'Julie zwijgt' genomineerd voor Europese LUX- publieksprijs

JULIE KEEPS QUIET Still2 Nicolas Karakatsanis
Nieuws 25 sep 2024
Julie zwijgt van Leonardo van Dijl is niet uit de actualiteit weg te branden. Hij wordt niet alleen de Belgische Oscarinzending maar is nu ook genomineerd voor de LUX-publieksprijs uitgereikt door het Europese Parlement.

De debuutfilm van Leonardo van Dijl Julie zwijgt is een van de vijf genomineerde films die in aanmerking komen voor de jaarlijkse LUX-prijs uitgereikt door het Europese parlement en de European Film Academy, in samenwerking met de Europese Commissie en de vertonersketen Europa Cinemas. Zoals bekend beleeft Julie zwijgt zijn Belgische première op de 51ste editie van Film Fest Gent. Een andere genomineerde, Flow van Gints Zilbalodis, staat eveneens op het programma van FFG. Beide films moeten concurreren tegen Gouden Beer winnaar Dahomey van Mati Diop, Animal van Sofia Exarchou en Intercepted van Oksana Karpovych. De vijf genomineerde films werden verkozen door een panel van film professionals afkomstig uit de Europese Unie.

Julie zwijgt

In zijn speelfilmdebuut diept Leonardo van Dijl het al in zijn kortfilms Umpire en Stephanie aangesneden thema van grensoverschrijdend gedrag in de sport verder uit. Samen met actrice Ruth Becquart schreef hij een scenario waarin de coach van tennisser Julie wordt geschorst wegens dergelijk gedrag. Bij het daaropvolgend onderzoek wordt iedereen verzocht om vrijuit te spreken maar Julie hult zich in stilzwijgen en werkt verder aan haar carrière. De regisseur wil dat we naar de stilte luisteren. Na prijzen in Cannes waar de film tijdens de Semaine de la critique in wereldpremière werd vertoond, begon de film aan een carrière langs verschillende grote internationale filmfestivals als Karlovy Vary Melbourne, Sarajevo en recent Toronto.

Flow filmstill 2 1
Still 'Flow'

Dahomey

Met haar creatieve documentaire Dahomey won de Frans-Senegalese Mati Diop, bekend van Atlantique, eerder dit jaar de Gouden Beer op de Berlinale. In haar jongste film volgt ze de teruggave van 26 kunstwerken die door de Franse troepen in 1892 in Dahomey werden gestolen. Ze worden met veel zorg van Parijs naar Benin, de nieuwe naam van Dahomey, overgevlogen en krijgen er een koninklijke ontvangst. Door voornamelijk één beeld, Voorwerp 26, een stem te geven, brengt Diop de artefacten tot leven. Hun terugkeer leidt tot een pittig debat aan de universiteit van Cotonou. Diop organiseerde zelf dat debat en daarmee tast ze de grenzen af van het documentaire genre. Ze noemt haar film een docu-fantasy. Nu te zien in de bioscoop.

Intercepted

Intercepted van Oksana Karpovych is een bij momenten hallucinante documentaire waarin beelden van verwoestingen in Oekraïne worden gemengd met onderschepte telefoongesprekken van Russische soldaten naar het thuisfront. Ze vertellen hoe ze folteren, hoe ze tevergeefs zoeken naar nazi’s, hoe goed de Oekraïners leven, hoe ze het beste ijsje ter wereld aten, hoe ze burgers neermaaiden, hoe vreselijk ze bedrogen werden, hoe ze kotsen van de oorlog. Vanuit Rusland weerklinkt soms aanmoediging. Enkele beelden van Russische krijgsgevangen zorgden op de Berlinale voor ophef omdat dergelijke beelden niet vertoond mogen worden.

Animal

Sofia Excarchou volgt in Animal een groep jonge animatoren in een luxehotel op een Grieks eiland. Kalia heeft er de leiding van en lijkt in de ban te raken van Eva, een Pools meisje waarin ze een evenbeeld ziet van haar jongere zelf. In een quasi documentaire stijl kijkt Excarchou naar wat zich in en achter de coulissen afspeelt van de zomerse entertainmentindustrie. Vervallen de jongeren niet in dezelfde routine als die van de mensen voor wie ze lusteloos shows in mekaar steken? De film roept herinneringen op aan Rimini van Ulrich Seidl.

Dahomy still
Still 'Dahomey'

Stemmen

Op het platform van de Europese LUX-award kan iedereen tot april 2025 zijn stem uitbrengen op zijn of haar favoriete film. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een ceremonie in het Europese Parlement in Brussel. Van nu tot april 2025 worden van de vijf genomineerde films tal van screenings georganiseerd. Van de vorige LUX-genomineerden waren dat er 700 die door meer dan 70.000 toeschouwers werden bijgewoond. In 2023 ging de LUX-publieksprijs naar Close van Lukas Dhont. Eerdere Belgische winnaars waren The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen in 2014 en Le silence de Lorca van de gebroeders Dardenne in 2008.

Bedoeling van de prijs is de aandacht vestigen op de Europese filmkunst in het algemeen en in het bijzonder op films over maatschappelijke, politieke en culturele thema’s.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

FFG2024