MOOOV Filmfestival gaat voor solidariteit

Mooov Filmfestival 2025
Nieuws 09 apr 2025
Van 24 april tot 4 mei 2025 organiseert het aan de wereldcinema gewijde MOOOV Filmfestival op zes Vlaamse locaties vierhonderd vertoningen van tachtig films met migratie en Palestina als grote thema’s. Daarnaast zijn er films over feminisme en komt zowel coming-of-age als ouder worden aan bod. Dat allemaal tegen de achtergrond van een in brand staande egoïstische wereld. Met films over verscheidenheid, solidariteit en barmhartigheid toont MOOOV dat het ook anders kan.

Twee korte films, Kora en Upshot, zorgen voor een atypische MOOOV-openingsavond maar confronteren het festivalpubliek meteen met twee belangrijke festivalthema’s. Kora van Cláudia Varejão gaat immers over migratie en Upshot van Maha Haj over Palestina. In de caleidoscopische Kora laat Varejão vijf vrouwen aan het woord die in Portugal zijn beland nadat ze hun land ontvlucht zijn. Aan de hand van foto’s en voorwerpen reconstrueren ze hun verleden. Het levert pakkende getuigenissen op. Upshot speelt zich af in de toekomst waar een echtpaar zich op een boerderij in Palestina terug getrokken heeft. Hun leven wordt verstoord als een journalist langs komt en vragen begint te stellen over vroegere gebeurtenissen in Gaza. De Tunesische speelfilm Aïcha van Mahdi Barsaoui wordt de slotfilm van deze MOOOV-editie en gaat over genderdiscriminatie en corruptie in het Tunesië van na de revolutie en maakt een krachtig statement over de positie van de vrouw in een patriarchale samenleving.

Competitie

De tien films tellende competitie wordt door niet minder dan vier jury’s beoordeeld. Naast de internationale jury is er een studenten- en jongerenjury en een groep gedetineerden uit de gevangenis van Merksplas deelt een Behind the Scenes award uit. De competitiefilms komen uit diverse landen. Writing Hawa van Najiba Noori komt uit Afghanistan en gaat over de 53-jarige Hawa die na veertig jaar uitgehuwelijkt te zijn aan een dertig jaar oudere man besluit om te leren lezen en schrijven en een eigen bedrijf op te richten. Door de machtsovername van de Taliban dreigt haar droom uiteen te spatten. Het verhaal van Hawa wordt verteld door haar dochter Najiba. Where the Wind Comes From van Amel Guellaty is een Tunesische productie en heeft het over Alyssa en Mehdi die op weg zijn naar Djerba waar Mehdi mag deelnemen aan een tekenwedstrijd. Een tocht met hindernissen. Saina is het hoofdpersonage in To Kill a Mongolian Horse van Xiaoxuan Jiang. Hij zorgt voor de paarden van de familie maar voert ‘s nachts spectaculaire shows uit om de gokschulden van zijn vader te betalen. In het Japanse Black Ox ontmoet een man een os die hij mee naar huis neemt en samen beploegen ze het land. Deze film is gebaseerd op tien Japanse tekeningen uit het Zenboeddhisme. Rouwrituelen komen aan bod in het Indiase Cactus Pears van Rohan Parashuram Kanawade.

Where the Wind Comes From still
Where the Wind Comes From

Palestina

Om het belang van de niet-westerse film te ondersteunen riep MOOOV onder meer de Sembène Award in het leven, vernoemd naar Ousmane Sembène, een sleutelfiguur in de Afrikaanse- en wereldfilmgeschiedenis. Zowel filmpers als het publiek kozen voor No Other Land als beste niet-westerse film van 2024. Naast een prijs in Berlijn won No Other Land de Oscar voor de beste documentaire. Een van de regisseurs van de film werd recent gemolesteerd door Israëlische kolonisten en bracht een nacht in de cel door. De film is een voorbeeld van de reeks Palestijnse films die persoonlijke verhalen brengen over liefde, verlies en overleving. Zij geven een stem aan mensen die vechten voor hun rechten en toekomst en dat niet alleen in Gaza maar ook op de Westelijke Jordaanoever.

Situatie

Naast No Other Land zijn er nog films als To a Land Unknown van Mahdi Fleifel over twee Palestijnse vluchtelingen die op de vlucht naar Duitsland in Athene stranden. In The Teacher neemt een leraar twee leerlingen onder zijn hoede nadat hun huis door Joodse kolonisten werd verwoest. Twee zussen spannen in Thank You for Banking with Us van Laila Abbas samen om de erfenis van hun bejaarde vader in te palmen terwijl die volgens de wet aan hun afwezige broer toekomt. Tweeëntwintig Palestijnse filmmakers tonen in evenveel korte films de situatie in Gaza tijdens de oorlog tussen Israël en Gaza in From Ground Zero. Ze gebruiken daarbij uiteenlopende genres, van documentaire over fictie, animatie tot experimentele videokunst. Ze beschrijven het leven van mensen die nog te vaak als slachtoffer worden gezien en bieden tegengewicht aan wereldwijd gekende beelden.

Migratie

Het programma van het MOOOV filmfestival bestaat uit een mix van nieuwe films en films die een herkansing krijgen. Films uit Afrika, Azië, de Mena-regio en Latijns-Amerika vinden niet altijd makkelijk een publiek en verdienen een nieuwe kans. De mix van bekend en onbekend is duidelijk bij het migratie-thema. Naast de al op Film Fest Gent vertoonde hold on to her, Io Capitano en L’histoire de Souleymane staat onder meer Black Butterflies van David Baute op het programma. Daarin komt het verhaal van drie klimaatvluchtelingen aan bod, Tanits uit Kenia, Shalia uit India en Valeria uit Sint Maarten. Samia, het hoofdpersonage uit de gelijknamige film, sloot al op negenjarige leeftijd een pact met Ali om samen ooit naar de Olympische Spelen te trekken. Samia Yusuf Omar groeide uit tot de snelst lopende vrouw van Somalië.

Feminisme

Samia van Yasemin Samdereli krijgt bij MOOOV ook een plaats in de thematische reeks films over feminisme. Films die volgens de programmabrochure “laten zien hoe vrouwen zichzelf opnieuw uitvinden, hun eigen pad banen en de wereld veranderen”. Het al vernoemde Writing Hawa hoort hier ook in thuis. In Black Box Diaries vertelt Shiori Itô een stukje uit haar eigen leven. Zij werd verkracht door een bekende journalist maar werd niet gesteund in haar juridische strijd. Daarop bracht ze haar verhaal naar buiten en werd zo het symbool van de Japanse MeToo-beweging. Kiezen voor mensenrechten en democratie of kiezen voor haar gezin, dat is de keuze die de Iraanse politieke activiste moet maken in Seven Days van Ali Samadi Ahadi. Uit Brazilië komt Manas waarin de door haar vader misbruikte Tielle woont en ontdekt dat haar jongere zus hetzelfde ondergaat. Marianna Brennand Fortes voert de regie.

Samia still
Samia

India

Aan het thema feminisme koppelt MOOOV vier films van vrouwelijke filmmakers uit India. Het sympathieke All We Imagine as Light kwam al in omloop en wordt aangevuld door onder andere Santosh van Sandhya Suri. Na het overlijden van haar man neemt Santosh diens functie, politieman, over. Ze wordt daarbij geconfronteerd met minachting, corruptie. Blijft ze in het corps? Shuchi Talati heeft het in Girls Will Be Girls over de rivaliteit tussen moeder en dochter Mira wanneer deze laatste thuiskomt met haar eerste vriendje.

Coming-of-age

Op de school van Takuya gaat alle aandacht naar ijshockey maar zijn interesse gaat uit naar Sakura, een rijzende ster in het kunstschaatsen. Coach Arakawa laat Takuya trainen met Sakura en tussen beiden ontstaat een harmonieuze band. Dat is de kern van My Sunshine, de traag opgebouwde maar mooi in beeld gebrachte Japanse film van Hiroshi Okuyama. Eveneens uit Japan: de op de proef gestelde vriendschap tussen twee afgestudeerden in Happyend van Neo Sora. In het Boliviaanse The Dog Thief van Vinko Iomicic speelt de dertienjarige wees Martin de hoofdrol. Hij is bevriend met Novoa die een herdershond heeft. Martin steelt die en stelt daarna aan Novoa voor om hem te zoeken. Nawi uit de gelijknamige Keniaanse film is eveneens dertien jaar en zij ontdekt dat ze door haar vader werd uitgehuwelijkt in ruil voor een kudde geiten. Ze vlucht naar de hoofdstad want ze wil daar naar de middelbare school. Blijft ze uit de handen van haar familie?

Ouder worden

In het al op Film Fest Gent vertoonde My Favourite Cake worden de gepensioneerde Mahin en taxichauffeur Farahmaz verliefd op elkaar en zij nodigt hem, alle conventies overboord gooiende, uit bij haar thuis. Een charmante romcom met spitse dialogen over liefde op latere leeftijd, aldus de FFG-editie van Knack Focus. Met Memorias de un cuerpo que arde (Memories of A Burning Body), waarin drie vrouwelijke 65-plussers terugblikken op hun leven en lichamen, herneemt MOOOV de bekroonde film van vorige festivaleditie. Jeugd en ouderdom verbroederen samen in Kasa Branca waarin een tiener mantelzorger is voor zijn terminale oma. Samen met zijn vrienden halen ze nog alles wat mogelijk is uit de resterende tijd van oma.

Bij deze greep uit de festivalthema’s mogen twee films niet tussen de plooien vallen: Super Happy Forever, de schitterende winnaar van de Grand Prix op de jongste editie van FFG, en de zopas in omloop gekomen aangrijpende The Seed of the Sacred Fig van Mohammad Rasoulof.

Grand Prix Super Happy Forever blogbericht
Super Happy Forever, winnaar van de Grand Prix op FFG2024

Talks en Specials

MOOOV heeft plaats in Brugge, Turnhout, Lier, Beringen, Sint-Niklaas en diverse plaatsen in Zuid-West-Vlaanderen. Activiteiten kunnen van locatie tot locatie verschillen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de “Talks and Specials”. In Lumière Brugge is er bv. op 1 mei een doctalk in verband met hold on to her. Na de vertoning van L’histoire de Souleymane is er in Sint-Niklaas een rondleiding in het Rode Kruis opvangcentrum. In Menen gaat er op 15 april een workshop door over het maken Palestijnse vliegers.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.