Nieuws 14 apr 2020
De MOOOV 2.0 Competitie, die volgende week uit de startblokken schiet op een heruitgevonden MOOOV Festival, bestaat uit acht competitiefilms. Daarvan zijn er vijf debuutfilms. Vijf werden er door een vrouw gedraaid en ze zijn afkomstig uit vier continenten.

'This is Not a Burial, It’s a Resurrection'

Deze op Sundance met een juryprijs bekroonde film speelt zich af in de bergen van Lesotho. In een klein dorp wacht de 80-jarige weduwe Mantoa op haar zoon. Maar als die verongelukt, neemt ze verdrietig afscheid van wereldse zaken. Ze herleeft echter als bekend wordt dat de hechte gemeenschap moet wijken voor de aanleg van een waterreservoir. Regisseur Lemohang Jeremiah Mosese baseerde zich op het leven van zijn eigen grootmoeder die ontheemd werd en moest verhuizen. Een melancholisch sprookje, visueel en auditief verbluffend en ook een oproep tot verzet.

[IMG]

'Sin señas particulares'

Deze debuutfilm van Fernanda Valadez gaat over Magdalena, een moeder die op zoek gaat naar haar zoon Jesus over wie ze niets meer heeft gehoord sedert hij samen met een vriend Pedro naar de VS wilde trekken. Onderweg kruist ze het pad van Miguel die de VS moest verlaten en naar huis terugkeert. Een visueel originele film waarin Valadez een voorkeur ten toon spreidt voor close-ups en met veel welsprekende stiltes werkt.

[IMG]

'Son-Mother'

Niemand minder dan Mohammad Rasoulof, winnaar van de Gouden Beer in Berlijn voor ‘There is No Evil’, schreef het scenario voor de debuutfilm van Mahnaz Mohammadi. Leila, het hoofdpersonage staat voor een hartverscheurende keuze. Ze kan trouwen met een buschauffeur maar dan moet ze haar zoon opgeven want die mag niet onder een dak wonen met de dochter van haar man. Mohammadi fileert meedogenloos de Iraanse maatschappij waarin vrouwen geen vrije keuzes hebben. Film heeft neorealistische en nouvelle vague toetsen.

'Lina de Lima'

Lina is een Peruviaanse dienstmeid die voor een welgestelde Chileense familie werkt in Santiago de Chile. Het is bijna Kerstmis en Lina kijkt uit naar haar vakantie in Lima. Daar woont haar inmiddels tot een flinke adolescent uitgegroeide zoon Junior, bij haar ex-man. Junior kijkt meer uit naar een beloofd voetbalshirt dan naar het bezoek van zijn moeder. De kitscherige kleurrijke musicalnummers waarin Lina troost vindt, maken deze warme film van María Paz González heel bijzonder.

[IMG]

'Les épouvantails'

De twintigers Zina en Djo komen vanuit Syrië terug thuis in Tunesië. In Syrië werden ze gevangen gehouden en verkracht door radicale islamisten. Beiden moeten proberen de traumatische ervaring te verwerken maar de traditionele patriarchale Tunesische samenleving die een onmiskenbare dubbele moraal hanteert is daar niet direct een hulpmiddel bij. De veteraan van de Tunesische cinema, Nouri Bouzid geeft de eeuwenlange onderdrukking van de vrouw door mannelijk geweld een gezicht.

'Las buenas intenciones'

In haar debuutfilm verwerkt Ana Garcia Blaya autobiografische elementen want hij is gebaseerd op het leven van haar vijf jaar geleden gestorven vader. Hij had een eigen band en sommige van zijn composities zitten in de film. De indringende muziekscore, het tussenlassen van home-videofilmpjes en het innemende spel van de kinderen maakt van ‘Las buenas intenciones’ een sprankelende hartverwarmende film.

[IMG]

'143 rue du désert'

De camera van regisseur Hassen Ferhani komt nauwelijks het in de Algerijnse El Menia woestijn gelegen theehuisje en winkeltje uit waarin Malika woont. Daar serveert ze thee, verkoopt ze sigaretten, of water aan voorbijkomende vrachtwagenchauffeurs en gelukszoekers. Een documentaire vol weemoed en nostalgie maar waar ook het heden zijn intrede doet want naast het winkeltje van Malika verrijst er een nieuw tankstation met bijhorend restaurant.

'Kuessipan'

Kuessipan is een term uit het Inuit die zoveel betekent als: voor jou of jij bent aan de beurt. Een mooie titel die de lading van de film helemaal dekt. Myriam Verreault volgt twee vrouwen die als vriendinnen opgroeien in een Inuit gemeenschap in Quebec. Het is een universeel verhaal over familieproblemen, gemeenschap, verbondenheid en de kracht van vriendschap tussen vrouwen. De problemen van de natives worden niet uit de weg gegaan. Gebaseerd op de roman van de Canadese schrijfster Noami Fontaine.

[IMG]

De links worden op 21 april bekend gemaakt: www.mooov.be