Nymphomaniac - director's cut (Vol. I & II) @ Film Fest Gent

P19537239q1oga10171b4q124b1vgo1
02 dec 0002
De director's cut van Lars Von Triers veelbesproken 'Nymphomeniac' wordt vandaag vanaf 14u integraal vertoond in bijzijn van acteur Michael Pas. Bestel je tickets hier!

Als iemand het etiket "enfant terrible" verdient dan is het Lars von Trier. Zelfs Peter Aalbæk Jensen, zijn producent, vriend, en medeoprichter van hun productiehuis Zentropa, beweert dat er enkel met de man te werken valt wanneer hij aan minstens vijf verschillende soorten pillen zit. En dan nog. 'Breaking the Waves', 'The Idiots', 'Antichrist'... de lijst met films waarmee de Deense regisseur de goegemeente wist te choqueren is lang en blijft gestaag groeien.

'Nymphomaniac' is daar met zijn heel expliciete seksscènes allerminst een uitzondering op. Toch zijn zowel voor- en tegenstanders het erover eens dat von Trier een filmmaker met visie is. Zoveel visie dat het al een hele poos reikhalzend uitkijken is naar wat von Trier nu zelf voor ogen had met zijn exploratie van de vrouwelijke seksualiteit. Met 'Nymphomaniac' de director's cut krijgen we eindelijk de "niet besneden" versie te zien van het derde luik uit von Triers 'Depression Trilogy'. Voor wie het afgelopen jaar op een andere planeet heeft doorgebracht: in 'Nymphomaniac' vindt een charmante oudere vrijgezel (Stellan Skarsgård) op een koude winternacht een in elkaar geslagen vrouw (Charlotte Gainsbourg) in een steeg. Hij neemt haar mee naar huis, verzorgt haar en luistert wanneer ze het sappige verhaal van haar erotische leven opbiecht. Voor de criticasters was 'Nymphomaniac' niet meer dan een pornofilm, maar wie goed kijkt, ziet een vlijmscherpe analyse van menselijke machtsverhoudingen.