Eredoctoraat uitgereikt aan animatiefilmer Raoul Servais
08 okt 2008
De animatiefilmer Raoul Servais, ook wel de tovenaar van Oostende genoemd, heeft op het 35ste Filmfestival Gent een eredoctoraat ontvangen uit de handen van rector Paul Van Cauwenberge. Het eredoctoraat kadert in de jarenlange samenwerking tussen de UGent en het filmfestival. Jacques Dubrulle, gedelegeerd bestuurder van het festival, ontving van de rector de Ere-Medaille van de Universiteit Gent.
Het eredoctoraat voor Raoul Servais is een bekroning van zijn internationaal erkende oeuvre, van zijn maatschappelijk engagement en van zijn bijdrage tot het academisch filmonderwijs in Vlaanderen.
Raoul Servais (Oostende, 1 mei 1928) staat vandaag gekend als één van de voornaamste figuren uit de Belgische filmgeschiedenis en een pionier in de internationale wereld van de animatiefilm.
Na een woelige jeugd tijdens de oorlogsjaren, volgt Raoul Servais een opleiding Sierkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Mede onder impuls van zijn leraar en mentor Albert Vermeiren kan hij zijn artistieke talenten verder ontwikkelen, en ontstaat zijn fascinatie voor de animatiefilm. Gezien de strikte geheimhouding bij de grote studio's verkent hij geheel zelfstandig de techniek en het productieproces van de animatiefilm, en ontwikkelt zo gaandeweg ook een geheel eigen stijl en beeldtaal.
In 1960 wordt hij aangesteld als leraar sierkunst aan KASK. In hetzelfde jaar brengt hij zijn eerste animatiefilm uit, Havenlichten, waarmee hij de Eerste Prijs voor animatie krijgt op het Nationaal Festival van de Belgische Film van Antwerpen. Uit dezelfde periode dateren andere bekroonde werken als "De Valse Noot" en "Chromophobia", die ook zorgen voor zijn internationale doorbraak.
In 1963 richt Raoul Servais met de steun van directeur Geo Bontinck binnen de KASK een autonome afdeling Animatiefilm op, de eerste school van die aard op het Europese vasteland. De afdeling wordt een succesverhaal en brengt verschillende generaties van beloftevolle animatiefilmmakers voort. Hij werkte de voorbije decennia aan een 15-tal films, waarin zijn innovatief vakmanschap, zijn poëtisch gevoel en zijn geëngageerd wereldbeeld verenigd worden.
Raoul Servais is sinds 1973 lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België en was van 1985 tot 1994 algemeen voorzitter van de Association Internationale du Film d'Animation. Hij is medestichter van het Vlaams Audiovisueel Fonds, van het Fonds Raoul Servais en van Film-Plateau, de filmclub van de UGent waar hij tot op heden lid is van de adviesraad.
Raoul Servais is laureaat van de Hans Christian Andersen Prijs (Denemarken), ontving de Gouden Aar voor zijn filmcarrière in Valladolid, de Norman McLaren Heritage Prize in Canada, de vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de Provincie West-Vlaanderen, en was Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Hij behaalde meer dan vijftig filmprijzen en onderscheidingen, onder meer de San-Marco Leeuw in Venetië en de Gouden Palm in Cannes, naast hoofdprijzen op tal van festivals zoals in Philadelphia, Chicago, Teheran, Bilbao, Valladolid, Rome, Zagreb, Porto, Annecy en Oberhausen.
Zijn werk werd o.a. getoond in het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art, het Ziegfeld Museum en de Walt Disney Studio's.