Opnames 'Les Baronnes' gestart in Molenbeek

Les Baronnes met copyrights
Nieuws 04 sep 2024
Vijftien jaar na Les Barons is regisseur Nabil Ben Yadir samen met zijn moeder Mokhtaria Malandrin gestart met de opnames van Les Baronnes. Dit keer staan de vrouwen van Molenbeek in de schijnwerpers.

De moeder van Nabil Ben Yadir leverde het idee en de inspiratie voor Les Baronnes. Nadat het stof van het succes van Les Barons, de zelfgekozen bijnaam van drie Marokkaanse jongeren die liever lui dan moe zijn, gaan liggen was, wees Mokhtaria Malandrin haar zoon erop dat de moeders en grootmoeders weinig aan bod waren gekomen. Want: zonder de vrouwen zijn er geen “barons”.

Echte verhalen

Het scenario van Les Baronnes is geïnspireerd op echte verhalen en wordt een komedie waarbij de op de achtergrond gebleven vrouwen nu de touwtjes in handen nemen. Wanneer het hoofdpersonage, de 65-jarige Fatima, ontdekt dat haar man al tien jaar lang een dubbelleven leidt in Marokko, stort haar wereld in. Woedend maar vastbesloten zich niet te laten doen door haar lot, neemt ze het heft in eigen hand. Iets wat ze vijftig jaar geleden naliet, toen ze Hamlet zou spelen.

Samen met haar drie beste vriendinnen, Mériem, Romaissa en Inès, ook grootmoeders uit Molenbeek, zijn Les Baronnes er zich niet van bewust dat hun beslissing niet alleen eigen hun leven op zijn kop zal zetten maar ook dat van de mensen om hen heen, van hun buurt en van het hele land.

De cast bestaat onder meer uit Saadia Bentaieb, Jan Decleir en enkele nieuwe vrouwelijke gezichten uit Brussel, die voor het eerst op het scherm te zien zullen zijn. Voor de dans en de musical scènes kan het regisseursduo rekenen op de ruime ervaring en de artistieke blik van hedendaags choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

Klankbord

Nabil Ben Yadirs speelfilmdebuut Les Barons was een schot in de roos en bereikte het grote publiek. Daarna regisseerde hij La Marche, Dode hoek en Animals en was hij coscenarist van Patser van Adil Er Arbi en Bilall Fallah.

De liefde voor cinema erfde hij van zijn moeder Mokhtaria Badaoui, die doorheen zijn carrière als regisseur een vertrouwde klankbord was. Ongeveer tien jaar hebben Badaoui en Ben Yadir gepraat, ideeën uitgewisseld en het project Les Baronnes laten rijpen. Met deze nieuwe komedie is de cirkel rond en ervaart Ben Yadir een enorme vrijheid om deze film samen met zijn moeder te regisseren. De opnames zijn op 21 augustus in Brussel gestart en zullen begin oktober worden afgerond. Naast Brussel zullen er ook opnames zijn in Luik en Luxemburg.

Les Baronnes is een productie van 10.80 Films (Nabil Ben Yadir en Benoit Roland) en zal door Cinéart in de Benelux worden verdeeld.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

FFG2024