MOOOV 2023 brengt eerlijke en heerlijke filmverhalen

Mooov 2023
Nieuws 12 apr 2023
Tussen 20 april en 2 mei 2023 vertoont het MOOOV Filmfestival op negen Vlaamse locaties wereldfilms met een eerlijk en soms heerlijk verhaal. De aandacht gaat daarbij onder meer naar sociale thema’s zoals migratie en het lot van ‘native people’. MOOOV speelt ook in op het groeiende belang van de animatiefilm en blijft focussen op films uit Iran en Colombia. Als gevolg van een strengere selectie worden er wel minder films geprogrammeerd. Toch bevat de competitie dit jaar tien titels in plaats van de gebruikelijke acht.

Amor y Matematicas van Claudia Sainte-Luce is de openingsfilm van MOOOV 2023. Zij was al eerder te gast op het festival en draaide nu een satire op de Mexicaanse burgerij die enkel belust is op haar eigen belangen en het vergaren van identieke consumptiegoederen. Boybandzanger Billy is het hoofdpersonage en hij moet na een carrièreswitch op zoek naar zingeving. Hij vindt die wanneer hij een nieuwe buurvrouw en fan ontmoet. Claudia Sainte-Luce ontleedt feilloos en stijlvol de wereldvreemde burgerij.

Hoogstandje

In de slotfilm, El Castigo van Matias Bize, volgen we in één take Ana en Mateo terwijl hun huwelijk langzaam uit elkaar valt. De spanning in hun auto is te snijden en als ze terugkeren naar de plaats waar ze hun zoontje achterlieten, vinden ze alleen zijn petje. Volgens de organisatoren is de slotfilm meer dan een technisch hoogstandje. Hij grijpt je ook vast vanaf het eerste beeld.

Competitie

Van de tien competitiefilms zullen er op de slotdag van MOOOV drie films een distributieprijs krijgen. MOOOV vertoont immers niet alleen films maar verdeelt er ook. In twee competitiefilms komt het migratiethema aan bod. Great Yarmouth: Provisional Figures speelt zich af in een vervallen badplaats in Oost-Engeland. Honderden Portugese migranten zoeken er werk in de plaatselijke kalkoenkwekerijen. Tania is getrouwd met hoteleigenaar Richard en zij biedt onderdak aan in de vervallen hotelkamers van haar man. Zij droomt ervan Brits staatsburger te worden en haar smerige handeltje achter zich te laten. In de reeks films over migratie legt regisseur Marco Martins dit keer de focus op de uitbuiter. Tania is tot op zekere hoogte sympathiek maar ze blijft een vrouw die geld aftroggelt van migranten.

Visitekaartje

Met Girl levert Adura Onashile een overtuigend visitekaartje af. Zij vertelt het schrijnende verhaal van Grace en haar dochter Ana die in een krap appartement wonen in Glasgow. Ze zijn van Afrikaanse origine en Grace komt aan de kost als poetshulp. Terwijl zij aan het werk is bekijkt Ama de wereld die letterlijk aan haar voeten ligt. Wanneer ze een brand opmerkt en alarm slaat, dreigt de warme relatie met haar moeder te veranderen. Girl is een intense film die ondanks de vele ellende toch een beetje hoopvol overkomt dankzij de felle kleuren en de verrassende soundtrack.

Girl Still 2 Deborah Lukumuena Le Shantey Bonsu
Girl

Hindernissen

Iran wordt in de competitie vertegenwoordigd door Ta Farda van Ali Asgari. In deze film is een vrouw met een baby op de arm op zoek naar onderdak voor de nacht. Ze stoot op hindernissen die typerend zijn voor het leven in Iran. Via gesprekken komt het repressieve, het gecontroleerde en corrupte ervan goed tot uiting.

Nog in competitie: Amar Colony van Siddharth Chauhan, waarin drie families in één afgeleefd appartementsgebouw worden gevolgd. De levens van deze mensen kruisen mekaar voortdurend en ondanks de sociale controle heeft iedereen wel een of ander geheim. Achter de façade schuilen verhalen van seksuele onderdrukking. Dat leidt tot een erotisch surrealistische Indiase parabel.

Carolina Markowicz maakt van haar Carvão (Charcoal) een droge satire die een samenleving vol tegenstellingen schetst. Religie, geloof, leven en dood raken verweven in deze film waarin de hoofdpersonages de eindjes aan elkaar proberen te knopen met hun houtskoolbedrijfje.

Dynamisch

Met de documentaire Alis van Nicolas van Hemelryck en Clare Weiskopf verhuizen we naar een opvangcentrum in de Colombiaanse hoofdstad Bogota waar tienermeisjes worstelen met de littekens van een heftig verleden. Ze delen hun verhalen met Alis, een denkbeeldige vriendin. Een documentaire die tot een vorm van therapie leidt. Origineel dus.

Ook in Columbia, maar dit keer in Medellin proberen vijf straatkinderen te overleven. De dynamische camera van Laura Mora Ortega zit in deze Los reyes del mundo voortdurend op de huid van de personages. De dromerige en surrealistische beelden maken dat dit niet de zoveelste sociale film is over armoede en onrecht in Colombia.

Zelfbewust

Over daarna naar Thailand waar drie Chinese koppels tijdens de eerste lockdown van 2020 vastzitten in een hotel in de stad Chiang Mai. In The Hotel vertelt Wang Xiaoshuai in scherpe dialogen hoe de drie koppels allemaal op zoek zijn naar liefde en er stiekem kritiek wordt geuit op het Chinese systeem.

Tenslotte combineert de Senegalese film Xalé van Moussa Sene Absa verhalen en tradities over vrouwelijke onderwerping en bevrijding en groeit uit tot een poëtisch portret over groeiend vrouwelijk zelfbewustzijn in Afrika.

Xalé still
Xalé

Actualiteit

Op deze MOOOV-editie staan er een 65-tal films op het programma. Een tiental daarvan is al eerder op Film Fest Gent of daarna in de bioscoop vertoond. Een unieke kans dus om gemiste films te zien op soms niet voor de hand liggende locaties. De Chinese film noir Are You Lonesome Tonight is één van de pareltjes die een festivalzetje goed kan gebruiken. Films als Holy Spider van Ali Abassi en Klondike van Maryna Er Gorbach wonnen ongewild aan actualiteitswaarde. Holy Spider is immers een misdaadfilm, maar ook over vrouwenhaat in Iran en Gorbachs film speelt zich af in de Donbas.

Klondike gaat over een Oekraïens koppel, Irka en Tolik leeft op de grens met Rusland te midden van betwist gebied. De hoogzwangere Irka weigert haar deels verwoeste huis te verlaten. Op de achtergrond stort een vliegtuig neer: de MH17... Na de festivalronde komt Klondike op 10 mei in de bioscoop.

Hetzelfde geldt voor Tengo sueños electricos van Valentina Maurel, een bijzondere coming-of-age film die na Gent in Brugge en Turnhout een aanloop neemt naar de releasedatum van 3 mei. Boy from Heaven van Tarek Saleh heeft al een normale release achter de rug maar staat nog op het programma in Lier.

Familiefilms

De magische Dounia en de prinses van Aleppo maakt deel uit van het vijf films tellende pakket familiefilms en onderstreept de waarde die MOOOV hecht aan de steeds belangrijker wordende animatiefilm. André Kadi en Marya Zarif maken de actualiteit van Syrië toegankelijk voor een jong publiek. Dounia’s ouders kwamen om en zij woont sedertdien bij haar oma en opa. Maar er valt opnieuw een bom op hun huis. Opnieuw op de vlucht dus. Toch blijft Dounia geloven dat alles goed komt.

In de avonturenfilm Singo van Alireza Mohammadi Rouzbahany staat de wilskracht van een jong meisje centraal. Shafa woont op het visserseiland Singo en komt voor de keuze te staan: moet ze haar geliefde dieren beschermen of is het welzijn van haar familie meer waard?

Op zoek naar een familiefilm met wat magisch-realisme? Dan naar Totem van Sander Burger waarin Ama en haar familie illegaal leven in Rotterdam. De politie wil iedereen terugsturen naar Senegal maar Ama krijgt hulp vanuit een onverwachte hoek. Het gaat er luchtiger aan toe in Last Film Show waarin regisseur Pan Nalin een reis doorheen de filmgeschiedenis maakt.

Perspectief

Nog meer animatie, maar dan zonder het label familiefilm, brengt José Miguel Ribeiro in Nayola. Hij toont de oorlog in Angola vanuit een vrouwelijk perspectief. Drie generaties vrouwen komen aan bod en zij spelen een actieve rol, hetzij op het slagveld, hetzij in het protest. Een aangrijpende vertelling en dito film die de verschrikkingen van oorlog verkent op manieren die andere filmgenres soms maar moeilijk kunnen bereiken.

Prachtige animatiescènes zijn er eveneens in Aurora’s Sunrise van Inna Sahakyan. De film vertelt het ongelofelijke verhaal van de jonge Aurora die de Armeense genocide overleeft, ontsnapt naar Amerika en in Hollywood de hoofdrol speelt in een film die op haar eigen leven is gebaseerd. De animatie is gemixt met fragmenten uit de stille film Auction of Soul waarin de echte Aurora meespeelt.

Nayola still
Nayola

Randactiviteiten

Ook bij de randactiviteiten neemt een animatiefilm een bijzondere plaats in. Het gaat om Walz with Bashir van Ari Folman die in Brugge en in Turnhout met live strijkorkest wordt vertoond. Het BRYGGEN Bruges Strings speelt onder leiding van violiste Jolente De Maeyer live on stage de originele soundtrack van Max Richter. Een ander Brugs filmconcert op 19 april gebracht door Cinemaximiliaan, waarin zeven regisseurs en componisten stille film en muziek samenbrengen, wordt een benefietconcert voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Andere randactiviteiten bestaan uit nabesprekingen van films en workshops onder meer over augmented reality en special effects.

De MOOOV-locaties zijn: Beringen, Brugge, Deinze, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout, Zaventem, Zuidwest Vlaanderen (Kortrijk, Wevelgem, Kuurne, Harelbeke). Zie het programma.

MOOOV biedt tijdens het festival ook een reeks films online aan. Dat zijn films die definitief uit het aanbod van MOOOV verdwijnen, maar ook films die online nog niet eerder te zien waren.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.