Documentair festival Nyon selecteert vijf Vlaamse films
Wie de openingsfilm van Visions du Réel, Fire of Love van Sara Dosa, wil zien hoeft zich op 7 april niet naar Nyon te verplaatsen. Het volstaat om vandaag 30 maart of morgen 31 maart naar ons eigenste Docville festival in Leuven te trekken waar Fire of Love respectievelijk in Kinepolis en in Cinema Zed geprogrammeerd staat. Sara Dosa volgt in haar film twee vulkanologen op zoek naar kennis over vulkaanuitbarstingen en dat levert beelden op van een onaardse schoonheid.
Overleven
Na het op 31 maart eindigende Docville mag Frédérique de Montblanc in Leuven haar koffers pakken en met haar film Dragon Women naar Nyon vertrekken om er deel te nemen aan de nationale competitie van Visions du Réel. Dragon Women speelt zich af in de hogere machtssferen van de financiële wereld in Europa, Amerika en Azië. Vrouwen getuigen over wat hen succesvol heeft gemaakt en hoe ze overleven in een bijzonder competitieve omgeving. Bart Van Langendonck produceerde deze Vlaams-Zwitsers-Zuid-Koreaanse coproductie.
Animatie
In de International Feature Film-competitie gaat My Paper Life van Vida Dena in wereldpremière. Vida Dani, zelf uit Iran gevlucht, ontmoet in Brussel een uit Syrië gevluchte vader Naseem en zijn twee dochters Hala en Rima. Vooral Rima heeft het moeilijk om zich hier te integreren. Omdat het Vida Dena en de Syriërs aan een gemeenschappelijke taal ontbreekt, communiceren ze vooral met elkaar via tekeningen. Rima’s schetsen over hun vroeger leven komen tot leven als stop-motion-animaties en Vida Dena verweeft die met scènes uit het dagelijks leven van een familie die worstelt met het integratieproces.
Zandbank
Liberland van Isabella Rinaldi neemt in Nyon deel aan de competitie voor korte en middellange films. De in Rome geboren Isabella Rinaldi heeft het in Liberland over de gelijknamige micro-natie midden in de Donau op de grens tussen Servië en Kroatië, een regio waar de Joegoslavische burgeroorlog nog steeds nazindert. De 7 km² grote “staat” werd in 2015 uitgeroepen door een Tsjechische politicus die er zijn vlag had geplant. Hij riep zichzelf uit tot president. Is hij een idealist? Velen twijfelen aan zijn altruïstische bedoelingen. Kan je een zandbank wel omtoveren tot een natie? Al is die zandbank volgens Wikipedia wel groter dan Vaticaanstad en Monaco.
Borderline
Liberland maakt deel uit van Borderline, een reeks van zes creatieve documentaires over grenzen op het Europese continent geïnitieerd door het Brusselse productiehuis Off World. Andere titels uit de reeks deden het opvallend goed op internationale festivals. Zo won Annabel Verbeke op Hot Docs in Toronto de Emerging International Filmmaker Award met de vorig jaar op Film Fest Gent vertoonde Four Seasons in a Day. The Wire van Tiha Gudac won de Fipresci-prijs op ZagrebDox.
Verbonden
The Demands of Ordinary Devotion van Eva Giolo maakt eveneens deel uit van de competitie voor korte en middellange films. Deze documentaire bestaat uit een reeks toevallige ontmoetingen in werkplaatsen en huizen in Rome. De protagonisten komen nooit samen naar voor maar zijn toch onverbrekelijk met elkaar verbonden door hun handelingen. Bewegingen en daarbij horende geluiden vormen een visueel onderzoek van het fysieke zijn. Deze verkenning van de lichamelijkheid nodigt uit tot reflecties over het maken, over het aankomende moederschap, over onzekerheden. Maar het is volgens de festivalcatalogus ook een juweeltje vol frisse schoonheid. Eva Giolo won in 2016 de VAF Wildcard voor het beste experimentele eindwerk aan de Vlaamse filmscholen
Queeste
Filmmaker en kunsthistoricus Jannes Callens wilde naar eigen zeggen iets maken “over een mens die nadenkt over zijn bestaansreden, zijn referentiekader, ambitie en doelen in zijn leven”. Dat mondde uit in de middellange documentaire en RITCS- bachelorfilm Dor. Daarin volgt Callens de Belgisch-Roemeense Stefan Gota die naar zijn geboorteland terugkeert en er enkele lokale herders ontmoet. De ontmoeting en de uitwisseling van referentiekaders geven aanleiding tot een collectieve existentiële queeste. Hoe kan je immers een kudde leiden als je je zelf wat verloren voelt?
Ook in wereldpremière en in de internationale competitie: Inner Lines, een Vlaamse coproductie van Pierre-Yves Vandeweerd. Hij stapte doorheen de regio’s rondom de Ararat berg en ontmoette in Turkije, Koerdistan, Armenië en Nagorno-Karabach de mannen en vrouwen van bedreigde minderheden en ging na hoe ze op de vlucht sloegen, weerstand boden of zichzelf probeerden te redden.
Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.