'Holly' van Fien Troch in competitie op filmfestival Venetië

Holly still
Nieuws 01 aug 2023
Zeven jaar nadat ze in de Orrizonti-sectie de regieprijs won voor Home keert Fien Troch met haar nieuwe film Holly terug naar het filmfestival van Venetië. En dat in de competitie voor de Gouden Leeuw. Op het festival, dat doorgaat van 30 augustus tot 9 september 2023, wordt ook Floating with the Spirits van de Colombiaans-Belgische Juanita Onzaga vertoond in de sectie Venice Immersive en stappen acteurs Johan Heldenbergh, Lucas Tavernier en Johannes Wirix op de rode loper bij de openingsfilm Comandante van Edoardo de Angelis.

Holly is het hoofdpersonage in de vijfde speelfilm van Fien Troch. Op een dag gaat ze niet naar school omdat ze een vreemd voorgevoel heeft. En er gebeurt effectief een ongeluk. Heeft Holly een bijzondere gave? Feit is dat ze goedheid, rust en troost uitstraalt en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Een lerares, Anna, nodigt haar uit om als vrijwilliger te komen werken bij rouwende mensen. Daar blijft het niet bij, steeds meer mensen zoeken troost en inzicht bij Holly. De situatie dreigt haar boven het hoofd te groeien.

Fien Troch FFG2016© Bas Bogaerts

Kans

In een persbericht zegt Fien Troch dat de Venetiaanse selectie “een ongelooflijke kans is om daar in wereldpremière te gaan. Ik heb een bijzondere band met Venetië en het is de perfecte start voor de internationale carrière van de film. De Orrizonti-prijs in 2016 betekende veel en van een uitnodiging voor de officiële competitie kon ik alleen maar dromen. Het bevestigt dat er nog plaats is voor films als Holly”.

In haar jongste film blijft Fien Troch de menselijke psyche en de absurditeit van het dagelijkse leven met de nodige portie humor en met veel fijngevoeligheid onderzoeken. Ze blijft ook een meester in de acteursregie. Nieuwkomers in de cast zijn Cathalina Geeraerts en Felix Heremans. Anderen zoals Greet Verstraete, Els Deceukelier, Serdi Faki Alici, en Robbie Cleiren hebben al film- en tv-series ervaring. Frank van den Eeden is de director of photography (DOP) en Nico Leunen en Johnny Jewel zijn de vaste waarden voor montage en muziek.

Gezelschap

Fien Troch studeerde in 2000 af aan de filmafdeling van Sint Lukas in Brussel en debuteerde met Een ander zijn geluk. Daarna volgden nog Unspoken, Kid en Home. Holly is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films du Fleuve, Tarantula, Topkapi en Agat Films. De film komt op 22 november in de bioscoop.

Op het 80ste festival van Venetië vertoeft Fien Troch in het excellente gezelschap van onder meer David Fincher, Yorgos Lanthimos, Ryûsuke Hamaguchi, Michael Mann, Sofia Coppola, Bradley Cooper, Luc Besson, Ava DuVernay, Bertrand Bonello, Matteo Garrone ...

Rode loper

Door de acteurstaking in Hollywood dreigt de rode loper er dit jaar in Venetië wat minder druk uit te zien en verdween de oorspronkelijke openingsfilm Challengers van Luca Guadagnino van de kalender. Hij wordt vervangen door Comandante van Edoardo De Angelis, een oorlogsfilm over de Italiaanse duikbootcommandant Salvatore Todaro. Met zijn boot, de Cappellini, bracht hij in de nacht van 16 oktober 1940 in de buurt van Madeira het Belgische koopvaardijschip Kabalo tot zinken maar nam de reddingsboot met 26 opvarenden eerst op sleeptouw. Toen die begon te zinken mocht iedereen overstappen in de Cappellini. Begin 1941 toonde hij eenzelfde menslievendheid toen hij een Britse boot tot zinken bracht.

Bij de cast van Comandante staan de namen van Johan Heldenbergh, Lucas Tavernier (bekend van o.a. Thuis en Familie) en van de in Sint-Niklaas geboren maar in Haarlem opgegroeide Johannes Wirix. Hij volgde zijn acteursopleiding in Antwerpen en in Rome en heeft nu zijn eerste grote filmrol te pakken. De rode loper wacht.

Virtual Reality

Naast Holly van Fien Troch is de VR-film Floating with Spirits van Juanita Onzaga geselecteerd voor Venice Immersive, de competitie voor immersieve en XR-projecten op het festival. Floating with Spirits is een 31 minuten durende Virtual Reality-experience waar de kijker twee zusjes volgt die zich voorbereiden op de Dag van de Doden in de van mystiek doordrongen bergen van Mexico. De meisjes herinneren zich de verhalen die hun sjamaanse grootmoeder vroeger vertelde. Terwijl de Mazateekse gemeenschap viert, komen we binnen in de wereld van hun voorouders en de geesten van de natuur die elk een geheime wereld in zich dragen die zal ontsloten worden.

Perceptie

In Floating with Spirits stelt Juanita Onzaga zich vragen als “wie bepaalt wat reëel is en wat dat niet is” of “hoe zijn we in staat om de onzichtbare werelden te zien en te voelen”? Zijzelf spendeerde jaren aan het ontmoeten van de kennis dragende mensen van de inheemse Mazateekse gemeenschappen in het zuiden van Mexico (bij Oaxaca). Ze luisterde, leerde en deelde hun kennis over het ontstaan van en hun visie op de wereld. Want die sluit dicht aan bij haar eigen achtergrond en de vragen die ze zich stelt over het hiernamaals, de verbanden tussen het menselijke en het niet-menselijke en de overgangen tussen het zichtbare en het onzichtbare. Met deze zintuigelijke, poëtische en futuristische VR experience wil Onzaga “onze perceptie van het reële door elkaar schudden en de wijze waarop we omgaan met de natuur en het hiernamaals herbronnen”.

Floating With Spirits still
Floating with Spirits

Festivals

Met haar afstudeerproject aan haar LUCA School of Arts, The Jungle Knows You Better Than You Do won de Belgisch-Colombiaanse Juanita Onzaga niet alleen een VAF Wildcard maar ook de Speciale Prijs van de Generation 14plus-jury op de Berlinale. Haar volgende film Our Song to War werd in 2018 niet alleen geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes maar ook op Film Fest Gent vertoond. Rotterdam programmeerde vorig jaar haar Tomorrow is a Water Palace.

Floating with Spirits werd eerder dit jaar als een work in progress gepresenteerd op de CineMart van het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Naast het scenario en de regie verzorgde Juanita Onzaga ook het camerawerk en de productie is van Emmy Oost en An Oost voor Cassette for timescapes in coproductie met het Luxemburgse Tarantula en het Nederlandse Studio Biarritz.

Samen met Studio Biarritz heeft Cassette for timescapes met het VR-project The Imaginary Friend van Steye Hallema nog een wereldpremière op Venice Immersive.

Afspraak

De Mostra di Venezia is naast Berlijn en Cannes niet alleen een van de drie grootste Europese filmfestivals maar ook een afspraak voor de internationale filmindustrie met onder andere de Venice Gap-Financing Market. Dit is een platform waar productiemaatschappijen uit de hele wereld hun projecten pitchen met het oog op financiering en coproductie.

Voor de derde editie van de Venice Gap-Financing Market van 1 tot 3 september 2023 zijn drie Vlaamse projecten geselecteerd.

  • The Time of a Moment, een VR-project van Kate Voet & Victor Maes geproduceerd door Cassette for timescapes.
  • Gay Simulator, een Nederlands-Vlaamse VR-productie van Iris van der Meule met Cassette for timescapes als lokale partner.
  • Fiore Mio, een documentaire in ontwikkeling van de Italiaanse auteur en filmmaker Paolo Cognetti, de auteur van o.a. De acht bergen, die gecoproduceerd wordt door Harald House.

Meer info over het filmfestival van Venetië: labiennale.org

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.