Kortfilmfestival Leuven zoekt nieuw talent
Op de openingsavond staan drie wereldpremières, één Belgische première en een voorbeeld van Oostenrijks vakmanschap op het programma. Aline Boyen stelt Pedro voor. Haar derde kortfilm gaat over een buschauffeur die na een gevangenisstraf zijn job terug opneemt. Thomas Huyghe bekend van o.a. De ideale wereld komt naar Leuven met zijn animatiefilm De eerste twaalf minuten van een reis naar het Zuiden. We mogen meereizen met trekvogels. As If It Could is een semi-autobiografisch verhaal over grenzen en integratie. Ada Güvernir draaide het met het geld dat ze kreeg van haar VAF Wildcard voor animatie en Résumé d’ un divorce is een lichtelijk absurd verhaal over een broer en een zus die besluiten om te scheiden, gedraaid door Peter Ghesquière. Oostenrijkers Robin Klengel en Leonhard Müllner waren al in 2019 en 2020 in Leuven en komen nu terug met Hardly Working, een film over non-playable characters (NPC’s). Wat schuilt er achter de digitale figuranten van videogames? Ze gingen al eerder aan de slag met elementen uit videogames.
Competities als hart van het festival
De verschillende competities vormen het hart van het festival dat op zoek gaat naar nieuw talent en ongeveer 200 kortfilms vertoont. In het fictiegedeelte van de Vlaamse competitie zitten vijfentwintig kortfilms. Melantroop van Vibe Stalpaert en A Work of Fiction van Florian Saerens waren recent te zien in de studentenkortfilmcompetitie van Film Fest Gent. Naast het al vermelde Pedro zijn er nog titels als Grobbendonk waarin Benjamin Sprengers op zoek gaat naar wat deuren, gangen, plafonds van een huis al hebben meegemaakt. Lotte Bosmans heeft het in Als de golven deinen over Resa die geen kinderen kan krijgen en troost zoekt in de zeegolven. Ze betreedt een droomwereld waar ze haar mogelijke kinderen ontmoet. Louisiana Mees-Fongang is net terug van IDFA Amsterdam waar ze haar documentaire How Do You Spell Home voorstelde en mag naar STUK Leuven om Fikri te presenteren. Fikri is een ontheemde jongen die een opleiding tot verpleegkundige volgt en voor een alzheimerpatiënte moet zorgen. Beiden lijken even gedesoriënteerd. De Turks-Vlaamse tiener Levent en zijn moeder voelen zich evenmin thuis in Turkije waar ze gaan wonen omdat vader Dorgan er moet zorgen voor de nalatenschap van zijn familie. Çağri Yilmaz legt een en ander vast in zijn Yurt.
Animatie
De Vlaamse animatiefilmcompetitie telt zestien korte films waaronder Beautiful Men van Nicolas Keppens die op de 50ste editie van FFG een speciale vermelding kreeg van de internationale kortfilmjury. Die prees Keppens wegens zijn hartverwarmende blik op drie kalende broers die naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie. Bij de geselecteerden ook The Miracle van Nienke Deutz en E6-D7 van Eno Swinnen. In The Miracle moet Irma haar plaats vinden in een vakantieresort waar ze met haar eigen tekorten wordt geconfronteerd en Eno Swinnen serveert een liefdesverhaal tussen een eenzame machine en haar androïde opvolger. Beide films werden in Gent vertoond en The Miracle ging in Annecy in wereldpremière. Dat was ook het geval voor de bijzonder originele en grappige Drijf van Levi Stoops.
Therapie
De Vlaamse documentairecompetitie neemt je mee naar een sessie knuffeltherapie, vergane glorie in de Westhoek en een reeks andere plekken waar niet iedereen zo vaak komt. Daar horen titels bij als Tornado of Love van Atanur Nabiyeva, West van Nina Leeuwerck en Meeuwen schreeuwen in het weekend van Frederik en Maria Stuut. Zij trekken naar de Waddenzee waar het weekritme van de vissers een zaak van leven en dood wordt voor jonge meeuwen.
Mix
Voor de Europese kortfilmcompetitie waren er dit jaar 3240 inschrijvingen afkomstig uit 93 verschillende landen. Daaruit werden 35 kortfilms geselecteerd tot een mix van liveaction, fictiefilms, animatiefilms en documentaires. Daaronder Un genre de testament van Stephen Vuillemin die in Gent bekroond werd in de International Shortfilm Competition. Deze surreële kortfilm is een portret van een vrouw die op het internet animaties ontdekt die gemaakt zijn op basis van haar persoonlijke selfies. De jury vond de film “op alle vlakken origineel en een combinatie van realisme en absurdisme dat diepmenselijk is”.
Robot
In Ik ben geen robot volgt Victoria Warmerdam feminist Lara die er niet in slaagt om “ik ben geen robot” - captcha in te vullen en zich daarom afvraagt of ze dan misschien toch een robot is. Hoe is het om een cirkel te zijn in een wereld van vierkanten? In Square the Circle van Hanna Hovitie maakt iemand een rondreis door het onbekende universum op zoek naar een gevoel van verbondenheid. Ross White en Tom Berkeley situeren hun The Golden West in 1849. Twee ruziemakende Ierse zussen zoeken hun fortuin tijdens de goudkoorts. Maar ondanks alle moeite vinden ze geen goud. Oude vetes spelen opnieuw op. Be Somebody van Michal Toczek komt uit Polen en gaat over een koppel dat ontdekt dat hun appartement vroeger toebehoorde aan de voormalige elektricien en Poolse president Lech Wałęsa. Ze besluiten om er een museum van te maken. In de animatiefilm La Perra van Carla Melo Gampert verlaat een vogel-meisje haar ouderlijke huis, dominante moeder en trouwe hond om haar seksualiteit te ontdekken. Deze Frans-Colombiaanse productie speelt zich af in Bogota. De winnaars in de diverse categorieën krijgen een plaats op de longlist van de Oscars, de BAFTA’s en de European Film Awards.
Samenwerking
Populaire reeksen als Comedy Shorts, kortfilms voor kinderen, Animation Nations en Virtual Reality – met Floating with Spirits van Juanita Onzaga – zijn dit jaar opnieuw van de partij en dat geldt ook voor het labo-programma en korte films van bekende regisseurs in Big Names, Short Films. Voor de Focus op Oostenrijk werkt het Kortfilmfestival samen met het Weense Vienna Shorts. De Oostenrijkse focus bestaat uit twee programma’s samengesteld door de Weense festivaldirecteur Daniel Hadenius-Ebner. Volgens de Leuvense programmanota haalt de ene reeks het eeuwenoude cliché van de Oostenrijkse feel-bad film onderuit en blijf je bij de twee vooral achter met de vraag: kunnen mensen glitchen? De Oostenrijkse geselecteerde regisseurs vermengen genres en benaderingen en schakelen moeiteloos over van performatief naar humoristisch en van politiek naar persoonlijk.
Klimaat
Naast een land in focus is er ook een artist in focus. De eer is aan Tim Mielants van wie kortfilms eerder in Leuven te zien waren en die na de serie Peaky Blinders de speelfilms De Patrick en WIL draaide. Hij houdt een mastertalk en krijgt een vertoning van zijn kortfilms. Klimaat is een andere meer thematische focus. In dat onderdeel komen existentiële vragen aan bod als “zou ik sterven om de planeet te redden of verdrinken wij”? Daar is het koppel uit Penthouse van Line Klungseth Johansen en Vegard Dahle in ieder geval niet uit. Iedereen is allang gevlucht maar vrijheidszoeker John en zijn partner Benjamin negeert de verontrustende omgeving en houdt zich rustig bezig met zijn moestuin.
Filmconcert
Kortfilm Leuven biedt ze wellicht een uitweg: de ruimte. Met dat thema gaan we op verkenning door de melkweg en bereiken we astronomische hoogtes. Een telefoonbediende die intergalactische langeafstandsgesprekken doorverbindt, een verdwaalde astronaut en een spacey blik op een aardse nucleaire oorlog passeren de revue. Met beelden uit de Vlaamse en Europese competitie van vorig jaar gaan de muzikanten van Muziektherapie aan LUCA School of Arts aan de slag tijdens het aan muziektherapie gelinkte filmconcert. A life in a day van Rinus Van de Velde is een ander evenement. Van de Velde staat op en vertrekt met zijn koffer die gevuld is met zijn gedachten, inspiraties en visualisaties. Die worden vrijgelaten als de kunstenaar in zijn eigen fantasie binnenstapt. A life in a day is het derde filmproject van Rinus Van de Velde.
Host
De filmvertoningen worden omkaderd met ontmoetingen voor professionelen en een paar pitch sessies die voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast is Kortfilmfestival Leuven de achtergrond van de derde European Workshop for Film Criticism. In samenwerking met het European Network for Film Discourse (END) en het magazine Talking Shorts host het festival een vierdaagse workshop over filmkritiek. In 2024 vindt het tweede luik van de workshop plaats op het Vilnius International Short Film Festival. En Last but not least: op de slotavond 2 december is er de uitreiking en vertoning van de VAF Wildcards.
Alle info: www.kortfilmfestival.be
Raf Butstraen
Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.