Docville steunt twee wetenschappelijke docu’s

Docville logo
Nieuws 10 mei 2023
Dankzij 80.000 euro steun van het Leuvense documentairefilmfestival Docville zullen er twee wetenschappelijke documentaires, Coral City en Testerep, worden gedraaid. Een concrete uitloper van het Scienceville-project dat wetenschappers en filmmakers samenbracht tijdens de jongste editie van Docville.

Coral City

In Coral City slaan prof. Marc Kochzius en Charlotte De Cort samen met Camille Ghekiere de handen in elkaar om de toekomst van de koraalriffen te ontrafelen. Die wordt bedreigd door het snelle ritme van onze huidige wereld. Ondanks de bedreiging door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing blijft prof. Kochzius optimistisch en is hij ervan overtuigd dat we de riffen kunnen redden. Het is de hectische, ons individualistisch en eenzaam makende levensstijl, die onze ecosystemen beïnvloedt en koraalriffen in gevaar brengt, zegt hij. “Net als de mensheid verliezen ze letterlijk hun kleur door stress en net als de mens hebben ze een langzamere wereld nodig om te gedijen”, voegt prof. Kochzius daaraan toe. Zijn onderzoeksdomein bevindt zich in Sri Lanka.

Testerep

Testerep is de naam van het schiereiland dat tot de Middeleeuwen ter hoogte van Oostende voor de Belgische kust lag en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen. Aan de hand van het verdwenen schiereiland wil de documentaire waarvoor prof. Soetkin Vervust en Vincent Langouche de krachten bundelen, nagaan hoe wij als mensen de wereld bekijken en bestuderen. Het Testerep-onderzoeksproject combineert een indrukwekkende hoeveelheid aan verschillende soorten dataverzameling en analyses. Onder andere van onze ogen en handen (opgravingen) tot technologische verlengstukken voor onze zintuigen waaronder een Light Detection and Ranging (LIDAR)-scanner. Zo legt de film de link tussen mens en technologie, verleden en toekomst.

Traject

Het creatie korte docu’s traject begon in januari dit jaar via een oproep aan VUB-wetenschappers om een voorstel te formuleren waarom hun onderzoek een documentaire verdient. Iedere geselecteerde wetenschapper kreeg mediatraining om hun project te pitchen aan een groep filmmakers tijdens het Docville-festival. Die kregen daarna een aantal weken om op basis van het onderzoek na te denken hoe ze daaruit een korte documentaire konden distilleren. Nu krijgen ze elk een budget van minstens 40.000 euro om hun creatie te verwezenlijken.

Scienceville is op Docville uitgegroeid tot een aparte en blijvende identiteit als gevolg van de steeds maar toenemende interesse van het brede publiek voor wetenschap. De twee auteursdocumentaires zullen in première gaan op de twintigste editie van Docville (20-28 maart 2024).

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.