Leuven in de ban van de kortfilm

Cmg louis toilet
Nieuws 26 nov 2018
Aanstormend Vlaams en Europees filmtalent vindt van 1 tot 8 december 2018 onderdak in het Leuvens Kortfilmfestival. In de 24ste editie zit extra veel muziek en is er bijzondere aandacht voor Polen.

In de 25 kortfilms tellende Vlaamse fictie competitie pakt Leuven Kort uit met pas afgestudeerd talent en gevestigde waarden maar ook met twee regisseurs die hun comfortzone verlaten. Van komiek Iwein Segers wordt ‘Operatie Kazuifel’ vertoond en auteur-choreograaf Ish Ait Hamou stelt ‘Klem’ voor. Daarin vertelt Ait Hamou over een toevallige ontmoeting tussen chirurg Els en de Palestijnse vluchteling Sulayman. Hun gesprek zet hun leven op een nieuw spoor. Ish Ait Hamou baseerde zich voor zijn kortfilmdebuut op zijn novelle ‘Als je iemand verliest die niet kan verliezen’.

Onder de in vijf blokken verdeelde Vlaamse competitiefilms klinken enkele titels vertrouwd voor wie de kortfilmcompetities volgde op Film Fest Gent. De mooie en delicate Gentse publiekswinnaar ‘Provence’ van Kato De Boeck ontmoet in Leuven nog onder meer ‘Meli Melo’ van Julian Wolf, ‘Bamboe’ van Flo Van Deuren, ‘Love Rat’ van Jip Heijenga en ‘Undocumented Love’ van Fatma Osma.

Variatie

In de Vlaamse animatie competitie is stijlvariatie troef. ‘De droom van de steenhouwer’ van Frits Standaert oogt eerder klassiek terwijl ‘Meneer papier gaat uit wandelen’ zowel in de competitie als in de kortfilms voor kinderen wordt vertoond. Daarbij eindigt het niet voor ‘Meneer papier’ want de man die zijn eigen ideale wereld knipt wordt het hoofdpersonage van een serie. ‘Bloeistraat 11’ van Nienke Deutz over twee vriendinnen van wie de vriendschap door lichamelijke veranderingen op de proef wordt gesteld, vertrekt als grote favoriet in de animatiecompetitie. De kortfilm heeft immers al Annecy op het palmares staan.

De Vlaamse documentaire competitie wordt in Leuven voor de tweede keer georganiseerd en wordt gekleurd door de al in Gent getoonde ‘Our Song to War’ van Juanita Onzaga en ‘A dialogue with Cyberspace’ van Brian den Hartog. Het is bovendien uitkijken naar ‘The Remberbered Film’ van Isabelle Tollenaere waarin ze verder bouwt op haar ‘Battles’ uit 2015. Daarin had ze het over het nazinderen van de oorlog en dit keer gaat het over de manier waarop we ons traumatisch geheugen reconstrueren.

Europees

Naast de Vlaamse is er in Leuven ook een stevige Europese kortfilmcompetitie met als bijkomend voordeel dat de winnaars in aanmerking komen voor de longlists van de Oscars, de Britse BAFTA’S en de European Film Awards. Er zijn niet minder dan zes programmablokken met films uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Oekraïne en Macedonië.

In de Belgische bijdrage ‘Vihta’ van François Bierry wordt de hoofdrol vertolkt door Wim Willaert. Hij mag samen met collega’s een dag doorbrengen in een wellnesscenter nadat hun klein bedrijfje werd overgenomen door een grote firma. ‘Chucotage’ is dan weer een leuke Hongaarse kortfilm over twee tolken die tijdens een voordracht te horen krijgen dat er slechts één persoon uit het publiek naar hen luistert. Beide mannen zoeken uit om wie het kan gaan.

In afwachting van de uitreiking van de Europese filmprijzen op 15 december in Sevilla kan je in Leuven alle genomineerden voor de kortfilmprijs bekijken. Daaronder twee Belgische kortfilms: ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppens en Matthias Philips en ‘Lachez les chiens’ van Emmanuelle Fleytoux.

Focus

Maaike Neuville en Raf Keunen vormen dit jaar het duo ‘Artist in Focus’. Actrice Maaike Neuville werkt aan haar eerste langspeelfilm en krijgt een ‘special’ met twee films waarin ze voor de camera staat en twee films ‘Sonnet 81’ en ‘Perfect Darkness’ die ze zelf regisseerde. Raf Keunen is een van onze meest vooraanstaande filmmuziekcomponisten. Hij werkte onder meer voor Michael Roskam en geeft in Leuven een masterclass. Naast Raf Keunen komt Lukas Dhont een mastertalk geven over ‘Girl’ en alles daarrond. Nieuwe filmtechnieken komen aan bod in een lezing van Iwona Pom.

Voor nog meer muziek zorgt het Poolse muzikantenduo SzaZa dat uitblinkt in het geven van live-improvisaties. In Leuven begeleiden ze de vroegste kortfilms van Roman Polanski. Dit project maakt deel uit van de bredere focus op de Poolse kortfilm. Twee kortfilms, ‘Heimat’ en ‘Education’ worden geleverd door Emi Buchwald. Een buitenkans nu de Poolse langspeelfilm ‘Cold War’ volop in de belangstelling staat.

Thematisch getinte programmaonderdelen zoals Virtual Reality, The Labo met films die de klassieke paden verlaten, of de Animation Nations met een retrospectieve en met ‘Ce Magnifique Gâteau’. De Comedy Shorts vervolledigen het programma. Het spreekt voor zich dat kinderen eveneens aan bod komen. Ze kunnen niet alleen kijken maar ook creatief aan de slag met het medium.

Jury’s delen diverse prijzen uit en daarnaast gaat veel aandacht naar de bekendmaking van de winnaars van de VAF-Wildcards.

Het Kortfilmfestival vindt plaats in Kunstencentrum STUK en Cinema ZED-STUK.

www.kortfilmfestival.be