- ...
- home
- nieuws
- holly van ...
Holly van Fien Troch op shortlist European Film Awards
De vijfde speelfilm van Fien Troch ging in september in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië en werd er goed ontvangen. Titelvertolkster Cathalina Geeraerts werd er door een groep Italiaanse journalisten bekroond met de Bisato d’Oro Award voor haar acteerprestatie. Holly is een 15-jarig meisje dat soms wordt gepest op school maar door een tragisch, door haar voorvoeld, voorval komt ze in de belangstelling te staan. Holly brengt troost en straalt warmte en rust uit. Maar is dat vol te houden? Weerstaat ze aan de bekoring om van haar succes te profiteren? Fijnzinnig als altijd houdt Fien Troch de emoties goed in de hand in dit boeiend psychologisch portret vol overtuigende vertolkingen van, naast Cathalina Geeraerts, Greet Verstraete, Felix Heremans, Els Deceukelier, Serdi Faki Alici en Robbie Cleiren. Holly komt op 22 november in de bioscopen.
Variatie
Op de shortlist voor de European Film Awards staan er producties uit 31 Europese landen die alle getuigen van een grote variatie in de Europese diversiteit en creativiteit. De 40 films werden door 43 regisseurs gedraaid. Daaronder 18 vrouwen, een weerspiegeling van de toenemende vervrouwelijking in het filmberoep.
Naast Holly staan nog volgende films uit de Europese shortlist op het programma van Film Fest Gent:
20.000 especies de abejas van Estibaliz Urresola Solaguren over de achtjarige Aitor die het liefst die jongensnaam niet meer draagt en gemeenzaam Coco wordt genoemd. Net zoals er 20.000 soorten bijen zijn, zijn er ook heel veel soorten van mensen.
Blackbird Blackbird Blackberry van Elene Naveriani over een onverstoorbare Etero die resoluut voor haar eigen vrijheid kiest en zo de sociale normen van haar omgeving tart.
Close your eyes van Victor Erice die al dertig jaar geen film meer draaide maar zelfs met slechts drie films zijn plaats in de filmgeschiedenis verdient. Opnieuw gelooft hij in de kracht van cinema om levens te veranderen. Cinema = waarheid?
Messcherp
Do Not Expect Too Much from the End of the World van Radu Jude over twee Angela’s die elk in een verschillend tijdperk in Roemenië leven. Een film met popculturele referenties, harde grappen, een zweem van vulgariteit en messcherpe humor.
Fallen Leaves van Aki Kaurismäki over twee verloren zielen die elkaar ontmoeten in een karaokebar in Helsinki. De minimalistische meesterfilmer op zijn best met uitgestreken gezichten, uitzichtloze jobs en een streepje rock-’n-roll.
How To Have Sex van Molly Manning Walker brengt een pijnlijk herkenbaar coming-of-age verhaal over drie besties op Kreta zonder de clichés van het genre. Straffe debuutfilm over seks en grenzen.
Io Capitano van Matteo Garrone waarin we de vluchtroute volgen van Moussa en Seydou vanuit Dakar tot op de Middellandse Zee. Garrone geeft een gezicht en een stem aan migranten.
Das Lehrerzimmer van Ilker Çatak, een claustrofobische thriller die zich afspeelt in een school als metafoor voor onze samenleving. De idealistische Carla Nowak staat in het middelpunt van een storm die maar niet gaat liggen.
Bevlogen
The Old Oak van Ken Loach over Syrische vluchtelingen die in een verpauperd mijndorpje terechtkomen en daar niet door iedereen even hartelijk worden verwelkomd. Wellicht de laatste film van de bevlogen militante Ken Loach.
La passion de Dodin Bouffant van Tran Anh Hung bekijk je best niet met een lege maag want na dit culinair festijn is de honger nauwelijks te harden. Je zou er het origineel onderliggend liefdesverhaal bij vergeten. Liefde gaat door de maag...
Rapito van Marco Bellocchio over een joods jongentje dat stiekem werd gedoopt en daarom verder katholiek moet worden opgevoed. De pauselijke raad laat het kind ontvoeren. Waar gebeurd verhaal waarvan Bellocchio smult.
Slow van Marija Kavtaradze over Elena en Dovydas die hun lichaam als pen en inkt inzetten om zich met de wereld rondom hen en met elkaar te verbinden. Film tart de verwachtingen en definities over intimiteit met opmerkelijke tederheid.
Stepne van Maryna Vroda speelt zich af in een Oekraïens dorpje dicht bij de Russische grens en is een sterk stukje slow cinema, weemoedig en bezwerend, over hoe we het heden kunnen begrijpen door het verleden te ontleden.
Eigen hachje
Sweet Dreams van Ena Sendijarevic is meer dan een anti kolonialistisch manifest gesitueerd in Nederlands-Indië aan het begin van de 20ste eeuw. Een portret van klein menselijkheid waarbij iedereen aan het eigen hachje denkt. Goed voor zes Gouden Kalveren.
Die Theorie von Allem van Timm Kröger is een sfeerrijk film noir debuut over een wetenschapper die een baanbrekende theorie zal onthullen op een geheimzinnige conferentie in de Alpen. Kröger mengt genres maar is verzot op Hitchcock knipoogjes.
Deze en alle andere shortlistfilms worden nu beoordeeld door de 4600 leden van de European Film Academy en de uiteindelijke nominaties worden bekendgemaakt op 7 november 2023. De uitreiking van de European Film Awards heeft plaats in Berlijn op 9 december 2023.
Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.