FFG2021 is kidsproof met Familiedag én grootouderdag

Mijn leven in versailles film still
Nieuws 03 sep 2021
We slaan opnieuw de handen in elkaar met jeugdfilmorganisatie JEF om de 48ste editie van het festival kidsproof te maken. Volg in ons uitgebreide programma de tag ‘Kidsproof’ en stuit op een fantasierijke en diverse selectie van zeven kleurrijke films die zowel jong als oud zal intrigeren. Naast de jaarlijks terugkerende Kidsproof Familiedag - op zondag 17 oktober - organiseert Film Fest Gent dit keer ook een filmvertoning voor grootouders en hun kleinkinderen, op woensdag 20 oktober.

Kidsproof Familiedag

Op zondag 17 oktober kunnen jonge filmfans en hun ouders terecht in Kinepolis voor de derde editie van de Kidsproof Familiedag, de ideale gezinsuitstap, met dank aan twee absolute topfilms. Om 11:00 kan het publiek meereizen met de luchtballon van Jim en Emma in SpaceBoy en om 16:45 wordt er samen met Kitty gezocht naar Anne Frank. Tussendoor kunnen kinderen spelenderwijs de kunst van het filmmaken ontdekken: JEF tovert de Fantasia-zaal om tot een audiovisueel medialab waar je kroost kan experimenteren met een virtual reality-installatie, een mashup-tafel en stop-motion.

Plus Parcours, plus kids

Film Fest Gent programmeerde deze editie voor de eerste keer ook een Kidsproof-film in het Plus Parcours, de filmreeks voor de oudere filmliefhebber met gastheer Roel Van Bambost. Grootouders kunnen samen hun kleinkinderen op woensdag 20 oktober om 14:30 in Kinepolis genieten van de animatiefilm Mijn moeder is een gorilla. En Roel Van Bambost is er uiteraard ook bij.

Kidsproof

Doorheen het hele festival serveert Film Fest Gent zevende kunst voor kids. Het is een bont allegaartje van spannende, leerrijke, grappige en noodzakelijke verhalen met personages die je graag in je leven wilt.

21 Wolfy cover

Wolfy (kortfilmprogramma) (3+)

Een compilatie van zes kortfilms, volledig gewijd aan wolven, groot en klein. Ga mee op avontuur met de schattige Wolfy en zijn vrienden, doorheen de vier seizoenen. Wolfy is een leer- en kleurrijke ode aan de verbeelding en de onmetelijke fantasie, aan vriendschap en aan de wonderen der natuur. Ook twee andere kortfilms zetten wolven in de spotlights: een kleine wolf vindt zichzelf groot genoeg om alleen op jacht te gaan, en een knorrige oude wolf probeert een overenthousiaste welp af te schudden. Kom lekker meehuilen met de wolven naar de volle maan!

Mijn Moeder is een Gorilla

Mijn moeder is een gorilla (5+)

“Iedereen kan je familie zijn, zolang ze maar van je houden”, aldus de Zweedse animatiefilmmaker Linda Hämback, die de idee dat je familie biologisch bepaald wordt, onderuithaalt. Het weesmeisje Jonna wil niks liever dan geadopteerd worden. Maar wanneer haar nieuwe moeder haar komt halen in het weeshuis is ze stomverbaasd dat het gaat om een gorilla. Hämback zorgt voor een volledig handgetekende film over outsiders en onvoorwaardelijke liefde, terwijl ze vooroordelen over identiteit en diversiteit de deur uitgooit.

Mijn leven in Versailles 1

Mijn leven in Versailles (kortfilmprogramma) (6+)

Violette heeft onlangs haar ouders verloren. Nu gaat het achtjarige weesmeisje bij haar oom wonen, die het onderhoud doet van het beroemde paleis van Versailles. Violette heeft een hekel aan hem: hij stinkt, heeft geen tafelmanieren en snurkt vreselijk. Maar tussen de blinkende spiegelzalen en strak aangelegde tuinen groeien de grote brombeer en het koppige meisje stilaan naar elkaar toe. De schitterende historische decors van de film lijken wel kunstwerken. In Paraplu's moet Kyna haar grootste schrik trotseren: de gietende regen. In Pompier ontmoet een brandweerman een vrouw die vurig verliefd op hem wordt.

Dragon girl filmstill

Dragon Girl (7+)

Draken bestaan, in het fictieve Noorse doorsneestadje Kjedly. Iedereen bereidt er zich voor op Kerstmis. Behalve Sara, die zich als een onzichtbare ninja beweegt om uit de klauwen van de politie te blijven. Haar motto: word nooit gezien, word nooit gepakt en leer niemand kennen. Iets wat op de helling staat wanneer ze een vlammende draak ontdekt in de kelder van een huis. Filmmaker Katarina Launing is niet aan haar proefstuk toe qua avontuurlijke jeugdfilms en verwerkt hier de actuele vluchtelingenproblematiek en de focus van jongeren op social media in het verhaal. Het zorgt voor een betekenisvolle en hartverwarmende familiefilm.

Spaceboy filmstill

SpaceBoy (9+)

SpaceBoy is de film die ik wou maken en die ik graag met mijn kinderen zou willen zien”, aldus regisseur Olivier Pairoux, die zich voor zijn avontuurlijke familiefilm liet inspireren door eighties-hits als E.T., The Goonies en Stand by Me. De dromerige en hoogbegaafde Jim leeft samen met zijn vader, die de eerste Britse wetenschapper in de ruimte wil worden. Maar wanneer Jim te weten komt dat zijn vader de missie heeft verlaten, lijken al zijn dromen gebroken. Samen met zijn klasgenootje Emma stort hij zich dan maar op een wetenschappelijk project waarbij ze in het geheim een luchtballon bouwen.

Waar is anne frank

Where is Anne Frank (9+)

Na parels als Waltz with Bashir en The Congress richt animatiefilmgenie Ari Folman zich op het beroemdste dagboek in de geschiedenis. Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje aan wie Anne schreef, komt plots magisch tot leven in het hedendaagse Anne Frank Huis in Amsterdam. Verward start ze de zoektocht naar Anne. In het innovatieve en kindvriendelijke scenario trekt de film parallellen tussen de huidige humanitaire crises en de levenslessen van Anne Frank. Zijn we vergeten waarvoor ze stond, nu ze enkel nog maar een naam is op gebouwen? Folman is persoonlijk verbonden met de materie: zijn ouders arriveerden in Auschwitz in dezelfde week als de familie Frank.

Hitler heeft mijn roze konijn gestolen filmstill 1

Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (10+)

Als Anna het Berlijn van 1933 moet ontvluchten, vergeet het negenjarige meisje haar knuffel. Een roze konijn. Dat symbolische verlies gebruikte Judith Kerr in 1971 om in When Hitler Stole Pink Rabbit te vertellen hoe de Duits-Britse schrijfster zich voelde toen ze als kind nazi-Duitsland ontvluchtte. Dat Caroline Link nu Kerrs autobiografische bestseller verfilmt, mag niet verbazen. De cineaste won in 2003 immers al een Oscar voor Nowhere in Africa. Ook nu lengt Link opnieuw familie-, oorlogs- en vluchtelingendrama met mooi gepenseelde beelden aan om tot een pakkend portret te komen van een gezin dat samen alles aankan.

Blader door de Kidsproof-brochure