Irak stuurt 'Baghdad Messi' naar de Oscars

Baghdad Messi still
Nieuws 28 aug 2024
Met Oscarinzending Baghdad Messi heeft Irak een kanshebber in handen. De Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa won voor een eerdere film al de Grand Prix op Film Fest Gent.

Het Iraakse ministerie van Cultuur maakte bekend dat Baghdad Messi, de jongste film van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa de officiële Iraakse inzending wordt voor de Oscars.

Baghdad Messi is een verdere uitwerking van Kalifa’s gelijknamige kortfilm waarin de elfjarige voetbalgekke Hamoudi ervan droomt om net zo te worden als zijn grote held Lionel Messi. Maar na een zelfmoordaanslag wordt Hamoudi wakker in een ziekenhuis met een geamputeerd been. Ondanks deze handicap doet hij er alles aan om zijn droom waar te maken. De kortfilm won zestig internationale prijzen.

De langspeelfilm ging vorig jaar in wereldpremière op het filmfestival van Oostende en werd sindsdien geselecteerd voor dertig internationale filmfestivals. Met een eerder werk, Zagros, won Sahim Omar Kalifa in 2017 de Grand Prix op Film Fest Gent.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.