- ...
- home
- nieuws
- focus op ...
Focus op Rusland en activisme in de cinema op 32ste Filmfestival Gent
28 sep 2005
Van 11 tot en met 22 oktober richten alle schijnwerpers zich opnieuw op Gent. Dan vindt de 32ste editie plaats van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen - Gent. Speciale aandacht gaat naar Rusland en de recente Russische cinema. Ook activisme in de cinema krijgt een ereplaats. Paradepaardje van dat onderdeel is Fusebox in Vooruit, met onder meer Patti Smith en Tom Verlaine. Andere grote gasten op het 32ste Filmfestival Gent zijn: David Cronenberg en Viggo Mortensen (A History of Violence), François Ozon en Jeanne Moreau (Le Temps Qui Reste), Mike Leigh en Imelda Staunton, Jerry Leiber en Mike Stoller, Victoria Abril en Zbigniew Preisner.
In het kader van Europalia 2005 brengt het Filmfestival Gent Rusland en de recente Russische cinema onder de aandacht. Op het vlak van film is Rusland immers steeds een belangrijke trendsetter geweest. De Russische films die op het programma staan, weerspiegelen hoe de Russische cinema de laatste jaren (positief) geëvolueerd is.
Daarvan zijn er twee opgenomen in de Competitie 'Impact van muziek op film': First People on the Moon van Alexei Fedorchenko, een 'mockumentary' over de bewering dat de Russen de eerste op de maan waren, en Gaspartum van Aleksej German jr., over voetballen en volwassen worden in de tijd dat het Tsarenrijk uiteenviel en de Sovjet-Unie vorm kreeg. De overige Russische films zijn te ontdekken in World Cinema.
De 11 andere films in competitie zijn Een Ander Zijn Geluk (Fien Troch), Lonesome Jim (Steve Buscemi), Stranger (Malgosia Szumowska), The Three Burials of Melquiades Estrada (Tommy Lee Jones), Be With Me (Eric Khoo), The City Of The Sun (Martin Sulik), Dallas Pashamende (Robert-Adrian Pejo), Dam Street (Li Yu), Hostage (Constantine Giannaris), Proof (John Madden) en Tuning (Igor Sterk).
Een zeskoppige jury, bestaande uit de Britse actrice Brenda Blethyn, de Argentijnse componist José Luis Castineira de Dios, de Ierse producent Arthur Lappin, de Deense salesagente Lizzy Belaiche, de Franse kortfilmmaker Carine Tardieu en de Vlaamse regisseur Dominique Deruddere, kent de vier prijzen toe: de Grote Prijs voor Beste Film, de Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek, de Sabam Prijs voor het Beste Scenario en de Robert Wise Award voor de Beste Regisseur.
Rode draad door het 32ste Filmfestival Gent wordt activisme in de cinema. In dat kader krijgt schrijver-regisseur Mike Leigh een Special Joseph Plateau Lifetime Achievement Award op vrijdag 14 oktober, uit handen van Imelda Staunton, de hoofdrolspeelster uit Vera Drake.
Activisme staat ook centraal in het programma Fusebox dat samengesteld wordt door de experimentele kunstenaar Jem Cohen uit New York. Dit cinematografisch (The Fuse You See: Film), literair (The Fuse You Are: Activism) en muzikaal luik (The Fuse You Hear: Music) is een co-productie met Kunstencentrum Vooruit. De belangrijkste gasten in dat deel van het programma zijn: Patti Smith, Tom Verlaine, Guy Piccioto (Fugazi), Thee Silver Mountain Elegies Plays War Radio (met leden van Members of Silver Mt. Zion en Hanged Up), The Ex en The Evens.
Andere grote gasten op het 32ste Filmfestival Gent zijn regisseur David Cronenberg en acteur Viggo Mortensen. Op vrijdag 14 oktober komen zij A History of Violence voorstellen. Ook regisseur François Ozon en actrice Jeanne Moreau tekenen present, voor de voorstelling van Le Temps Qui Reste, op zaterdag 15 oktober.
Voorts zijn er nog de Britse klei-animatiefilmmaker Nick Park met The Curse of The Were-Rabbit, Israëlisch documentaire- en filmmaker Avi Mograbi met Avenge But One of My Two Both Eyes en producer Alan Ladd jr., één van de meest gerespecteerde studiohoofden uit de naoorlogse filmindustrie. Op woensdag 12 oktober neemt hij een Special Joseph Plateau Lifetime Achievement Award in ontvangst.
Opnieuw wordt het Filmfestival Gent een filmfeest met bijzondere aandacht voor filmmuziek. Op zaterdag 15 oktober worden voor de vijfde keer de World Soundtrack Awards uitgereikt, in de Stedelijke Concertzaal De Bijloke. Deze ceremonie wordt gevolgd door een filmmuziekconcert met o.a. Gustavo Santaolalla (WSA Discovery 2004 voor 21 Grams), Raymond van het Groenewoud, Rachel Portman (Oscar voor Emma), en Jerry Leiber en Mike Stoller, de legendarische componisten en songwriters uit de beginjaren van de rock & roll, onder meer voor Elvis Presley.
Op donderdag 20 oktober wordt in de Vlaamse Opera van Gent een 2de filmmuziekconcert georganiseerd met Poolse filmmuziek van o.a. Jan Kaczmarek (Oscar 2005 beste muziek voor Finding Neverland) en Wojciech Kilar (Dracula, The Pianist). Eregast is Zbigniew Preisner. Hij brengt o.a. de muziek uit Trois Couleurs Bleu Blanc Rouge en La Double Vie de Véronique.
Ook de Vlamingen blijven niet in de kou staan. Zowel de vooropener als de slotfilm zijn nieuwe Vlaamse producties: Verlengd Weekend van Hans Herbots, op maandag 10 oktober, en de Duits-Vlaamse co-productie De Bloedbruiloft van Dominique Deruddere, op zaterdag 22 oktober. Daarnaast gaan nog verschillende andere Belgische prenten in première : de dansfilm Blush van Wim Vandekeybus, Ma Mere l'Oye van Thierry De Mey, Miss Montigny van Miel Van Hoogenbempt, de concertfilm Sioen - Ceci n'est pas un Film van Christina Vandekerckhove, en de Nederlands-Belgische co-productie Het Paard van Sinterklaas, met onder meer Jan Decleir.
Ook Merry Christmas, de openingsfilm van het 32ste Filmfestival Gent is Belgisch getint: deze oorlogsfilm van Frans regisseur Christian Carion, die samen met hoofdrolspeelster Diane Krüger aanwezig zal zijn, is een Europese co-productie van Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, België en Roemenië.
De alternatieve opener van het Filmfestival Gent in Kunstencentrum Vooruit is The Devil and Daniel Johnston, een documentaire over het leven van de Amerikaanse singer-songwriter Daniel Johnston. Onmiddellijk na de voorstelling op dinsdag 11 oktober volgt een Tribute to Daniel Johnston door Das Pop, in de Balzaal.
Nog in Vooruit maakt ook Victoria Abril haar opwachting, de Spaanse steractrice uit Almodovar-films als Atamé en Kika. Op donderdag 13 oktober brengt zij bossa nova van de betere soort. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober is de Vooruit dan weer het podium voor een wereldpremière van formaat: die avonden brengt Peter Vermeersch, samen met Flat Earth Society, voor het eerst zijn nieuwe filmmuziek bij De Oesterprinses, een stille film uit 1919 van Ernst Lubbitsch, één van de grootste komedieregisseurs aller tijden.