'OMAGH' OPENT 31STE FILMFESTIVAL GENT
Met Omagh als openingsfilm heeft het Filmfestival Gent geen gemakkelijke keuze gemaakt. Wel een filmisch verantwoorde. Want Omagh is een ijzersterke film die niemand onverschillig zal laten.<?xml:namespace prefix = o ns = 'urn:schemas-microsoft-com:office:office' />
De film reconstrueert de gebeurtenissen rond de aanslag die de harde kern van het IRA op 15 augustus 1998 pleegde in het Noord-Ierse stadje Omagh. Er kwamen, ondanks waarschuwingen vooraf, 31 mensen om het leven. Wat er precies mis liep werd grondig onderzocht, maar is nog altijd onderwerp van discussie. Vooral omdat het er op leek dat de politie de winkelende mensen naar de bomauto toe had gedreven in plaats van ze ervan weg te houden. Onderzoekers wezen met een beschuldigende vinger naar het hoofd van de politie in Omagh. Die ontkent alle aantijgingen.
Wat wel vast staat is dat de daders een kleine groep dissidenten van het Provisional IRA - the Real IRA - waren die het vredesproces in Noord-Ierland wilden boycotten. Om de verstandhouding tussen Londen en Dublin op de helling te zetten, trokken de unionisten zich terug uit het vredesproces waardoor Noord-Ierland opnieuw in een spiraal van geweld belandde. Hun doel was zorgvuldig gekozen: Omagh, een symbolische plaats waar de bewoners al decennia lang bewezen dat katholieken en protestanten wel degelijk zonder problemen kunnen samenwonen.
Centrale figuur in de film is Michael Gallagher, die zijn 21-jarige zoon Aiden verloor bij de aanslag, en sindsdien woordvoerder is van de Omagh Self Help and Support Group. Omagh beschrijft de gebeurtenissen en de nasleep van de tragische dag en belicht vooral de strijd voor gerechtigheid van de Self Help and Support Group, een organisatie die voornamelijk uit familieleden van de slachtoffers bestaat. Zij gaan vastberaden op zoek naar de waarheid en voeren geduldig en onverzettelijk campagne om de verantwoordelijken voor de bomaanslag voor de rechter te brengen.
Drie jaar lang sprak scenarist Paul Greengrass, bekend van die andere film over het Brits-Ierse conflict Bloody Sunday én van The Bourne Supremacy, met bewoners van Omagh ter voorbereiding van de film. Gerard McSorley neemt de hoofdrol voor zijn rekening. Hij was eerder aan het werk te zien in Braveheart (1995), The Boxer (1997), Felicia's Journey (1999), Angela's Ashes (1999), Bloody Sunday (2002) en Veronica Guerin (2003).
De 31ste editie van het Filmfestival Gent vindt plaats van 5 tot en met 16 oktober en staat in teken van de Zuid-Afrikaanse cinema. Het volledige programma van het filmfestival wordt op 22 september bekend gemaakt en is vanaf die dag online te raadplegen op de filmfestivalwebsite (www.filmfestival.be) of in de gratis Focus Knack Special programmagids.
De openingsfilm wordt op dinsdag 5 oktober vertoond in zowel Kinepolis Gent als Capitole. Na het festival wordt Omagh verdeeld in de zalen door CineArt. De ticketverkoop start op 27 september, in Fnac Gent (070 225 225) de via www.filmfestival.be.