Kortfilmfestival Leuven virtueel op zoek naar talent

Leuven kortfilmfestival
Nieuws 25 nov 2020
Wegens de verstrengde coronamaatregelen wordt de 26ste editie van het Leuvens Kortfilmfestival een online editie. Met de bekende ingrediënten als tientallen kortfilms verspreid over verschillende competities, interviews met makers en gasten, prijzen, uitreiking van de VAF-Wildcards...Daarnaast is er een focus op Hongarije en is actrice Hélène De Vos de speciale gast. Van 5 tot 12 december is iedereen virtueel welkom in Leuven.

Kortfilmfestival Leuven typeert zich graag als een talentenjacht maar viert ook dat talent en geeft het door. Dat gebeurt onder meer in de Vlaamse competitie, het kloppende hart van het festival. Van de 24 geselecteerde kortfilms zijn er vijf afkomstig van voormalige VAF Wildcard winnaars en zijn er twee die een ticket voor Cannes op zak hadden. Op de openingsavond met vijf Vlaamse premières wordt onder meer het dromerige Wild Goldfish van de gebroeders Roosens vertoond. De kortfilm werd geselecteerd voor de Semaine de la Critique. Stephanie situeert Leonardo Van Dijl in de sportwereld en hij heeft het, net als in Umpire, over de relatie tussen een jonge atlete en haar coach. Zijn jongste kortfilm werd geselecteerd voor de officiële competitie in Cannes. Nog op de openingsavond: Easter Eggs van Nicolas Keppens die eerder hoge ogen gooide met Wildebeest.

Vertrouwd

De Vlaamse kortfilmcompetitie bestaat uit zes programma’s. Sommige filmtitels zullen de bezoekers van de jongste editie van Film Fest Gent vertrouwd in de oren klinken. Zo waren Howling van Laura Van Haecke en Mia van Christina Vandekerckhove hier recent te zien in de internationale kortfilmcompetitie. Howling gaat over Bo, een meisje dat in onzekere omstandigheden zelfstandig leert worden. In Mia volgt Christina Vandekerckhove een thuisverpleegster op een op het eerste zicht doordeweekse dag. Met deze kortfilm maakt Vandekerckhove de overstap van de documentaire naar de fictie. Versailles van Hyun Lories won in Gent de publieksprijs in de studentenkortfilmcompetitie en in O brengt Petronella Van der Hallen dans, muziek en film samen in de gevangenis van Beveren. Een ambitieus project, gebaseerd op gesprekken met gevangenen, dat beklijft.

Wildcards

Beau Monde draaide Hans Vannetelbosch met de financiële steun die hij eerder kreeg naar aanleiding van zijn VAF Wildcard voor Sons of No One. Hij situeert zijn nieuwe film in de horecawereld. In een sterrenrestaurant lopen de spanningen op en komt het tot een botsing tussen twee sociale klassen. De hoofdrollen zijn voor onder meer Maaike Cafmeyer, Koen De Graeve, Line Pillet, Tom Vermeir en Marijke Pinoy. Ook Daniel Granados won eerder een VAF Wildcard voor Ybril. Nu verkent hij in Los Veo opnieuw de wereld van de illegale mensensmokkel maar dit keer vanuit het standpunt van de smokkelaar.

Annecy

Volgens de organisatoren van Leuven Kort was het niveau van de inzendingen voor de animatiefilmcompetitie erg hoog. Dat weerspiegelt zich in elk geval bij Carrousel van Jasmine Elsen (waarin het hoofdpersonage haar eigen bubbel verdedigt), bij het schitterende De Passant van Pieter Coudyzer en bij het multiculturele Mosaic van Imge en Sine Özbilge. Drie films die eerder door het prestigieuze animatiefilmfestival van Annecy werden geselecteerd vooraleer in Leuven te landen. Mosaic maakte daarbij nog een tussenstop op FFG. Meer animatie is er nog in de sectie ‘Animation Nations’ met het beste van wat er het voorbije jaar op animatievlak werd gemaakt.

Bij het documentaire luik van de competitie valt de selectie op van drie delen uit Ket en Doc. Dit is een uniek samenwerkingsproject tussen Ketnet en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) waarbij ieder jaar vijf kinderdocumentaires worden geproduceerd. In drie ervan, Radio Felix, Bertha en de wolfram, Fien, Jip en Fien zien we drie stukjes van de wereld gezien door de ogen van een kind.

Europees

Tegenover de zes programma's met Vlaamse film staan er evenveel gewijd aan de Europese kortfilm. Het festival bepaalt mee welke kortfilms op de longlist komen van de Oscars, de BAFTA’s en de European Film Awards. Naast de prijs van de jury en van het publiek is er dit jaar de nieuwe Peer Award, de prijs die de regisseurs aan een onder hen toekennen. Een soort peer review dus, bekend van de wetenschappelijke tijdschriften. Regisseurs uit onder meer Nederland, Frankrijk, Servië, Denemarken, Noorwegen, Kroatië stuurden hun werk in.

In dit Europees getinte programmaonderdeel worden ook de genomineerden voor de Europese Film Award voor kortfilm vertoond die op 10 december in Berlijn zal worden uitgereikt. Daaronder de sfeerrijke zich in Moermansk afspelende Sun Dog van Dorian Jespers die op FFG een eervolle vermelding kreeg en daarna bekroond werd in Rotterdam. Jespers kreeg er ook een VAF Wildcard voor. Wie nog ruimer kijkt en graag de Europese grenzen overstijgt, kan overschakelen naar de genomineerden voor de Oscars van dit jaar. Inclusief de winnaar The Neighbor’s Window. Dan zie je meteen tegen wie Une Soeur van Delphine Girard met een bovenste beste Veerle Baetens in een hoofdrol het moest afleggen.

Diversiteit

In twee programmaonderdelen wordt zowel naar het verleden als naar het heden gekeken. In ‘Big Names, Short Films’ worden kortfilms vertoond van grote namen en daarbij grijpt Leuven terug naar Christopher Nolan’s Doodlebug uit 1997. Via Bong Joon-ho’s uit 2003 daterende Sink & Rise en Nimic van Yorgos Lanthimos belandt men bij het hedendaagse The Fall van Jonathan Glazer.

Met bekende kortfilms als onder meer Provence, Girlhood, Camouflage als kapstok en onder de titel ‘Women for the Win’ tackelt Leuven de problematiek van diversiteit in de filmwereld. De stap van eindwerk naar een volgende kortfilm is veel groter voor vrouwen en ook de relatie tussen regisseurs en producenten is soms een heikel punt. Dit panelgesprek maakt deel uit van de omkadering, workshops en masterclasses op het kortfilmfestival.

Sensatie

Tussen de bijen en de tarbot van Linnea Lidegran Correia won recent de prijs voor de beste studentenkortfilm op Film Fest Gent en is in nu Leuven de blikvanger in het ASMRelax onderdeel. Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR) is een aangename tintelende sensatie die opgeroepen wordt door bepaalde geluiden of beelden. De films in die sectie worden aangevuld met diverse vormen van slow cinema. Klinisch psycholoog Nathalie Van den Meutter zorgt voor een inleiding.

Naast de focus op Hongarije zijn er nog kortfilms voor kinderen en is actrice Hélène Devos de artist in focus op deze online editie. Ze is in de eerste plaats een theateractrice maar is ook bekend van de serie De Luizenmoeder en van de film Belgica van Felix Van Groeningen. Ze treedt geregeld op in kortfilms.

Voor de Vlaamse competitie en eenmalige evenementen voorziet het festival een livestream. De vertoningen zijn enkel op één specifiek moment te bekijken.
De andere programma's kan je via Video-on-Demand (VOD) zien. Met een ticket voor een bepaald programma kan je dat programma eenmalig tussen 5 en 12 december bekijken. Op een moment naar keuze.

Meer info vind je op www.kortfilmfestival.be.