gegaan maar er toch wordt gewaakt over positieve toegankelijkheid”. Als voorbeeld wordt een film uit de tweede editie van Ket & Doc geciteerd. Yaren en de zon van Joren Slaets en Renate Raman gaat over de tienjarige Yaren die op rouwkamp vertrekt en er Kato ontmoet. Een niet voor de hand liggende confrontatie met andere rouwende kinderen maar uitgegroeid tot een heel warme inspirerende film.

Still - Yaren en de zon© JEF
Yaren en de zon (Joren Slaets en Renate Raman)

Projecten

Na drie edities van Ket & Doc blijkt dat vooral beginnende filmmakers zich in het traject inschrijven. Annabel Verbeke is daar dit jaar de uitzondering op. Haar Lockdown Musical speelt zich af in een Brussels flatgebouw. Aiko moet de zomervakantie thuis doorbrengen en ze reist vloggend door haar appartementsgebouw. Zo leert ze de andere jonge bewoners kennen en hun meest dierbare muziek. Dat levert een muzikale reis-rond-de-wereld op. Ter plaatse.

Met Goals van Florinda Ciucio gaan we naar de Luchtbal in Antwerpen. We volgen er twee meisjes die er hun grote droom, professionele voetbalster worden, najagen. Ze hebben naast hun dribbel-kunsten een ambitieuze kijk op het leven en weten dat het zonder doel onmogelijk is om te scoren.

Balanceren

Bgirl Badli van Charlotte De Cort neemt ons mee naar de wereld van de door jongens gedomineerde wereld van de breakdance. Maar een meisje is, als Bgirl Badli, goed op weg om aan de top te komen. Balancerend tussen kind en puber bevrijdt ze zich dansend van moeilijke emoties en vindt ze een nieuwe familie bij een groepje stoere Bboys.

Sarah Lederman schetst met haar Licht in de duisternis een intimistisch portret van een meisje, Julie, dat ondanks een immens verlies met haar armen wijd open de wereld tegemoet gaat. Zij heeft op jonge leeftijd, na het verlies van haar papa en mama, een manier moeten vinden om dit verlies te verwerken en de kracht te vinden om door te gaan.

In Voorbij de sterren gaat een bonte verzameling kinderen op zoek naar antwoorden op hun vragen over het mysterie van leven en dood. Deze fantasierijke trip wordt geregisseerd door Sarah Van Oostrum.

De vijf winnaars van de derde editie nog eens opgelijst:

  • Bgirl Badli
    Regie & scenario: Charlotte De Cort
    Productie: Associate Directors
  • GOALS
    Regie & scenario: Florinda Ciucio
    Productie: Borgerhoff & Lamberigts TV
  • Licht in de Duisternis
    Regie & scenario: Sarah Lederman
    Productie: De Mensen
  • Lockdown Musical
    Regie & scenario: Annabel Verbeke
    Productie: Associate Directors
  • Voorbij de sterren
    Regie & scenario: Sarah Van Oostrum
    Productie: Diplodokus
Still - Bertha en de wolfram© JEF
Bertha en de wolfram (Tijs Torfs)

De twee vorige edities van Ket & Doc werden enthousiast onthaald en oogstten succes op binnenlandse en buitenlandse festivals als DOK Leipzig en IDFA in Amsterdam. Uit de eerste lichting mocht Bertha en de wolfram van Tijs Torfs de Prijs voor Beste Korte Documentaire in ontvangst nemen op het JEF festival. De tweede reeks werd zopas vertoond op Docville in Leuven en wordt op 17 juli in Antwerpen vertoond tijdens De Zomer van Antwerpen. Ook te zien op Ketnet.

Vanaf 1 juli tot 6 september kunnen documentairemakers via MyVaf kandideren om deel te nemen aan de volgende Ket & Doc workshop die plaats heeft van half oktober 2021 tot half januari 2022.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

VAF