Docville 2025 focust op pseudowetenschap

Pancarte DOCVILLE 25 SCOPE 0
Nieuws 11 mrt 2025
Naar aanleiding van zijn 21ste editie pakt het Leuvense documentaire filmfestival Docville uit met een speciale focus op pseudowetenschap. Van 26 maart tot 3 april 2025 worden er meer dan zeventig films vertoond die omkaderd worden door debatten en andere activiteiten. De gedeeltelijke zonsverduistering op 29 maart zal er niet onopgemerkt voorbijgaan en de echte wetenschap komt aan bod in de ScienceVille-sectie. Het Depot in Leuven wordt omgetoverd tot een Rockville en je kan er je AI-kennis laten testen of een introductie krijgen over astrofotografie.

Docville gaat op 26 maart van start met Wishing on a Star van Peter Kerekes, een film die perfect aansluit bij het thema pseudowetenschap. Luciana, een astrologe uit Napels is de centrale figuur en zij belooft dat al je wensen uitkomen als je op een nieuwe bestemming onder een nieuwe hemel “herboren” wordt. Dat kan in Taipei, Beiroet of eender waar zijn. Kerekes volgt haar klanten tijdens hun ontdekkingsreis waar het tot een confrontatie komt tussen verwachtingen en realiteit en tussen lot en toeval. Na de film kan je de eigen film- en levensvragen stellen aan Luciana. Met de focus op pseudowetenschap onderzoekt Docville vragen als waarom horoscopen ons blijven fascineren, waarom mensen een medium raadplegen. Zit er een grond van waarheid in dat alles of is het een vorm van therapie?

Wishing on a Star
Still uit 'Wishing on a Star'

Bedrog

Goochelaar James Randi is zowat de grootste scepticus van het paranormale en uit zijn levensverhaal blijkt dat we allemaal vatbaar zijn voor bedrog. Ook James Randi zo blijkt uit de documentaire An Honest Liar van Tyler Measom en Justin Weinstein. Lana Wilson bezorgt ons in haar Look into my Eyes een inkijk in de sessies van zeven New Yorkse helderzienden met hun cliënten. Het accent ligt hier op het therapeutische aspect van de sessies. Mochten er in Leuven mensen zijn die ooit een buitenaards wezen hebben ontmoet dan kunnen ze hun bevindingen toetsen aan lotgenoten die aan bod komen in They’re Here van Daniel Claridge en Pacho Velez. De vraag of je ooit een buitenaards wezen zal ontmoeten of, misschien wat dichterbij, op Docville de ware liefde zal tegenkomen, kan je aan een gespecialiseerde astroloog stellen op 30 maart tussen 16 en 19 u. in het festivalcentrum Vesalius.

Competitie

De makers van de Belgische documentaires lieten zich niet door landgrenzen inkapselen. Voor hun klimaatfilm 2050 trokken Eric Goens en Kristof Van Den Bergh naar Antarctica en Jeremy Kewuan en Jimmy Hendrickx gaan in hun Slave Island op het Indonesische eiland Sumba de strijd aan tegen de slavernij. In Apple Cider Vinegar brengt de analyse van een verwijderde niersteen regisseur Sofie Benoot in contact met Britse geologen, Palestijnse steenhouwers en de bewoners van een lavalandschap in Fogo. Ellen Vermeulen treedt in Une femme qui part in de voetsporen van Marie-Louise Chapelle, de eerste Franse vrouw die een onbetreden top in het Himalaya gebergte bereikte. In Uvalde, Texas zoekt de Belgische Louise een school voor haar dochtertje nadat er daar een school shooting plaats vond. Kwinten Gernay en Louise Van Asche vertellen over die zoektocht in The Bad Guy. Twee films waren eerder op Film Fest Gent te zien. Les dames blanches van Camille Ghekiere waarin de Dominicaanse Simeon een opleiding tot zorgkundige volgt en Kouté Vwa van Maxime Jean-Baptiste waarin de dertienjarige Melrich naar Guyana terugkeert en er te midden van familiaal verdriet over een overleden oom zijn eigen weg zoekt. Grafdelvers kunnen wellicht wat opsteken bij Compostez-moi van Gazelle Gaignaire waarin het alternatief voor cremeren en begraven aan bod komt.

KOUTE VWA STILL2
Still uit 'Kouté Vwa'

Internationaal

De winnaar van de internationale competitie komt automatisch op de longlist voor de Oscar voor beste documentaire. De onderwerpen zijn ook hier zeer divers. In Palingdans komt het mysterie van de voortplanting van palingen aan bod. Het is ook na de documentaire van Hans Dortmans nog altijd niet doorgrond. In The Treasure Hunter volgt Giacomo Gex schattenjagers op de Filippijnen die op zoek zijn naar een achtergelaten Japanse oorlogsbuit. Mistress Dispeller gaat over Wang Zhenxi, een professionele minnaresverjager. Zij wordt ingehuurd door een vrouw die haar huwelijk wil redden. Gebaseerd op een reëel geval van ontrouw en gebroken liefde. Van Docville winnaar Lance Oppenheim wordt Spermworld vertoond, een “vermakelijke en luchtige documentaire over de verborgen wereld van officieuze spermadoren”, aldus de programmabrochure.

Grenzen

Viktor en Songs of Slow Burning Earth brengen de oorlog in Oekraïne wat dichterbij. Viktor is een dove man die zich te vergeefs aanmeldt voor het leger en gefascineerd is door een oorlog die hij niet kan horen. Songs... is een audiovisueel dagboek over twee jaar oorlog die begint met afschuw en overgaat naar aanvaarding van dood en vernieling. Zoals steeds gaat Docville op zoek naar de grenzen van de documentaire en dat komt speciaal tot uiting in The Propagandist van Luuk Bouwman. De regisseur brengt een portret van Jan Theunissen, een succesvol Nederlandse filmmaker die een drijvende kracht werd achter de nazi-propagandamachine. Vandaar zijn bijnaam: de Nederlandse Leni Riefenstahl. Waar ligt de grens tussen documentaire en propaganda precies?

Songs Of Slow Burning Earth 1536x700
Still uit 'Songs of Slow Burning Earth'

ScienceVille

Op de openingsavond van de zelfstandige sectie ScienceVille worden kortfilms vertoond die op het festival zelf zijn ontstaan. Filmmakers en onderzoekers sloegen vorig jaar voor de tweede keer de handen in elkaar met korte wetenschapsdocumentaires als resultaat. Nina Landau werkte voor Het wonder daaronder samen met het Isala-team van UAntwerpen dat op ontdekkingsreis gaat naar de vagina. Welke micro-organismen zijn er te vinden, wat doen die daar en wat kunnen we ervan leren? Duizenden vrouwen werkten mee. Maria en Frederik Stuut gingen met een team onderzoekers op zoek naar wat het einde van het dinosaurustijdperk veroorzaakte. Hun kortfilm De dag dat het zonlicht niet meer scheen heeft veel weg van een true crime die zich afspeelt in deep time. Een flink aantal documentaires die in het kader van ScienceVille worden vertoond hebben Artificiële Intelligentie als thema. In The Thinking Game neemt de vader van AI, Demis Hassabis, je mee op zoek naar AGI, Artificial General Intelligence, een AI-type dat de gehele menselijke denkvaardigheden niet alleen evenaart maar ook overtreft. Onderzoeksjournalist Daniel Freed onderzoekt in I Hope This Helps naar middelen om AI te verslaan in de oorlog tussen mens en machine.

Essays

Andere wetenschappelijke documentaires hebben een wolf of varkens als onderwerp of gaan op zoek naar DNA dat duizenden jaren overleefde. In The Shadow Scholars zie je hoe hoogopgeleiden in Kenia essays schrijven voor rijke studenten. De elite van de wereld betaalt voor niet behaalde diploma’s. Wat is dan nog de waarde van onderwijs? Aansluitend op deze vertoning wordt een eigen paper voorgesteld over “De rol van filmfestivals binnen het documentaire landschap”. Naar aanleiding van de gedeeltelijke zonsverduistering op 29 maart wordt een Dag van de ruimte georganiseerd met een introductie astrofotografie. In de documentaire Space Chasers worden ruimtefoto’s van sterrenstelsels, planeten en nevels getoond. Er is eveneens een aangepast programma voor kinderen met weervrouw Jacotte Brokken en journalist Robin Broos die het Disney universum verkennen en onderzoeken of sprookjes wetenschappelijk mogelijk zijn.

Topics

Het Topics onderdeel op Docville bestaat uit “films die een kritische blik werpen op de wereld, vragen durven te stellen en hete hangijzers niet uit de weg gaan”. De klimaatverandering komt aan bod in The Here Now Project en in My Sextortion Diary getuigt Patricia Franquesa over haar strijd tegen een hacker die ermee dreigt om naaktfoto’s van haar op het internet te verspreiden. Meer over hersenloze omgang met sociale media zie je in Can’t Feel Nothing. Regisseur Steve Pink werd goede maatjes met republikeins congreslid Adam Kinzinger en volgt hem tijdens zijn laatste jaar als congreslid. Na de vertoning van The Last Republican geeft Björn Soenens toelichting bij de film. Soenens is slechts een van de sprekers op de VRT CANVAS talks op Docville. Marijn Trio komt duiding geven bij de vertoning van Mr. Nobody Against Putin waarin een leraar Poetins nationalistische propaganda doorprikt.

Inge Vranken komt spreken over de toestand in het Midden-Oosten naar aanleiding van de vertoning van The Bibi Files van Alexis Bloom. De regisseur schetst een onthutsend portret van Benjamin Netanyahu die werd aangeklaagd wegens omkoping en corruptie.

The Here Now Project 2
Still uit 'The Here Now Project'

Lego

Met deze film zitten we al in de Spectrum sectie waar documentaires over politiek, onderwijs en muziek hand in hand gaan. Naast een filmbio over Paul Anka kan je in Leuven gaan kijken naar Piece by Piece, waarin Morgan Neville het leven van Pharell Williams vertelt aan de hand van legoblokjes. Johan Van Schaeren schetst in Een andere school het ontstaan van de eerste Freinetschool in Vlaanderen. Docville koppelt daar een debat aan over de toekomst van het onderwijs in Vlaanderen. Ook in Spectrum is de oorlog in Oekraïne nooit ver weg want in Facing War zie je de gewezen NAVO-secretaris Jens Stoltenberg aan het werk.

Op het programma staan nog een reeks Outside the Dox documentaires en is er plaats ingeruimd voor de zesde inspirerende lichting van de Ket & Doc kinderdocumentaires waar ook volwassenen iets aan zullen hebben. Wie op Film Fest Gent de kans niet had om, in het kader van het Videodrome programma, Johannes is zijn naam aan het werk te zien met zijn Rubens project, krijgt in Leuven een tweede kans. Mark Levinson, een geluidstechnicus die zijn roeping vond in het maken van documentaires, is de Artist in Focus op Docville. Van hem wordt Particle Fever vertoond waarin de zoektocht naar het Higgs-deeltje wordt getoond alsook The Universe in a Grain of Sand. Levinson onderzoekt daarin hoe wetenschap en kunst proberen de natuurlijke wereld te begrijpen en elkaar op onverwachte manieren versterken. Hij geeft ook een master talk. Het laatste woord is echter voor AI met op de slotdag een masterclass over AI en het maken van een documentaire. Daarbij spreekt Isaac Asimov, de peetvader van de sciencefiction, vanuit het verleden de kijkers toe en wordt About a Hero vertoond van Piotr Winiewicz. Die haalde het oeuvre van Werner Herzog door de AI-molen nadat Herzog gezegd had dat “nog in geen 4500 jaar een computer een film tot stand zal brengen die net zo goed is als die van mij”. En de winnaar is...

www.docville.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.