Film Fest Gent leert bijna 3000 kinderen filmkijken

P1bsd5gt9k9on4ji1k8557j1lua1
Nieuws 14 okt 2017
Op Film Fest Gent is men na 43 edities een en ander gewoon, maar een bestorming van de rode loper door honderden in groengele fluojasjes gestoken enthousiaste kinderen is toch weinig gezien. De al jonge festivalploeg werd er, Kinepolisbreed glimlachend, nog jonger door. De gelukkigste van de festivalcrew was Eef De Lombaerde die haar maandenlange inzet voor het educatieve luik van FFG met klaterend succes bekroond zag.

Film Fest Gent is er voor alle groepen in de samenleving en rolt dus graag de rode loper uit voor schoolkinderen. Bedoeling is kinderen laagdrempelig de mogelijkheid te geven om een aan hun leeftijd aangepaste film te zien en vooral die educatief te omkaderen.

Het moet ook leuk zijn, onderstreept enthousiaste Eef De Lombaerde die zelf lerares secundair onderwijs is en nog meertalige professionele communicatie studeert. Na een jaar op de gastendienst gewerkt te hebben, is ze nu verantwoordelijk voor de publieks- en educatieve werking op het festival. Aanvankelijk schreef ze zowat alle scholen in Vlaanderen aan om het voor het festival uitermate belangrijk project voor te stellen. Aanvankelijk kwam er relatief weinig respons maar dat verbeterde naargelang haar mails verder geraakten dan het secretariaat van de school. Uiteindelijk komen, over vier dagen verspreid, 2800 leerlingen naar Kinepolis Gent. Daarbij haalt Gent de boventoon, maar er komen ook scholen uit onder andere Mechelen, Eeklo, Zaffelare en Brugge naar de 44ste editie van FFG.

Niet naar school!

Bij de organisatie van de schoolvoorstellingen werkte De Lombaerde samen met JEF, het nieuwe platform voor jeugdfilm en een samenvoeging van het vroegere Lessen in het donker, Jekino en het Jeugdfilmfestival. Het is uiteraard niet de bedoeling dat men per school naar een bepaalde voorstelling komt. Die zijn allemaal afgestemd op de graad waarin de kinderen les volgen. Zo ontstaat er een originele cocktail van pak weg derde graders uit Brugge, Gent of Eeklo. Film kijken wordt een plezante collectieve gebeurtenis die door animatie wordt ondersteund.

"Het moet natuurlijk ook leuk zijn!" - Eef De Lombaerde

Dat gebeurt op verschillende manieren: een lespakket, een moderator, een specialist die een film komt toelichten. Zo kwam Dirk Henrotay van animatiestudio Walking The Dog na de voorstelling van ‘Rikkie de ooievaar’ op groot scherm live tonen hoe een animatiefilm wordt gemaakt. Dirk kan het weten, want hij werkte mee aan ‘Rikkie’! De eerste graad secundair onderwijs kreeg drie kortfilms met een muzikale link te zien: ‘Merna in the Spotlight’, ‘Rocknrollertjes’ en ‘Si-G’. Na de voorstelling was er een interview met de regisseur en een optreden van Si-G met een freestyle rap met het publiek. Bij ‘Earth: een onvergetelijke dag’ kreeg bioloog Dominick Verschelde een spervuur van vragen over zich heen van kinderen uit de derde graad lager onderwijs. Hij leerde hen tussendoor hoe ze zich moesten gedragen in het geval ze ooit een beer op hun levenspad zouden ontmoeten. Na ‘Buurtspion’ deed moderator en presentator Kevin De Ridder de kinderen dansen of springen naar gelang ze de film spannend of grappig hadden gevonden.

Kinepolis daverde en het leukste was dat kinderen spontaan “niet naar school” begonnen te scanderen na de voorstelling, maar daar ging de directie en de leerkrachten niet op in.

Wie het meemaakte wil volgend jaar terugkeren, noteerden wij. Voor volgend jaar hoopt FFG op een voorstelling voor kinderen in het OKAN, het onthaal onderwijs voor anderstalige jongeren van niet-Belgische nationaliteit die nieuw binnenkomen in ons land en het Nederlands onvoldoende beheersen. Ook zij krijgen dan een plaats in de FFG-community.