Emperor-film wordt hoeksteen van Film Fest @ UGent

P1ava0jcml1auo1v0r1dq74451u331
Verdieping 17 okt 2016
Net als negenenzestig medestudenten Japanologie is Micah Vandendriessche uit Melle maandagmorgen dank zij FFG een pak wijzer geworden wat Japan betreft. Want ze greep de kans om ‘The Emperor in August’ te zien die door Film Fest Gent vertoond werd in het kader van Film Fest@UGent.

Een nieuwe vorm van samenwerking tussen FFG en de UGent waarbij een Kinepoliszaal in een auditorium wordt veranderd. Na de film volgt ook geen receptie maar een lezing over het door de film aangesneden onderwerp. De toekomstige Japanologen hadden er maandag zin in en het aanschuiven voorbij de security vrolijkten sommigen op door snorren te schilderen op vrouwelijke jaargenoten. Een kwestie van duurzame clubwerking.

Niet zo voor Micah en haar vrienden die “op zoek naar een leerrijke ervaring” en “met het oog op onze toekomst” naar Kinepolis waren afgezakt. Micah Vandendriessche hield het concreter en wilde vooral haar kennis van de Japanse geschiedenis en van de Tweede Wereldoorlog bijspijkeren. “Want te jong om daar veel over te weten”, gaf ze toe.

In ‘The Emperor in August’ beschrijft regisseur Masato Harada de aanloop en de achtergrond van de Japanse overgave in de Tweede Wereldoorlog. Een complexe geschiedenis die op een filmisch overtuigende manier in beeld wordt gebracht. Te beginnen met de benoeming van Kantaro Suzuki als nieuwe eerste minister en eindigend met de mislukte opstand van majoor Kenji Hatanaka die zich verzette tegen de op 15 augustus 1945 voorgelezen keizerlijke overgave. Tussendoor ontspint zich een bitse discussie over de toekomst van Japan en over de vraag of het land door op een grote veldslag in te zetten nog als overwinnaar uit de strijd kan komen. De uitslag is bekend.

Alle ‘Ochtend Sessies’ beginnen met een inleiding van de prof die de film achteraf zal toelichten. Voor ‘The Emperor’ was dat prof. Christian Uhl die de spanning en de verwachtingen in verband met de film wat opdreef door te stellen dat regisseur Harada “stokken en stenen gooide in een mijnenveld”. Prof. Uhl die zich uitdrukkelijk “links” noemde, stelde ook vragen bij de wijze waarop de regisseur de rol van de keizer en de invloed van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki beschrijft bij de Japanse overgave.

Beweren dat de studenten na de film op het puntje van hun zetel zaten zou overdreven zijn. Het was niet alleen maandagmorgen maar ‘The Emperor in August’ verspringt van de ene locatie naar de andere, geeft om de haverklap het tijdstip aan zodat de aandacht wordt verdeeld en het duurt even om onderscheid te maken tussen de personages. Het viel prof. Uhl op dat iedereen rondom de keizer tot het goede kamp behoorde, hoewel het vaststaat dat nogal wat van die lui oorlogsmisdaden op hun geweten hebben. Echte historiografie wilde de prof. de film niet noemen want daarvoor blijft de rol van de keizer te beperkt en wordt niet ingegaan op de verantwoordelijkheid van Japan in het geheel van de Tweede Wereldoorlog. Japan had immers al een resem oorlogsdaden verricht voor het uitbreken van die oorlog. Volgens prof. Uhl, die Japanse geschiedenis doceert, was de film daarentegen wel historisch correct in het weergeven van de beschreven feiten.

Hij plaatste die daarna aan de hand van teksten van Wallenstein en Karl Marx in een historisch-filosofische context. Net als de film achtten de studenten het nodig om ook de lezing van prof. Uhl te laten bezinken.

Micah Vandendriessche vond het initiatief van FFG en UGent wel geslaagd en vond het een “meerwaarde” hebben. De context, een bioscoopzaal, was ook verfrissend terwijl anderen het over een “leuke uitstap” hadden. Micah is wel van plan om een volgende keer meer uit het initiatief te halen en zich vooraf meer te verdiepen in het onderwerp van een volgende film.

Als het van het FFG afhangt, onderstreept algemeen directeur Martijn Bal, komt er volgend jaar inderdaad opnieuw een Film Fest @ UGent. ‘The Emperor in August’ is voor hem een hoeksteen waarop verder wordt gebouwd.

Er volgen nog drie ochtendsessies:

Tags

FFG 2016