Kortfilmfestival Leuven 2021 kijkt naar het talent van de toekomst

Kortfilmfestival Leuven 2021
17 nov 2021
Na een virtuele editie heeft het 27ste Kortfilmfestival Leuven dit jaar fysiek uitsluitend plaats op de Leuvense Vesaliussite, de thuishaven van Cinema Zed. In twee gloednieuwe filmzalen en een aan filmvertoningen aangepast auditorium worden van 3 tot 11 december 2021 tientallen kortfilms uit binnen- en buitenland vertoond. Leuven Kort hoopt talent van de toekomst te ontdekken, kijkt een paar keer naar het verleden en versterkt de vriendschapsbanden met het al 55 jaar bestaande Cork Film Festival. Acteur Tijmen Govaert is de speciale gast.

De Vlaamse kortfilmcompetitie is het vlaggenschip van het Kortfilmfestival Leuven en is onderverdeeld in drie genres, fictie, animatie en documentaire. Fictie is op zijn beurt opgesplitst in vijf programma’s. Sommige kortfilms maken een overstap van Film Fest Gent naar het Kortfilmfestival Leuven. Zo was L’homme inconnu van Anthony Schatteman in oktober te zien bij de Gentse Internationale kortfilmcompetitie. Schatteman heeft het over de Vlaamse schrijver Louis die naar de Côte d’Azur trekt om er inspiratie op te doen. Als hij de knappe Tommy ontmoet, raakt hij in de war over zijn identiteit. Voor Anthony Schatteman is het zijn vijfde Leuvense selectie na zijn uit 2012 daterende debuut Kus me zachtjes.

Leegte

passé imparfait van Aulona Fetahaj, hier vertoond in de studentenkortfilmcompetitie, speelt zich af in Brugge. In een schijnbaar lege stad dwaalt een jonge vrouw door straten en gesprekken. De leegte van een stad maakt bij Wannes Vanspauwen plaats voor een mistbank en een verkeersinfarct in zijn afstudeerproject De dag die wit was. Met zijn camera observeert Vanspauwen het gedrag van mensen die klem komen te zitten. Met zenuwachtige telefoontjes tot gevolg of een woede-uitbarsting van een vader, of tot gelaten en bizar gedrag. De klankband van de film is opmerkelijk. Voor zijn kortfilm kreeg Wannes Vanspauwen een “special mention” van de jury. In High Jump van Lennert Madou leren we Otto kennen die in een afgelegen dorp zijn vriend, een professioneel danser mist.

Ongrijpbaar

The Nipple Whisperer van Jan Van Dyck maakte een grotere sprong dan die van Gent naar Leuven want zijn kortfilm ging eerder dit jaar in première op het SXSW- festival in Austin. Maurice Sander, alias Magic Sany, heeft als tepelfluisteraar een bijzondere gave. Toen zijn muze Doris ziek werd gaf hij zijn beroep op. Zij zoekt hem na tien jaar opnieuw op. Denis Lavant speelt de hoofdrol in deze buitenissige film die ongrijpbaar lijkt. Wat volgens enkele Amerikaanse critici de grote verdienste van deze originele kortfilm is.

Dringen

In de Vlaamse documentaire competitie wordt het dringen aan de top. Z Bratem van Mattias Bravé over de tweelingbroers Adam en Piotr die in een instelling leven voor mensen met een mentale beperking won in Gent al de studentenkortfilmcompetitie. Deze indrukwekkende en enthousiast onthaalde kortfilm krijgt in Leuven stevige concurrentie van onder meer Boos van Frederike Migom en van Yaren en de zon van Renate Raman en Joran Slaets, twee films uit de tweede lichting Ket & Doc. In Boos observeert Migom kinderen in de psychiatrische afdeling van het Brussels Universitair ziekenhuis en Yaren en de zon speelt zich af op een rouwkamp waar Yaren Kato leert kennen er vriendschap mee sluit. Wie het wat luchtiger wil, kan naar Over the Top van Justine Cappelle want ze omschrijft haar film als “een fastfood documentaire over de YOLO-generatie op zoek naar betekenis”. Of dan toch maar naar Meander, een film over verslaving aan medicatie en de familiale gevolgen daarvan. Meander maakt deel uit van een drieluik over de invloed van verslaving op een gezin, gedraaid op vraag van Te Gek?!

Omarmen

De organisatoren van Leuven Kort noemen hun selectie van de twaalf Vlaamse animatiefilms kleurrijk, verrassend en verschillend. Dat geldt in elk geval voor het al op FFG vertoonde Rode Reus van Anne Verbeure waarin een reus de wereld gadeslaat en daarbij eigen dromen koestert. Zelf eens de zon zijn bijvoorbeeld. Waarom dan niet eens proberen ze te omarmen.

Met Tijmen Govaerts als “artist in focus” blijven we nog even in Vlaanderen hangen. Govaerts brak door met zijn hoofdrol in Muidhond van Patrice Toye en is nu ook te zien in Kom hier dat ik u kus. Hij werkt momenteel mee aan de tv-serie 1985 over De Bende van Nijvel. Maar het begon allemaal met kortfilms zoals Poor Kids waarmee regisseur Michiel Dhont, broer van Lukas, in 2017 de prijs voor het beste debuut won en ook een VAF Wildcard in de wacht sleepte. Inmiddels schreef Govaerts mee aan het scenario voor Gyre van Charlotte Lybaert. Op zondag 5 december zal Tijmen Govaerts deelnemen aan een uitgebreid nagesprek over zijn filmwerk.

Longlist

Omdat Kortfilmfestival Leuven meebepaalt welke kortfilms er op de longlist komen van de Oscars, de BAFTA’s en de European Film Awards komen er massaal veel inzendingen binnen voor de Europese competitie. Uit de meer dan 1500 screeners werden zes programma’s samengesteld met films uit 23 Europese landen. In een ervan, Snorrie van Victoria Warmerdam, kan je Wim Willaert aan het werk zien. Hij vertolkt de rol van Freek, een dertiger die terugkeert naar zijn kinderkamer. Tijdens het inpakken ontdekt hij Snorrie, zijn beste vriend uit zijn kindertijd. On n’est pas des animaux van Noé Debré wordt aangekondigd als “een heerlijke Franse komedie boordevol klunzige en gênante humor die erg actuele thema’s als Instagram, roem en ‘the male gaze’ aanraakt”. De Leuvense selectie volgt op die van Sundance en van Clermont-Ferrand. Thema’s als discriminatie en zoeken naar acceptatie komen aan bod in The Best Orchestra in the World van Henning Backhaus waarin een sok een blinde auditie mag doen bij het prestigieuze Weense staatsorkest.

Best of

Zoals eerder gemeld kregen zowel My Uncle Tudor van Olga Lucovnicova als Easter Eggs van Nicolas Keppens een nominatie voor beste kortfilm op de European Film Awards die op 11 december in Berlijn worden uitgereikt. Benieuwd naar de overige nominaties? Bestel dan een ticket voor programma 1 in het onderdeel Best of European Film Awards. In programma 2 kan je Zonder Meer terugzien, een kortfilm van ons recent jurylid Meltse Van Coillie die na Leuven op de Berlinale terecht kwam en in Bristol een EFA-nominatie versierde. Zonder meer maakt eveneens deel uit van het luik Filmconcert: muziektherapie. Muzikanten van de afdeling muziektherapie van LUCA School of Arts begeleiden live een op maat gemaakte kortfilmcompilatie. In de Leuvense studentenstad stapt men gezwind over van Europese Film Awards naar de Oscars. De vijf Oscargenomineerden van dit jaar worden er vertoond en dat biedt een unieke kans om de Oscarwinnaar met de concurrentie te vergelijken.

Verleden

In Leuven kijkt men vooral naar de toekomst maar er wordt af en toe evenzeer naar het verleden gekeken. Dat gebeurt bij Best of Peer Award 2020. Omdat Leuven Kort niet alleen een publieksfestival is maar ook een ontmoetingsplaats voor regisseurs werd vorig jaar besloten om de regisseurs onderling (the peers) een prijs te laten toekennen. De compilatie van de zes genomineerden, waaronder de winnaar, wordt opnieuw vertoond en de Peer Award winnaar van dit jaar wordt op de slotavond bekend gemaakt. Ook de Vlaamse winnaars van de virtuele editie van vorig jaar krijgen een nieuwe kans omdat hun werk nu op het grote scherm wordt vertoond.

Vaste prik

Vaste prik op Leuven Kort: Big Names, Short films waarin kortfilms worden getoond van gevestigde cineasten. Pedro Almodovar keerde met The Human Voice vorig jaar zelfs terug naar het kortfilmgenre. Voor de rest van het programma inspireerde men zich op kleppers die eveneens in de actualiteit staan. Denis Villeneuve met Dune, Thomas Vinterberg met Drunk en Wes Anderson met The French Dispatch en Julia Ducournau met Titane. In hun vroegere kortfilms kan je op zoek naar het talent waar ze nu ten overvloede blijk van geven.

Kortfilms voor kinderen, Ierse kortfilms uit Cork, Virtual Reality, Animation Nations alias “het walhalla voor de betere animatiefilm”, bewijzen de variëteit in de programmatie van het Leuvense kortfilmfestival waar ook dit jaar de uitreiking plaats vindt van de VAF Wildcards. Twee kortfilms over mens en natuur en over het dier in ons eigen leefgebied vormen zelfs een aanleiding om na de voorstelling met een gids de natuur in de stad Leuven te verkennen.

Meer info vind je op www.kortfilmfestival.be.