Elliot Goldenthal: Music for Film

Elliot Goldenthal c Marco Guerra 2
Nieuws 21 aug 2024
Film Fest Gent presenteert met trots Elliot Goldenthal: Music for Film, het filmfestival-album van 2024 met gloednieuwe studio-opnames van geselecteerde scores van Elliot Goldenthal. De componist van onder meer Frida en Heat zal tijdens het festival de WSA Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn bekroonde carrière.

De Amerikaanse componist Elliot Goldenthal heeft een ongeziene bijdrage geleverd aan de wereld van film- en theatermuziek. Nadat hij in de jaren 1980 zijn artistieke horizon verbreedde van de concertzaal naar de theaterscène en het witte doek, schreef hij muziek voor bijna veertig films. Hij ontving daarvoor talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder een Academy Award, een Golden Globe en drie World Soundtrack Awards. Tijdens Film Fest Gent 2024 ontvangt hij bovendien de WSA Lifetime Achievement Award voor zijn rijke carrière en zijn moed af te dwalen van traditionele Hollywood-paden.

Zijn tijd vooruit

Met zijn zin voor experiment en vernieuwing drukte de Amerikaanse componist zijn stempel op de geschiedenis van de filmmuziek. Hij staat bekend om zijn unieke mix van technieken, genres en stijlen en is daardoor een voorbeeld voor toekomstige generaties. Zijn fusie van orkestrale muziek met jazz, rock en elektronische muziek en zijn fijnzinnig gebruik van etnische elementen heeft keer op keer meeslepende soundtracks opgeleverd die hun tijd ver vooruit waren.

Het album Elliot Goldenthal: Music for Film bevat onder meer een selectie van zijn score voor Frida (2002). Met de muziek voor deze eigenzinnige Frida Kahlo-biopic van Julie Taymor, zijn artistieke en levenspartner, slaagde hij erin om een Academy Award en een Golden Globe te verzilveren, na twee eerdere nominaties. Ook fragmenten uit zijn epische muziek voor David Finchers Alien³ (1992) en Neil Jordans Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) kregen een plaats op dit compilatie-album.

Mijlpaal

Daarnaast bevat het album ook twee nooit eerder opgenomen concertsuites. De Grand Gothic Suite duikt in de wereld van Batman en bundelt enkele thema's uit zijn score voor Batman Forever (1995) en zijn nooit eerder gepubliceerde score voor Batman & Robin (1997). De suite Final Fantasia is dan weer gewijd aan een andere mijlpaal in zijn carrière: de muziek voor Final Fantasy: The Spirits Within (2001). Tijdens de oorspronkelijke opnames in 2000 werd het stuk gedirigeerd door Dirk Brossé, die ook voor dit album het dirigeerstokje in handen had.

Andere hoogtepunten op het album zijn enkele thema's uit Goldenthals werk voor Neil Jordans Michael Collins (1996) en nieuw opgenomen thema's uit Michael Manns Public Enemies (2009) en Heat (1995). Als eerbetoon aan zijn bloeiende samenwerking met regisseur Julie Taymor sluit het album af met de meeslepende Finale van Titus (1999).

Elliot Goldenthal Music For Film cover V2

Jaarlijks album

Het album Elliot Goldenthal: Music for Film wordt uitgebracht tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent in oktober 2024 en is gelicentieerd onder Silva Screen Records. Het is de 19de titel in de aanhoudende reeks van jaarlijkse filmmuziek-albums van Film Fest Gent, met nieuwe studio-opnames door Brussels Philharmonic onder leiding van FFG-muziekdirecteur Dirk Brossé. Samen geven ze enkele van ‘s werelds grootste scores een langer leven na de film.


Eerdere opnames lieten het werk horen van Craig Armstrong, Angelo Badalamenti, Marco Beltrami, Terence Blanchard, Carter Burwell, Mychael Danna, Cliff Martinez, Mark Isham, Laurence Rosenthal, Alan Silvestri, Ryuichi Sakamoto, Shigeru Umebayashi en Gabriel Yared.

Preorder het album

Het WSA-album Elliot Goldenthal: Music for Film verschijnt in oktober, maar kan nu al besteld worden via de Film Fest Gent Webshop.