Election Day @ Film Fest Gent

18 1983 cover
Nieuws 14 okt 2018
Vandaag trekt heel Vlaanderen naar de stembus, maar het beste vervolg van je stemuitstap vind je op Film Fest Gent. Wij blijven immers in politieke sferen met deze zes films.

Ethan Hawke is weergaloos als Ernst Toller, een New Yorkse dominee die sinds de dood van zijn zoon een lusteloos bestaan leidt waarbij God in geen velden of wegen te bekennen valt. In zijn eeuwenoude witte kerkje wordt hij benaderd door een zwangere vrouw (Amanda Seyfried) die zich zorgen maakt om haar echtgenoot, een radicaliserende milieuactivist. In plaats van te helpen, wordt Toller zelf meegezogen in zijn extreme gedachtegoed.

Tickets en vertoningsdata vind je hier.

  • Loro - Paolo Sorrentino

De tuinen van een decadente villa liggen bezaaid met champagnekurken, confetti en lingerie. Het is een tafereel uit 'Loro', de langverwachte biopic over de wilde jaren van de omstreden Italiaanse mediamagnaat en ex-premier Silvio Berlusconi. Film Fest Gent On Tour brengt het festival naar je toe: op 16 oktober komt 'Loro', uit de officiële selectie van Film Fest Gent 2018, naar een bioscoop of cultureel centrum jouw buurt!

Tickets en vertoningsdata vind je hier.

Toen Vladimir Poetin op 31 december 1999 Boris Jeltsin opvolgde als president van Rusland, leefde de idee dat de democratie in het land een extra boost zou krijgen en de persvrijheid versterkt zou worden. Ook Vitaly Mansky was die overtuiging toegedaan. Hij was het hoofd van de sectie Documentaire van de Russische staatstelevisie. In die hoedanigheid had hij vaak contact met Poetin. Dat de president uitgroeide tot een autocraat was een pijnlijke verrassing. De kritiek die Manski vervolgens uitte, kostte hem zijn baan en zorgde ervoor dat hij tegenwoordig in ballingschap in Letland leeft.

Tickets en vertoningsdata vind je hier.

Oost-Berlijn, 1956, vijf jaar voor de bouw van de Muur. Middelbare schoolvrienden Kurt en Theo glippen een bioscoop binnen in West-Berlijn, in de hoop wat vrouwelijk naakt te aanschouwen. Wat ze voorgeschoteld krijgen, zijn tragische nieuwsbeelden van het Hongaarse studentenprotest tegen het communistische regime. Uit medeleven voor de gesneuvelde rebellen, besluiten de jonge heren in de klas twee minuten stilte te houden. Hun spontane actie heeft nare gevolgen: de directeur wil het incident liefst stil houden, maar de Minister van Onderwijs eist dat de verantwoordelijken zich bekendmaken.

Tickets en vertoningsdata vind je hier.

In de herfst en winter van 1941 en '42 werden duizenden joden uit Odessa en het aangrenzende Transnistrië uitgemoord door de het Roemeense leger. Het is een gitzwarte vlek in de geschiedenis van Roemenië, dat op dat moment in de Tweede Wereldoorlog nazi-Duitsland steunde tegen de Sovjet-Unie. Regisseur Radu Judedelft de geschiedenis op in "I Do Not Care if We Go Down in History".

Tickets en vertoningsdata vind je hier.

Door de in WOII gesitueerde roman  'Transit' (1944) van de Duitse auteur Anna Seghers vandaag te laten plaatsvinden, koppelt hij de huidige vluchtelingencrisis aan Europa's naziverleden, en stelt hij de vraag hoe weinig er de afgelopen decennia veranderd is. In dit stijlvol melodrama is Parijs bezet door fascisten die eruitzien als Franse politieagenten. De Joodse geluidstechnicus Georg kan onstnappen en neemt de identiteit aan van een overleden schrijver. Eenmaal aangekomen in transithaven Marseille, de enige veilige zone van waaruit men naar Amerika kan vluchten, wordt hij verliefd op Marie, de weduwe van de man wiens identiteit hij heeft overgenomen.

Tickets en vertoningsdata vind je hier.

Tags

FFG2018