Oscarkandidaten voor Beste Buitenlandse Film
- Shoplifters - Hirokazu Kore-eda
‘Shoplifters’ van Hirokazu Kore-eda is niet alleen de Oscarkandidaat van Japan maar won al de Gouden Palm in Cannes. En dat met een portret van het merkwaardigste nieuw samengesteld gezin dat je ooit zag. De leden ervan zijn shoplifters-met-een-reden en bewijzen dat je zelfs zonder bloedbanden een gezin kan zijn. Maar dat weten de kenners van Kore-eda’s films al.
- Gräns - Ali Abbasi
‘Gräns’ ('Border') van Ali Abbasi is een serieuze kandidaat voor de mafste film van het festival. Het begint allemaal met een douanebeambte die aan de grenspost feilloos afwijkend gedrag kan rieken en het eindigt met trollen. Voor de verandering eens niet de soort die je irriteert op het internet, maar die uit de Scandinavische spookverhalen. ‘Border’ overschrijdt vele grenzen maar is coherent en bezorgt je een unieke cultfilmervaring. Zweden duimt!
- Eldorado - Markus Imhoof
Vanuit het Zweedse bizarre sprookje duiken we met ‘Eldorado’ van Markus Imhoof in de trieste actualiteit van de vluchtelingenproblematiek. Daarbij trekt Imhoof een parallel tussen het lot van een achtjarig ondervoed Italiaans meisje dat kort na WOII bij hem thuis was ondergebracht en de huidige vluchtelingencrisis. ‘Eldorado’ is geen doorslag van ‘Fire at Sea’ en Imhoof haalt hard uit naar de maffia die ook uit miserie nog een lucratief slaatje slaat. De Zwitser bewaart de neutraliteit allerminst.
- The Wild Pear Tree - Nuri Bilge Ceylan
Voor ‘The Wild Pear Tree’ van Nuri Bilge Ceylan moet je je tijd nemen. Drie uur en acht minuten wel te verstaan. Een lange zit? Ontkennen we niet maar een gebrouilleerde vader-zoon relatie, zinnige discussies over literatuur, en de spanning tussen nagestreefde idealen en de tekortschietende realiteit maken dat de tijd weliswaar niet vliegt maar toch gezapig voorbijschuift. Net aan een tempo dat je nog volop van de fantastische fotografie kan genieten. Turkse topfilm!
De Oscar voor de langste filmtitel op Film Fest Gent gaat naar "I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians" van de Roemeense regisseur Radu Jude. Hij confronteert zijn landgenoten met een zwart gat in hun geschiedenis door een re-enactment van het bloedbad van Odessa waarbij duizenden en duizenden joden werden omgebracht door het Roemeense leger. Van een parallel met bepaalde hedendaagse toestanden is Radu Jude niet vies. Een streepje marsmuziek kan een waaauw-kreet nauwelijks onderdrukken.
Vijf Oscarfilms! Daarmee is je vijfritten kaart net gevuld als je eenzaam bent. Neem iemand mee, de tienrittenkaart is finaal goedkoper! Kopen? Hier! Is zo geswiept.