‘Julie zwijgt’ beleeft Belgische première op Film Fest Gent 2024

1 JKQ KEY STILL
Nieuws 19 aug 2024
Leonardo van Dijls debuutfilm Julie zwijgt gooide in Cannes al hoge ogen en zal in oktober zijn Belgische première beleven op de 51ste editie van Film Fest Gent. Het pakkende, ingetogen drama over een talentvolle tennister maakte ook indruk op de internationale filmfestivals van Karlovy Vary, Melbourne, Sarajevo en New Horizons en reist binnenkort naar het prestigieuze filmfestival van Toronto.

In mei mocht Leonardo van Dijl als enige Belgisch regisseur naar de Croisette in Cannes. Zijn meeslepend langspeeldebuut Julie zwijgt werd er onder massale belangstelling gepresenteerd in de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het filmfestival van Cannes en won er twee prijzen. In de internationale pers - onder meer in Variety, The Guardian en The Hollywood Reporter - werd de film geprezen om zijn urgente thematiek en pretentieloze stijl.

Van Dijl reageerde toen dat “Julie gehoord en gezien zal worden en haar verhaal door de hele wereld zal worden ontdekt”. Ook in Gent dus. De film zal zijn officiële Belgische première vieren op donderdagavond 10 oktober, tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent binnen de sectie Gala & Specials.

Tennisbelofte

Julie zwijgt, geproduceerd door De Wereldvrede, gaat over de vijftienjarige Julie, een grote tennisbelofte bij een Belgische club. Alles in Julies leven staat in het teken van de sport. Wanneer de coach die haar naar de top kan brengen plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden aangemoedigd om hun ervaringen te vertellen. Maar Julie zwijgt.

Het titelpersonage wordt vertolkt door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Tegenover haar staan onder meer Koen De Bouw, Tijmen Govaerts, Sophie Decleir en Ruth Becquart, die het scenario samen schreef met regisseur Leonardo van Dijl. De 35-mm cinematografie is van de hand van Nicolas Karakatsanis (Rundskop; I, Tonya), terwijl Bert Jacobs (Zillion, De dag) de montage voor zijn rekening nam. Meervoudig Grammy Award-winnaar Caroline Shaw schreef de muziekscore.

Leonardo van Dijl headshot 2
Op donderdag 10 oktober tijdens Film Fest Gent wordt Julies stilte eindelijk hoorbaar. Laat ons die dag in Gent eens goed samen schreeuwen om niet alleen Julie te vieren, maar ook een belangrijke dialoog op te starten die zowel het welzijn van Julie en haar generatie aanbelangt, maar eveneens dat van ieder van ons. Ik kijk er ontzettend naar uit.
Leonardo van Dijl regisseur Julie zwijgt

Stilte en zwijgen

Leonardo van Dijl studeerde aan het RITCS en LUCA School of Arts in Brussel en won in 2015 een VAF Wildcard voor zijn eindwerk. Met die prijs maakte hij de kortfilm Stephanie (2020), die geselecteerd werd voor de kortfilmcompetitie in Cannes en ook te zien was in San Sebastián en Toronto. Beide films richten, net zoals Julie zwijgt, hun lens op de sportwereld en werden vertoond op Film Fest Gent.

Met Julie zwijgt maakte van Dijl een film over stilte en zwijgen, geen evidente keuze voor een eerste langspeler, maar voor de regisseur wel een belangrijke, omdat we allemaal wel zwijgen over dingen. Een universeel thema dus. Die thematiek raakte ook de Japanse tennisster en viervoudig Grand Slam-winnares Naomi Osaka, die in 2021 als een van de eerste topsporters openlijk sprak over de tol van de immense psychologische druk in de sportwereld. Met haar productiehuis Hana Kuma zette ze haar schouders mee onder het project van van Dijl. Vorige week raakte bekend dat de film op de shortlist staat voor de 37ste European Film Awards.

Poster Julie zwijgt

Internationaal verankerd

De productie van Julie zwijgt is van Gilles De Schryver, Gilles Coulier, Wouter Sap en Roxanne Sarkozi voor De Wereldvrede (Holy Rosita, Roomies), in coproductie met de Belgische productiemaatschappij Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne en Delphine Tomson, de VRT, de Zweedse productiehuizen Hobab en Film i Väst en het Frans-Amerikaanse productiehuis Blue Morning Pictures van Oscarwinnaar Florian Zeller.

De productie kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van de Vlaamse minister van Cultuur. Verder kreeg Julie zwijgt ook steun van het Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, New Dawn, Film i Väst, Proximus en de tax shelter-maatregel van de Belgische federale overheid via Flanders Tax Shelter.

Distributeur Paradiso Films brengt Julie zwijgt in de Belgische zalen op 16 oktober 2024.

Tags

FFG2024