JEF festival hoogmis voor de jeugdfilm
In het Antwerpse Zuiderpershuis gaat het vroegere Jeugdfilmfestival op 23 en 24 februari feestelijk van start met de vertoning van de Noorse jeugdrockfilm ‘Los Bando’. Daags nadien volgt er een echte peuterdag. In ‘Los Bando’ trekken twee vrienden, Axel en Grim, doorheen Noorwegen om mee te doen aan een nationale muziekwedstrijd. Ze zoeken echter nog een bassist en zijn aanvankelijk niet opgezet met de achtjarige celliste Thilda. Tot ze haar horen spelen. Critici roemen de mengeling van actie en chaos en vallen voor de cocktail van humor en ernst. De regie is van Christian Lo, die al ‘Rafiki’ uit 2009 op zijn actief heeft.
Vloggen
Omdat de organisatoren van het JEF festival het gezegde vroeg begonnen is half gewonnen ter harte nemen mogen de peuters op 24 februari het Zuiderpershuis tot hun speeltuin omtoveren. Er zijn drie vertoningen voor peuters vanaf 18 maanden en de poëtische en humoristische animatiefilms van Studio Phosphore worden live begeleid door Le Philharmonique de la Roquette uit Frankrijk. Er is een buggyparking voorzien en het licht blijft een beetje branden…
Tijdens het JEF festival worden er alles samen meer dan honderdtwintig films vertoond. Aan keuze tussen genres is er geen gebrek. De langverwachte ‘Binti’ van Frederike Migom wordt er in competitie vertoond. Binti droomt ervan om een bekende vlogster te worden maar ze moet op de vlucht voor de politie die haar en haar vader het land moet uitzetten.
Aan die vertoning koppelt JEF een sessie met als titel ‘Binti + Binti vlog talks’. Enkele toonaangevende vloggers komen vertellen over hoe je dankzij vloggen de wereld kan veranderen. Hoe laat je een waardevolle indruk na nu je door de smartphone op jezelf te richten aan het vloggen kan. Op het festival staat een Binti Box waar je een foto of een gif kan maken met uw eigen quote.
Beeldschoon
Naast ‘Binti’ wordt onder meer nog de Belgisch-Nederlandse jeugdfilm ‘Vechtmeisje’ in Belgische première vertoond. Bo is het hoofdpersonage en ze wordt lid van een kickboksclub. Ze blijkt een natuurtalent en ze mag vrij vlug deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen. Maar Bo is er met haar gedachten niet helemaal bij want ze heeft het moeilijk met de vechtscheiding van haar ouders. Ze moet zich leren beheersen en beseffen dat ze niet altijd alles onder controle heeft. Een van de hoofdrollen wordt vertolkt door Hilde Debaerdemaeker.
In het animatiegenre komen ‘Ernest & Célestine’ terug en dit keer beleven ze heel wat winterpret. Uit Japan komt ‘Mirai’ en die wordt beeldschoon genoemd. Hij gaat over de verwende kleuter Kun die een magisch portaal ontdekt waarmee hij kan reizen in de tijd. De echte kleuters ‘Casper & Emma’ maken dan weer theater’. Ze komen op dat idee na het bijwonen van een theatervoorstelling. Ze willen er zelf een maken en de opbrengst ervan schenken aan een weeshuis in India dat geen elektriciteit heeft. Daarnaast is er ook nog ‘De Wilde Stad’, een documentaire die je een bijzondere kijk geeft op het stadsleven en de dieren die er onopgemerkt in leven.
Afscheid
Het leeuwenaandeel van de films op het JEF festival mikt op de leeftijdscategorie tussen de drie en de negen jaar. Voor hen die al wat ouder zijn is er onder meer de kortfilm ‘Provence’ van Kato De Boeck. De film werd al vertoond in de studentenfilmcompetitie op Film Fest Gent en was op Leuven Kort goed voor vier prijzen. Kato De Boeck inspireerde zich voor deze mooie en gevoelige film op eigen belevenissen. Zoals de titel aangeeft speelt een en ander zich af in de Franse Provence waar ze met het gezin op vakantie was. Het werd het afscheid aan het kind zijn.
Voor de 15- en 16-jarigen viel de keuze onder meer op ‘The Invisibles’, een film die zich afspeelt in het Berlijn van 1943. Nazipropagandaminister Goebbels verklaarde toen Berlijn “Jodenvrij” maar hij nam daarbij zijn wensen voor werkelijkheid. Vier joodse overlevenden komen aan bod en vertellen over hun wedervaren. De film is deels opgevat als documentaire en deels als langspeelfilm en is gebaseerd op waargebeurde feiten.
Dans
Bij de masterclasses die jongeren willen activeren ligt de klemtoon dit jaar op de dans. Volgens de JEF verantwoordelijken maken kinderen en jongeren voortdurend dansfilmpjes van zichzelf en van elkaar en die delen ze dan op YouTube of op andere platformen. Voor de smartphone generatie is de camera vrijwel een verlengstuk van hun lichaam, schrijven de organisatoren van het festival. Keuze is er genoeg: er is een masterclass dansregie waarbij je in interactie gaat met je eigen weerspiegeling en er is een optie masterclass camera moves. Daarbij wordt in groepjes een eigen dansfilm gemaakt.
Wie van het diepere en langere werk houdt, kan zich inschrijven voor de masterclass medialab waarbij je vijf dagen lang kunt experimenteren of een game ontwikkelen. Alles onder leiding van experts en met steun van het VAF Gamefonds. Zwieren, dansen of gekleurde patronen maken kan in de workshop Serpentine dans, aangeboden voor verschillende leeftijdscategorieën.
Toekomst
Filmfestivals zijn ontmoetingsplaatsen bij uitstek. Ook voor hen die professioneel met jeugdfilm bezig zijn. Voor hen heeft het JEF festival een reeks initiatieven in petto. Er zijn gelegenheden om projecten voor te stellen en te pitchen. Op de Dig It Up 2019 worden nieuwe vormen van beleid, cultuureducatie, multimediakunst en cultuurbeleving voorgesteld en besproken. Er wordt daarenboven onderzocht wat digitale innovatie betekent voor de toekomst van de cultuursector. Programmatoren krijgen een vertonersdag met films waaruit ze een eigen programma kunnen samenstellen.
En op het einde zijn er natuurlijk de prijzen...
Meer informatie: www.jeffestival.be