Jerskin Fendrix, Natalie Holt en Brandon Boone onder winnaars 24ste World Soundtrack Awards

WSA Ceremony & Concert 2024 Jerskin Fendrix
Nieuws 16 okt 2024
Met zijn scores voor Poor Things en Kinds of Kindness doet Jerskin Fendrix wat niemand hem ooit voordeed: hij won zowel de Discovery als de Film Composer of the Year Award. In de categorie Television Composer of the Year won Natalie Holt de prestigieuze prijs met haar score voor Loki S.02, na twee eerdere nominaties. Na hun overwinning in 2022 namen Finneas O'Connell en Billie Eilish de prijs voor Best Original Song in ontvangst voor hun Barbie-nummer “What Was I Made For?”.

Ze worden vergezeld door Brandon Boone, wiens score voor Slay the Princess werd bekroond met de tweede WSA Game Music Award ooit, en de Italiaanse componist Umberto Scipione. Zijn score voor La Guerra dei Nonni was Scipiones eerste WSA nominatie en leverde hem meteen winst op. De award Best Original Score for a Belgian Production werd uitgereikt aan post-metalband Amenra, en de Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer aan de jonge Florian van der Reijden. De Amerikaanse ervaren componist Elliot Goldenthal ontving een Lifetime Achievement Award.

WSA Ceremony & Concert 2024 Jerskin Fendrix© Jeroen Willems

Film Composer of the Year

In een mum van tijd schoot de carrière van debuterend componist Jerskin Fendrix de hoogte in. Zijn allereerste filmscore voor Poor Things bleek meteen een schot in de roos. Zijn muziek voor Yorgos Lanthimos' Oscarwinnende film en zijn score voor diens recentere Kinds of Kindness, leverden Fendrix de Film Composer of the Year Award op. Naast zijn samenwerking met de Griekse regisseur verwierf hij bekendheid als singer-songwriter met zijn veelgeprezen debuutalbum Winterreise. Voor zijn score voor Poor Things ontving hij verschillende nominaties voor Best Original Score bij de Oscars, BAFTA's en Golden Globes en werd hij bekroond met de Georges Delerue Award voor Best Soundtrack / Sound Design op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent.

WSA Ceremony & Concert 2024 Natalie Holt© Jeroen Willems

Television Composer of the Year

Na twee eerdere nominaties in deze categorie en een Discovery-nominatie heeft Natalie Holt de Television Composer of the Year Award gewonnen met haar score voor Loki S02. Samen met Martin Phipps, ook genomineerd in deze categorie, componeerde ze de scores voor gerenommeerde series als The Honourable Woman en Victoria, waarvoor het duo respectievelijk een BAFTA- en Emmy-nominatie kreeg. Na haar overstap van historische drama’s naar fantasy, raakte ze met haar score voor Loki's eerste seizoen zowel fans als critici en kreeg ze opnieuw een BAFTA-nominatie en een eerste WSA-nominatie in deze categorie.

Billie Eilish Barbie

Best Original Song

De kans was groot dat Barbie de winnende song in deze categorie zou leveren, met maar liefst drie genomineerde songs uit de film. Niet “Dance The Night”, “I'm Just Ken” of een van de andere nummers, maar het intieme “What Was I Made For?”, geschreven door Finneas O'Connell en Billie Eilish, werd bekroond. Het muzikale duo, bekend van hun Grammy-winnende hits, maakte opnieuw indruk op de WSAcademy. Hun “No Time to Die” uit de gelijknamige James Bondfilm werd in 2022 bekroond met de award Best Original Song.

WSA Ceremony & Concert 2024 Jerskin Fendrix© Jeroen Willems

Discovery of the Year

Voor het eerst in de geschiedenis van de World Soundtrack Awards wordt de winnaar van de Discovery of the Year Award ook gekroond tot Film Composer of the Year. Deze unieke eer valt te beurt aan de Britse componist Jerskin Fendrix. Zijn debuutscore voor Poor Things leverde hem twee van de meest begeerde WSAwards op.

WSA Ceremony & Concert 2024 Umberto Sicpione© Jeroen Willems

Public Choice Award

Zoals elk jaar kunnen filmmuziekfans stemmen op de filmscore die het afgelopen jaar hun hart heeft geraakt. De Italiaan Umberto Scipione maakte al naam in eigen land, waar hij vier David di Donatello nominaties in de wacht sleepte voor onder andere Benvenuti al Sud. Met zijn energieke score voor La Guerra dei Nonni heeft hij nu indruk gemaakt op filmmuziekfans over de hele wereld. Zijn eerste WSA-nominatie bleek meteen goed voor een winst.

WSA Ceremony & Concert 2024 Brandon Boone© Jeroen Willems

WSA Game Music Award

De WSA Game Music Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt, en gaat naar Brandon Boone voor Slay the Princess. De Amerikaanse componist is actief in verschillende takken van de muziekindustrie en schreef de score voor meerdere kortfilms, populaire podcasts zoals The NoSleep Podcast en videogames zoals Scarlet Hollow en het bekroonde Slay the Princess. Sinds 2020 is hij huiscomponist bij Black Tabby Games.

WSA Ceremony & Concert 2024 Florian van der Reijden© Jeroen Willems

Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer

Als winnaar van de jaarlijkse WSA Composition Contest ontving Florian van der Reijden de Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer. Hij overtuigde de jury met de score die hij schreef voor een fragment van Nicolas Roegs The Witches (1990), waarvoor Stanley Myers de originele muziek componeerde.

WSA Ceremony & Concert 2024 Amenra© Jeroen Willems

Best Original Score for a Belgian Production

De Belgische, internationaal gerenommeerde post-metalband Amenra kon zijn nominatie voor Best Original Score for a Belgian Production verzilveren met hun muziek voor het meeslepende Skunk. Met deze score - hun allereerste voor een langspeelfilm - laat de band hoge verwachtingen na voor de komende jaren.

WSA Ceremony & Concert 2024 Elliot Goldenthal© Jeroen Willems

Lifetime Achievement Award

Als eerbetoon aan zijn rijke oeuvre en gedurfde muzikale keuzes, bekroonde de WSAcademy Elliot Goldenthal met een Lifetime Achievement Award. Sinds de jaren 1980 heeft de Amerikaanse componist de muziek geschreven van niet minder dan veertig films en kreeg hij erkenning voor zijn scores voor onder meer Batman Forever, Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, Michael Collins, Public Enemies en Heat. Goldenthal werkte vaak samen met regisseurs als Michael Mann en Julie Taymor, zijn artistieke en levenspartner. Zijn score voor Taymors Frida leverde hem een Academy Award op voor Best Original Score (en een nominatie voor Best Original Song), een Golden Globe en twee World Soundtrack Awards. Dit jaar is het jaarlijkse filmmuziekalbum van Film Fest Gent gewijd aan Goldenthal en zet het de schijnwerper op een selectie van zijn bekendste scores.

WSA Ceremony & Concert 2024 Maggie Rodford© Jeroen Willems

WSA Industry Award

Tijdens het WSA Nominees Celebration Dinner op dinsdag 15 oktober, werd de WSA Industry Award van deze editie uitgereikt aan filmmuziek supervisor en producer Maggie Rodford, als eerbetoon aan haar indrukwekkende bijdragen aan de filmmuziekindustrie. Als directeur van de Air-Edel Group, een van 's werelds meest toonaangevende muziekagentschappen, werkt ze samen met componisten en andere professionals, onderhandelt ze over contracten, produceert ze muziek, werkt ze als muziek-supervisor en coördineert ze muziekopnames. Ze werkte mee aan veelbesproken films alsPride & Prejudice, The King's Speech en Harry Potter and the Goblet of Fire. Met haar expertise in verschillende takken van de industrie verstevigt ze haar positie als spilfiguur in het veld.

Overzicht van de winnaars

  • `Film Composer of the Year
    Jerskin Fendrix voor Kinds of Kindness en Poor Things

  • Television Composer of the Year
    Natalie Holt voor Loki S02

  • Best Original Song
    “What Was I Made For?” uit Barbie, geschreven door Finneas O'Connell, Billie Eilish, uitgevoerd door Billie Eilish

  • Discovery of the Year
    Jerskin Fendrix voor Poor Things

  • Public Choice Award
    Umberto Scipione voor La Guerra dei Nonni

  • WSA Game Music Award
    Brandon Boone voor Slay the Princess

  • Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer
    Florian van der Reijden

  • Best Original Score for a Belgian Production
    Amenra voor Skunk

  • Lifetime Achievement Award
    Elliot Goldenthal

  • WSA Industry Award
    Maggie Rodford

Tags

FFG2024