Filmfestivals streven naar digitale “ecologie”

Harold lloyd 074
Nieuws 01 jul 2020
Film Fest Gent maakt deel uit van een bijna twintig leden tellende groep filmfestivals die oproept tot een nieuwe regelgeving nu veel festivals door de coronacrisis fysiek niet kunnen doorgaan maar wel digitaal te volgen zijn. Het meest concrete actiepunt is voorlopig de invoering van de geoblockering van de vertoonde films. Dat betekent dat een online gestreamde festivalfilm alleen te bekijken valt in het land waar het festival plaatsvindt.

In theorie is het immers mogelijk om in Gent vanuit je zetel de openingsfilm van Cannes te bekijken als die online wordt vertoond. Maar daarmee tast je ook het latere commerciële potentieel van de film aan in ons land. Dat was een van de bezwaren van Cannesdirecteur Thierry Frémaux tegen een digitale Canneseditie. De Marché du Film ging vorige week wel digitaal door en werd een onverhoopt succes.

Ecosysteem

Met het vanuit het festival van Thessaloniki uitgaande initiatief willen de aangesloten festivals komen tot een soort “audiovisueel ecosysteem in een digitale omgeving”. Digitaal screenen wordt waarschijnlijk een blijver in de festivalwereld waar men nu al luidop nadenkt om die in de nabije toekomst hybride te maken met een fysiek en een digitaal luik. Na de eerste, door lijfsbehoud ingegeven, rush naar digitale platforms is enige afstand noodzakelijk om te kijken hoe de rechten van alle betrokkenen kunnen gevrijwaard worden. FFG-programmadirecteur Wim De Witte sluit zich aan bij die filosofie want “we zijn er niet alleen voor onszelf maar vooral om de filmmakers te helpen”.

Bekijken

Wim De Witte vindt het positief dat de discussie wordt gevoerd en dat de regels in verband met internationale premières als een film al online is vertoond opnieuw worden bekeken. Iets wat minder geldt voor Film Fest Gent want “hoewel we een wereld-, Europese- of internationale première nooit weigeren, integendeel zelfs, vragen we alleen de Belgische première van de films die wij vertonen”, verduidelijkt Wim De Witte.

Tot de groep die tot een dialoog tussen de verschillende partijen oproept, behoren naast Film Fest Gent en Thessaloniki ook onder meer nog festivals uit Gijon, Istanbul, Jeruzalem, Sarajevo, Torino, Trieste, Amiens. Grotere broers als Berlijn, Tribeca, Cannes kijken met belangstelling uit en sloten al aan bij een videoconferentie over dat onderwerp.

In de Verenigde Staten bestaat een gelijkaardig initiatief waarbij festivals en filmverdelers beloven om elkaar te steunen zodat ze de filmmakers blijvend beschermen. Daar werd een ‘Film Festival Survival Pledge’ getekend. Op overleven komt het aan, zelfs voor de filmfestivals.

Tags

FFG2020