Nieuwe lading Vlaamse films in 2019
-
'Cleo' van Eva Cools
Een mooi verhaal over een sterk onderwerp dat psychologisch ook sterk wordt neergezet. Een poëtisch, prachtig, intiem drama waarbij je warmte voelt. Zo beoordeelde de jury van de Visser-Neerlandiaprijs het scenario van ‘Cleo’ bij de uitreiking op Film Fest Gent 2016. Voor Eva Cools was het dus geen geringe opdracht om het scenario over een zestienjarig meisje dat een traumatisch verkeersongeval overleeft, in beelden om te zetten.
Cleo’ wordt een psychologisch drama met “coming of age”-toetsen. Het hoofdpersonage zoekt immers troost bij een oudere en mysterieuze Leos. Volgens Eva Cools is de stad Brussel ook een personage en het slotakkoord komt er tijdens een groots pianoconcert. De titelrol wordt vertolkt door Anna Franziska Jäger die al te zien was in ‘My Queen Karo’ van Dorothée Van den Berghe. Andere rollen zijn er voor o.a. Yolande Moreau, Natali Broods, Martha Canga, Ishaq El Akel, Lucie Debay en Roy Arnouts.
-
'Binti' van Frederike Migom
In haar langspeelfilmdebuut vertelt Frederike Migom het verhaal van de elfjarige Binti die in ons land opgroeide maar samen met haar papa op de vlucht moet voor de politie. Die wil haar het land uitzetten. Weg dus de droom om ooit een bekende YouTube-vlogger te worden. De ontmoeting met Elias die zich na een ruzie met zijn moeder verschuilt in een zelfgemaakte boomhut, brengt Binti op een geniaal plan. Haar papa moet trouwen met de moeder van Elias.
Volgens Frederike Migom moet ‘Binti’ een toegankelijke film worden met de energie en de humor van een romantische komedie. Verwacht wordt dat ‘Binti’ bijdraagt tot de revival van de Vlaamse jeugdfilm, net zoals ‘Cloudboy’ en ‘Rosie & Moussa’. Op de jongste CONNeXT-bijeenkomst kreeg ‘Binti’ een eervolle vermelding wegens de actuele thematiek en de knappe weergave van jonge vloggers.
-
'All of Us' van Willem Wallyn
Oorspronkelijk was ‘Elke derde donderdag’ de titel van de tweede film van Willem Wallyn die in 1999 debuteerde met ‘Film 1’. Onderwerp van ‘All of Us’ is het wedervaren van een zelfhulpgroep van terminale patiënten die begeleid worden door een therapeute zonder ervaring. Een van de patiënten is Cathy een huisvrouw die beslist om haar familie niet in te lichten over haar precaire gezondheidstoestand. Cathy wenst evenwel dat haar zus de zorg voor haar gezin overneemt na haar overlijden. Maar of die ingaat op die wens?
Er treedt een pak Vlaams acteertalent op in ‘All of Us’. Barbara Sarafian neemt de rol van de therapeute op zich en Cathy wordt vertolkt door Maaike Neuville. Instagram-volgers van Joke Devynck weten dat de actrice zich liet kaalscheren voor de film. Ella Leyers, Gilles de Schrijver, Delphine Bafort en Wim Opbrouck vervolledigen de cast waarin er ook plaats is voor nieuwkomers als Janelle Vanes en Anne-Laure Vandeputte.
-
'Muidhond' van Patrice Toye
Omdat het boek ‘Muidhond’ van Inge Schilperoord haar niet meer losliet, wilde Patrice Toye voor het eerst een roman verfilmen. Het wordt na ‘Rosie’, ‘(N)iemand’ en ‘Little Black Spiders’ haar vierde langspeelfilm. Het hoofdpersonage Jonathan wordt in beroep (bij gebrek aan bewijs) vrijgesproken voor een zedenmisdrijf. Hij trekt opnieuw in bij zijn moeder. Naast hen woont een moeder met een tienjarige dochter. Er ontstaat een hechte vriendschap maar de demonen uit het verleden zijn nooit ver weg.
Zowel bij de literaire kritiek als bij het publiek was het boek een overdonderend succes. Een op de recente editie van CONNeXT, getoond filmfragment maakte diepe indruk en volgens Patrice Toye gaat de film over de strijd tussen goed en kwaad in elk van ons. Hoofdrollen worden vertolkt door Tijmen Govaerts, Ine Geerts en Line Pillet.
-
'The Best of Dorien B.' van Anke Blondé
Rotterdam maakt dezer dagen kennis met ‘The Best of Dorien B.’ van Anke Blondé. Vlaanderen moet nog tot september wachten op deze tragikomedie die Anke Blondé schreef in samenwerking met Jean-Claude Vanrijckeghem. Dorien, het titelpersonage, heeft alles rondom zich om gelukkig te zijn. Haar man is succesvol, ze heeft schatten van kinderen en de dierenartsenpraktijk loopt als een trein. Maar toch slaat de twijfel toe want ze ontdekt dat haar ouders het blijkbaar niet zo nauw nemen met de huwelijkstrouw en ze vermoedt dat haar man nogal close is met een collega. Op een bepaald moment lijkt alles in elkaar te storten. Zijzelf kan bij niemand terecht. Is dat het soort leven dat ze zich inbeeldde?
‘Dorien B.’ is geen autobiografie onderstreept Anke Blondé. Ze is alleen vertrouwd met bepaalde aspecten uit het scenario. Er wordt uitgekeken naar dit debuut niet alleen wegens de regie maar ook omdat Kim Snauwaert en Jelle De Beule hun langspeelfilmdebuut maken.
-
'Trio' van Matteo Simoni, Ruth Beekmans & Bruno Vanden Broecke
‘Trio’ werd een film nadat Matteo Simoni, Ruth Beekmans en Bruno Vanden Broecke doorheen het land toerden met het toneelstuk ‘Hechten’ van Stefaan van Brabant. De drie acteurs groeiden naar mekaar toe, werden hechte vrienden en vonden dat een theatertournee niet het einde mocht betekenen van hun ervaring. Daarom richtten ze een productiehuis op en verwerkten ‘Hechten’ tot ‘Trio’.
De film, die daags voor Valentijn in de bioscopen komt, vertelt het verhaal van de depressieve Wim die door zijn halfbroer met een niet alledaags cadeau wordt verrast. Lise, de grofgebekte escorte, maakt bij Wim echter lang verloren gewaande gevoelens los. Maar ook halfbroer Bert is niet ongevoelig voor Lise. Er ontstaat een trio…
-
'Wees blij dat het regent' van Gust Van den Berghe
Het verhaal van ‘Wees blij dat het regent’ begint op het einde van de 19de eeuw en draait om Lucien die bij zijn geboorte magnetisch blijkt te zijn. Het hele bestek kan aan hem blijven kleven. Zijn vader, Oktaaf, verbiedt Lucien om zijn uniek talent of kunstje aan iemand te laten zien. Als op een dag Rasmus, een muzikale bedelaar langskomt, gehoorzaamt Lucien niet aan zijn vader…
Gust Van den Berghe draaide zijn vierde film zowel in Luxemburg als in eigen land en zijn film kwam tot stand in samenwerking met circus Ronaldo. De hoofdrol wordt vertolkt door Danny Ronaldo die met zijn solo act 'Fidelibus Fortibus' de wereld rondtrok. Naast Danny Ronaldo zijn er nog rollen voor onder andere Bruno Van den Broecke, Jan Bijvoet, Willeke Van Ammelrooy, Mieke Dobbels en Eric De Kuyper. Gust Van den Berghe maakte eerder al furore met zijn ‘En waar de sterre bleef stille staan’ en met “Blue Bird’ die allebei in première gingen in de Quinzaine des réalisateurs in Cannes.
-
'Coureur' van Kenneth Merken
De debuutfilm van Kenneth Merken ging in wereldpremière op Film Fest Gent en krijgt eerstdaags een slot op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Mercken volgt het afzien, de glorie en de dromen van de jonge Felix, een wielerbelofte die op het punt staat om aan te sluiten bij een semiprofessionele ploeg in Italië. Daar wil hij ten koste van alles in de voetsporen treden van zijn vader. Die wil dat zijn zoon het verder schopt dan hijzelf.
Voor dit persoonlijke en toch universele verhaal put de regisseur uit zijn eigen ervaring. Na een Italiaans avontuur ontdekte Mercken dat zijn lichaam niet geschikt is voor de slopende wielersport. Hij kapte ermee en studeerde film…
-
'Hellhole' van Bas Devos
Met zijn in Brussel afspelende tweede film ‘Hellhole’ mag Bas Devos voor de tweede keer deelnemen aan de Berlinale. De film gaat er in wereldpremière in de Panorama-sectie. Bas Devos was eerder in Berlijn met zijn debuutfilm ‘Violet’ die in de Generation-sectie werd vertoond en er daarenboven de grote prijs won.
‘Hellhole’ speelt zich af in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maalbeek. De regisseur volgt enkele zogenaamde “verloren zielen”. Huisarts Wannes is een soort verbindende figuur en twee personages komen verder op de voorgrond. Het gaat om de Marokkaan Mehdi en de Italiaanse tolk Alba. Dokter Wannes heeft een zoon die als F-16 piloot op missie is in het Midden-Oosten. ‘Hellhole’ is een compacte, meesterlijk gefotografeerde film die weinigen onverschillig zal laten.
-
'The Barefoot Emperor' van Jessica Woodworth & Peter Brosens
Op algemeen verzoek komt er een vervolg op ‘King of the Belgians’. Na het uiteenvallen van België implodeert ook het oude Europa. Dat verneemt koning Nicolas III in een sanatorium op een Kroatisch eiland waar hij wordt verzorgd nadat hij bij een incident in Sarajevo een schotwonde opliep. In dat sanatorium, dat ooit de zomerresidentie was van maarschalk Tito, krijgt hij bezoek van Ilse von Stroheim, een van de architecten van een nationalistische ‘Nova Europa’. Zij deelt hem mee dat hij tot de nieuwe keizer van Europa zal worden gekroond. Maar heeft de Belgische koning daar wel zin in?
Peter Brosens belooft een absurde komedie die helemaal in het verlengde ligt van wat er zich in Europa aan het ontwikkelen is: de wederopstanding van het nationalisme in Europa. Daarnaast belooft Brosens dat deze film geen klassiek vervolg wordt…
-
'Torpedo' van Sven Huybrechts
“Indiana Jones op een duikboot”, de producenten Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé die al ‘Patser’ op hun actief hebben, schuwen de grote vergelijkingen niet als ze het over ‘Torpedo’ hebben. Van het scenario is alleen bekend dat het om een bende rebellen gaat die in een gekaapte U-boot van Congo naar de Verenigde Staten moeten varen. Aan boord bevindt zich een cargo die mogelijks de uitkomst van de tweede wereldoorlog kan bepalen.
De trailer oogt alvast spectaculair. Ook de cast is dat. Koen De Bouw krijgt het gezelschap van onder andere Ella-June Henrard, Thure Riefenstein, Joren Seldeslachts, Bert Haelvoet, Sven De Ridder, Stefan Perceval, Gilles De Schrijver, Robrecht Vanden Toren en Vic De Wachter.
-
'Birdsong' van Hendrik Willemyns
Muzikanten zijn prostituees. Een jonge moeder in Japan droomt ervan om zangeres te worden en leert wat het haar kost. Tot zover de korte Nederlandstalige versie van het scenario. Het Engelstalige is iets uitgebreider en heeft het over een jonge vrouw die terecht komt in de onderbuik van de muziekindustrie die dromers omturnt tot prostituees…
Hendrik Willemyns, die samen met John Roan het duo Arsenal vormt, waagt zich naast de muziek en de poëzie aan een nieuw medium. Oogt hij even hoge ogen met zijn in Tokio afspelende en Japans gesproken film? Het campagnebeeld van de film intrigeert alvast.
-
'Urbanus: De Vuilnisheld' van Erik Verkerk en Joost Van den Bosch
Frank Van Passel diende zo’n tien jaar geleden zijn plannen om met Urbanus een langspeelfilm te draaien op te bergen. Na ‘Hector’ en ‘Koko Flanel’ kwam ‘La Tourjours Contente’ met Urbanus als verzetsman en duivenmelker in de eerste wereldoorlog niet van de grond. Nu is er, mede naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Urbain Servranckx, een avondvullende zotte animatiefilm.
Hij speelt zich af in Tollembeek en wordt volgens de producent een mix van ondeugende humor en kwajongensstreken. In de film sluiten de inwoners van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus Igor die in ruil voor grof geld gevaarlijk afval mag storten in hun dorp. Urbanus speelt zelf de hoofdrol en zorgt ervoor dat de grappen met personages als Bromvlieg Amadee, Dokter Schrikmerg, Madam Pif, Botswana en Pinnekeshaar goed zitten. De Nederlanders Erik Verkerk en Joost Van den Bosch voeren de regie. Vincent Bal is verantwoordelijk voor de stemmenregie.
-
'De Patrick' van Tim Mielants
Hoe de zoektocht naar een hamer op een nudistenkamp tot een bezinning leidt over wat een mens wil in zijn leven. Dat overkomt Patrick, de klusjesman op een nudistenkamp van zijn ouders. Tim Mielants blikte een en ander in op een geheime locatie in de Ardennen. Mielants kennen we van ‘Code 37’ en ‘Cordon’ maar evenzeer van internationale series als ‘Peaky Blinders’, ‘The Terror’ en ‘The Tunnel’.
Of hoofdrolspeler Kevin Janssens de zin van het leven en de hamer zal terugvinden, wachten we even af. Voorlopig is zijn gewichtstoename, 17 kilogram, het spectaculairste aspect van zijn vertolking. In ‘De Patrick’ krijgt hij het gezelschap van onder andere Frank Vercruysse, Katelijne Damen, Jan Bijvoet en Bouli Lanners.
-
'Sinner' van Emilie Verhamme
Het ging snel voor Emilie Verhamme. Haar afstudeerproject ‘Cockaigne’ belandde in de kortfilmcompetitie van Cannes en haar intrigerende ‘Eau Zoo’ werd vertoond op Film Fest Gent. Zonder subsidies en budget draaide ze vorig jaar in alle stilte ‘Sinner’. Met onder meer Maaike Cafmeyer en Dimitri Verhulst in de hoofdrollen.
Volgens Emilie Verhamme is het verhaal van ‘Sinner’ “zeer kleurrijk, surrealistisch en tragisch”. Cafmeyer speelt de rol van Marie Killer die ondanks alle tegenslagen haar geloof in de liefde niet probeert te verliezen. Ze moet wel op zoek naar een nieuw onderdak. Verhamme vroeg postproductiesteun aan om een chaotisch overkomend verhaal op punt te zetten. Er is blijkbaar werk aan de winkel.
-
'The Queen’s Corgi' van Ben Stassen
De Britse koningin heeft een boontje voor de schattige corgi Rex en dat zint Charlie, de beste vriend van Rex, eigenlijk niet. Charlie wil de plaats van Rex innemen en lokt Rex buiten de paleismuren. Daar komt Rex in contact met verschillende niet zo lieve hondensoorten en belandt zelfs in een asiel. Maar Rex slaagt erin om terug te keren naar het paleis. Een en ander gebeurt niet zonder slag of stoot. Maar dankzij de liefde ontdekt Rex wel zijn ware ik...
Ben Stassen is verantwoordelijk voor deze animatiefilm en heeft op dat vlak geen onaardig track record. Denk maar aan ‘Fly me to the Moon', ‘African Safari’, ‘Sammy’s Avonturen’ en ‘Bigfoot Junior’.