JEF Festival 2022 mixt cinema met digitale speeltuin
Acteurs Naomi Janssens en Ben Segers, respectievelijk festival-meter en -peter, openen op 19 februari om 14:30 het JEF Festival in Kinepolis Antwerpen met de vertoning van de stop-motionfilm Ook muizen gaan naar de hemel van Denisa Grimmova en Jan Bubenícek. In de dierenhemel moeten een muis met opvliegend karakter en een onzekere vos hun natuurlijke instincten leren te bedwingen om de uitdagingen van hun nieuwe omgeving aan te gaan. Een familiefilm over het overwinnen van vooroordelen en de kracht van vriendschap.
Het JEF Festival richt zich tot een publiek van 2 tot 99 jaar en de kleuters kunnen hun eerste filmervaring opdoen met het Ketnet Junior-uiltje Ollie. Ollie Live, bestaat uit een verzameling korte verhaaltjes over vriendschap en verwondering. Een verteller neemt de peuters op sleeptouw en de soundtrack wordt live uitgevoerd. Bovendien kunnen ze Ollie live ontmoeten en spelletjes spelen in het mini-medialab.
Buitenaards
Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum zijn er de films voor de 16-plussers. Daaronder Cryptozoo van Dash Shaw over dierenarts Lauren Gray die ondergronds magische wezens opspoort en ze onderdak geeft in haar Cryptozoo. Ze moet afrekenen met het leger dat de grootste cryptide in handen probeert te krijgen om zo de in de jaren zeventig in Californië ontstane tegencultuur te vernietigen. In de JEF programmatie komen dit jaar wel meer vreemde wezens en buitenaardse planeten en werelden voor. Wereldvreemd is het programma vanzelfsprekend niet.
Gevolgen
Dat bewijzen films als Ninjababy, een Noorse film van Yngvild Sve Flikke, waarin Rakel haar droom om astronaut, boswachter of striptekenaar wellicht moet opgeven als ze onverwacht zwanger wordt. Deze film maakt deel uit van de selectie door jonge programmatoren. Daar hoort ook Sisterhood van Dina Duma bij waarin twee vriendinnen Jana en Maya de grimmige gevolgen dragen van een vergeldingsactie op sociale media waarmee ze een klasgenote hebben gestraft. De film toont de valkuilen van een wereld waarin echte relaties soms ondergeschikt zijn aan online volgers.
Coming-of-age
Sisterhood hoort thuis bij de reeks films voor de veertienjarigen en ouderen. In diezelfde reeks staat ook de al op Film Fest Gent vertoonde A Chiara van Jonas Carpignano geprogrammeerd. De vijftienjarige Chiara hangt rond met haar vriendinnen, plaagt haar oudere zus en is verslingerd aan haar smartphone. Op haar verjaardagsfeest ontploft de auto van haar vader en komt zijn dubbelleven aan het licht. Dit derde deel van Carpignano’s Calabrië-trilogie is een indrukwekkende mix van coming-of-age en maffiafilm.
Nog meer coming-of-age valt er te zien en te beleven bij Libertad van Clara Roquet waarin de Colombiaanse Libertad bevriend geraakt met de Spaanse Nora. Beiden komen uit twee totaal verschillende werelden. Libertad werd in de steek gelaten door haar moeder die in het buitenland ging werken en Nora leeft in een gouden kooi. Deze ook al in Gent vertoonde gevoelige en poëtische film richt zich programmatorisch tot de dertienjarigen en ouder maar het spreekt voor zich dat alle volwassenen van deze Spaans-Belgische productie kunnen genieten.
Wetenschap
In het verdere volgens leeftijd opgebouwde filmaanbod komt ook het thema wetenschap enkele keren aan bod. Dat is onder meer het geval bij Frankenweenie van Tim Burton die al van 2012 dateert. Daarin slaagt Victor zijn gestorven hond Sparky dankzij een wetenschappelijk experiment terug tot leven te wekken. Ook Toto le Héros van Jaco Van Dormael kreeg de tag wetenschap. Deze legendarisch mooie film viert zijn dertigjarig jubileum en wordt in een gerestaureerde versie vertoond.
Ket & Doc III
De Ket & Doc reeks bestaande uit vijf nieuwe Vlaamse kinderdocumentaires is stilaan een vast onderdeel aan het worden van het JEF festival. Dit project van het VAF, Ketnet en JEF laat je toe om telkens opnieuw 15 minuten lang de wereld te bekijken door de ogen van een kind.
In Bgirl Badli volgt Charlotte De Cort Mali die als bgirl in de break scene van battle naar battle trekt. Maar ze wil meer. De Cort schetst het portret van een zoekende tiener die via dans haar eigenheid wil uitdrukken. In Goals dromen Charlotte en Husna van een professionele voetbalcarrière. Charlotte lijkt daarin te zullen slagen maar wat met Husna? Moet zij vanaf de zijlijn voor haar beste vriendin supporteren? In Licht van Sarah Lederman krijgen we een portret van Julie die haar papa en mama op jonge leeftijd verloor. Bij het verwerken van dat verlies kan ze rekenen op de steun van een bevriend Joods echtpaar. Wellicht helpt het haar om terug het leven tegemoet te gaan. Annabel Verbeke volgt in Aikiddo een tienjarig meisje Aiko dat na de lockdown de stad in trekt op zoek naar verhalen voor haar vlog. Doorheen de geluiden van de stad hoort ze plots muziek en ze gaat op onderzoek. Daarbij ontmoet ze nieuwe vrienden die hun gevoelens muzikaal uiten. Annabel Verbeke gooide recent hoge ogen met haar ook op FFG vertoonde documentaire Four Seasons in a Day. Tenslotte gaat in Voorbij de sterren een bonte groep kinderen op zoek naar antwoorden op hun vragen over het mysterie van leven en dood. Het komt via kijkdozen tot een dialoog tussen jonge en oud en een schattig konijn speelt een hoofdrol. Sarah van Oostrum voerde de regie.
Uiteraard programmeert het JEF Festival verder nog heel wat kortfilms met Luce en de rots van Britt Raes als uitschieter. Na de wereldpremière op de Berlinale komt ze haar film over een jong meisje en een rotswezen die samen moeilijkheden moeten overwinnen in Antwerpen voorstellen.
XL Medialab
Volgens Iris Verhoeven, algemeen coördinator bij JEF is het JEF Festival al lang geen klassiek filmfestival meer onder meer wegens het belang dat gehecht wordt aan het interactieve en immersieve aspect van film. Vandaar de ruimte voor experiment met een XL medialab vol digitale en technologische installaties. In het Antwerpse Zuiderpershuis kan iedereen terecht voor Virtual Reality games, Artificial Intelligence workshops en de nieuwste videogames.
Zo is er in Antwerpen en Brugge en masterclass stop-monster labo. Daarin kan je een eigen monster tot leven brengen via de stop-motion techniek en het “glow in the dark”-effect onder leiding van kunstenaar Elke Desutter. In Antwerpen en Brugge is er ook plaats voor een masterclass digitale atomen. Daar bouw je eigen “digitale atomen” en breng je ze tot leven met AR of augmented reality. Via QR-codes komen die in de ruimte terecht en kunnen ouders, familie, vrienden er jacht op maken.
Bioscoopologie
Gloednieuw is de masterclass bioscoopologie in Antwerpen en Gent. Anke Brouwers en Lennart Soberon nemen je mee op een avontuurlijke tijdreis doorheen de geschiedenis van de film en als echte filmfan kan je experimenteren met trucjes en proefjes. In Antwerpen kan je verder in de masterclass game jam een duik nemen in het creatieproces van een game. Basiskennis coderen is niet nodig want op de tweedaagse wordt er gefocust op de storytelling en de creatie van de karakters.
Het JEF Festival speelt zich af in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Roeselare en zelfs online. Dat online aanbod kan worden aangevuld als de coronamaatregelen dat zouden vereisen. De huidige maatregelen worden streng opgevolgd met een CST vanaf 12 jaar, mondmaskers.... Geprogrammeerde films, tarieven, annuleringen, terugbetalingen kunnen van locatie tot locatie verschillen.
Meer info: jeffestival.be
Fantômas
Deze tekst kwam tot stand in samenwerking met Fantômas.
Fantômas is een platform voor onafhankelijke filmkritiek dat reflecteert op een verscheidenheid aan filmculturen in België en daarbuiten. Het is een plek om je te verwonderen en te verdiepen in de wereld van film, je te laten verrassen door nieuwe vormen en contexten, en je te spiegelen aan interessante meningen en stemmen.