Julie zwijgt en Holy Rosita topfavorieten bij Ensors
De topfavorieten worden gevolgd door Skunk van Koen Mortier met tien nominaties, J’aime la vie van Matthias Sercu met zes, Milano van Christina Vandekerckhove met vier, en Waarom Wettelen van Dimitri Verhulst met twee. De categorieën waarvoor de films genomineerd zijn, lopen ongeveer parallel, beste film, beste regie, beste scenario, een acteerprijs...
Merkwaardig is dat Christina Vandekerckhove weliswaar een nominatie krijgt voor de regie (en scenario) van Milano maar dat de film niet als beste film is genomineerd. Bij Waarom Wettelen is het net omgekeerd. Wel een nominatie als beste film maar Verhulst valt uit de boot als beste regisseur. Bij de series staat Moresnet van Frank Van Passel met 9 nominaties aan de top van de nominatielijst, gevolgd door Styx van Jeroen Dumoulin met 7 nominaties.
Bij de vorige uitreiking van de Ensors was er commotie in verband met de genderneutrale bekroning van de acteerprijzen. Die gingen alleen naar mannen. Om dat in de toekomst te vermijden, wordt het reglement voor de tweede stemronde aangepast. In de vakcategorieën mogen voortaan alleen de collega’s uit hetzelfde vakgebied hun stem uitbrengen. Zo zullen enkel de scenaristen de winnaar kunnen kiezen tussen de vijf genomineerden voor beste scenario. Acteurs stemmen voor acteurs. Bij de genomineerden voor de acteerprijzen in alle categorieën samen zijn er in totaal twaalf actrices en acht acteurs genomineerd.
Effect
Bij de categorie 'Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Film' zijn de genomineerden: Daphne Agten - Holy Rosita, Janne Desmet - J'aime la vie, Thibaud Dooms – Skunk, Matteo Simoni – Milano, Tessa Van den Broeck - Julie zwijgt. Of er sprake zal zijn van een “Slimste Mens effect" - de boost die Holy Rosita kreeg dankzij de deelname van Daphne Agten - bij de bekroning valt af te wachten. Of verhindert de nieuwe reglementering net dat effect? De voltallige Academie blijft verder beslissen over de 'best of the best' prijzen. Met name: kortfilm, jeugdfictie, animatie, documentaire, fictie serie, fictie film.
Nog tot en met dinsdag 28 januari stemt de meer dan 2300 leden tellende Ensor Academie om de winnaars van de editie 2025 aan te duiden. Het Gala van de Ensors wordt gepresenteerd door Fatma Taspinar en Xavier Taveirne.
Impact
De Ensor Academie reikt voor het eerst de nieuwe Impact Award - supported by Nationale Loterij uit. Met deze award zetten de Nationale Loterij en de Ensors een Vlaams talent in de kijker dat “maatschappelijke kwesties aankaart, nieuwe perspectieven brengt en bracht, en het culturele landschap verrijkt”. Die Award wordt gekozen door de raad van bestuur van de Ensors net zoals de internationale prestatie van het jaar, de belofte van het jaar, de beste Franstalige Belgische film en beste coproductie. Filmfestival Oostende kiest ook nog een laureaat voor de Lifetime Achievement Award.
Vooraf organiseert FFO op 7 februari het Debat van de Ensors. Dit keer moet het tot een openhartig en constructief gesprek komen tussen de vertegenwoordigers van de audiovisuele sector en de Vlaamse ministers van Cultuur, Caroline Gennez en Media, Cieltje Van Achter. Het debat maakt deel uit van de bredere sector dag die de Vlaamse overheid en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) jaarlijks organiseren.
De volledige lijst van de genomineerden vind je op www.ensors.be.
Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.