Internationaal Kortfilmfestival Leuven platform voor creatief filmtalent

P1c03n0c1g1csr1qtc3nu1hmobf1
Nieuws 29 nov 2017
De 23ste editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven presenteert zichzelf als een talentenjacht en als een platform voor het kleurrijkste en het creatiefste uit de filmwereld. Het festival heeft van 2 tot 9 december 2017 plaats in het Leuvense Kunstencentrum STUK.

Naast de traditionele competitie voor Vlaamse fictie en animatie is ook de competitie voor beste Vlaamse korte documentaire film terug van weggeweest. Internationaal gezien staat Finland dit jaar in de belangstelling en uit eigen land zijn zowel Gilles Coulier als acteur Flor Decleir ‘Artist in Focus’. Van Cargo-regisseur Coulier worden diens kortfilms vertoond. Hijzelf geeft een “Mastertalk” en hij is daarnaast juryvoorzitter van de Vlaamse fictie competitie en van de korte documentaire competitie.

Bij de 25 korte films tellende fictie competitie valt vooral ‘Hash#Tag’ op, de nieuwe kortfilm van Adil El Arbi en Bidall Fallah. Zij baseerden het scenario op een workshop waarbij vijf tienermeisjes, onder leiding van jeugdauteur Dirk Bracke, een verhaal schreven over het fenomeen ‘catfishing’. Ook het regisseurskoppel Ruth Mellaerts en Boris Kuipers is na ‘Allegory of the Jam Jar’ opnieuw van de partij. Dit keer met het surreële ‘The Day the Dogs Disappeared’.

Naast deze en andere ‘anciens’ is er werk van nieuwkomers als Ines Eshun en Sophie Kurpershoek. Michiel Dhondt die met zijn ‘Poor Kids’ een speciale vermelding kreeg van de jury op Film Fest Gent en Hans Vannetelbosch, ACE publiekswinnaar met ‘Sons of No One’ op Film Fest Gent maken in Leuven een opnieuw kans op een prijs. De winnaar van de prijs van de jury komt immers rechtstreeks op de longlist van de Oscars in 2019. De in Gent vertoonde ‘Mixed Materials’ van Anna Van Riel en ‘Girlhood’ van Heleen Declerq vinden in Leuven onderdak respectievelijk in de animatie en in de korte documentaire secties.Afbeeldingsresultaat voor girlhood heleen

In de Europese kortfilmcompetitie komen diverse stijlen en genres aan bod. Naast een actiemusical zijn er de klassieke drama’s maar ook een mockumentary en een erotische thriller. Ze zijn afkomstig uit Frankrijk en Duitsland maar ook uit kleinere filmlanden als Macedonië, Kroatië en Oekraïne. Voor het eerst nomineert het festival ook de kortfilms die in aanmerking komen voor de European Film Awards. Kandidaten zijn terug te vinden in ‘Short Matters’. Van de Europese naar de echte Oscars is slechts een kleine stap in Leuven: ga richting Oscar Shorts.

In “The Labo” komen de kortfilms terecht die afwijken van de klassieke paden. Zij verrassen omdat ze met het medium spelen en crossovers maken met andere disciplines. Thematisch verwijzen deze films dit jaar naar de actualiteit en de leegte van de samenleving, naar #BlackLivesMatter, naar abortus en vluchtelingen.

Omdat Finland honderd jaar bestaat en het Internationaal Kortfilmfestival houdt van typisch Finse maffe humor werd het ‘Land in Focus’. Naast Finse korte films is er een concert waarbij een zevenkoppig orkest live stille films uit dat land begeleidt en wie helemaal in de Finse sfeer wil komen kan enkele Finse kortfilms in de festivalsauna bekijken. De Internationale Animatie valt in twee delen uiteen: Animation Nations en Sexy Nations. Voor de kinderen is er een “Bonte beestenboel”, “Maatjes met praatjes” en “Kriebels en krokodillen”.

Op de slotavond van het Leuvense kortfilmfestival is het uitkijken naar de winnaars van de VAF Wildcards 2017. Het gaat om zes premies voor de meest belovende eindwerken van bachelor- of masterstudenten uit de Vlaamse filmscholen. De winnaars investeren het bedrag in een nieuwe productie en krijgen een coach die hen begeleidt. Eerdere VAF Wildcard winnaars zijn onder meer Nathalie Teirlinck, Gilles Coulier, Sahim Omar Kalifa, Karen Vazquez Guadarrama

Bij de algemene omkadering zijn er gastvoorstellingen, workshops en mastersclasses en wie in filmgeschiedenis geïnteresseerd is, boekt een ticket voor de “Milestones in Short Film History”. Het gaat om de invloedrijkste kortfilms uit 100 jaar filmgeschiedenis en ze zijn exemplarisch voor nieuwe stijlen, nieuwe technieken, en dito genres. Voorbeelden: ‘The Big Shave’ van Martin Scorsese, ‘Le voyages dans la lune’ van Georges Méliès, ‘Un chien Andalou’ van Louis Buñuel en ‘Chromophobia’ van Raoul Servais.

www.kortfilmfestival.be