Lifetime Achievement Award voor Philip Glass

Tickets voor Minimalism in Motion: Glass, Nyman and Beyond zijn nu beschikbaar.
Philip Glass wordt met zijn award geëerd op 16 oktober 2024, in Muziekcentrum De Bijloke tijdens het filmmuziekconcert Minimalism in Motion: Glass, Nyman and Beyond, waarmee de Film Music Days 2025 van Film Fest Gent worden afgesloten. Tijdens dit concert wordt een selectie van het werk van Philip Glass uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van maestro en Film Fest Gent muziekdirecteur Dirk Brossé, die de award al persoonlijk overhandigde aan Philip Glass in New York.

Het werk van Glass werd in 2007 erkend door de World Soundtrack Academy met twee nominaties voor zijn score voor Notes of a Scandal.
Van Baltimore naar Parijs
Glass werd in 1937 geboren in Baltimore, Maryland, en groeide op in de platenzaak van zijn vader, waardoor hij al vroeg muziek begon te waarderen. De toegang die hij had tot vele promo-exemplaren inspireerde Glass om al op jonge leeftijd op een andere manier naar muziek te luisteren. Uiteindelijk ging hij studeren aan de Juilliard School of Music, waar hij zijn vaardigheden op het keyboard aanscherpte. Een paar jaar later kreeg Glass een beurs om in Parijs te studeren. Zijn studies daar van 1964 tot 1966 bij de strenge, maar niettemin legendarische muzieklerares Nadia Boulanger waren vormende jaren en zouden zijn latere werk beïnvloeden.
De veelzijdigheid van het minimalisme
Hoewel Glass vooral gekend is om zijn associatie met de minimalistische muziekstroming, staat hij liever bekend om het componeren van “muziek met repetitieve structuren”. Toch is het moeilijk om hem los van deze beweging te zien, omdat hij een sleutelfiguur was in deze nieuwe muzikale trend die in de jaren 1960 opkwam. Naast Glass stonden onder andere La Monte Young, Terry Riley, Meredith Monk en Steve Reich mee aan de wieg van de ontwikkeling van deze nieuwe muzikale taal. Muziek waar er op het eerste gehoor misschien niet veel lijkt te gebeuren, en wat de minimalisten zelf tegenspreken. “Wat interessant is aan deze zogenaamde 'minimalistische muziek' is hoe veelzijdig die is,” zegt Glass in een interview met NPR in 2015. “De beschrijving komt niet in de buurt van wat je hoort.”
In 1968 richtte Glass zijn eigen ensemble op, waarvan hij op vandaag geen actief lid meer is. Zijn opera Einstein on the Beach uit 1976, een kolossaal vijf uur durend stuk dat meteen zijn gespannen relatie met het label 'minimalist' bewees, was zijn eerste opera en betekende meteen zijn doorbraak. Daarna volgden Satyagraha (1980) en Akhnaten (1983), waarmee de zogenaamde “Portrait trilogy” werd voltooid, een serie opera's over mannen die de wereld veranderden.
Van Shankar tot Eno
De scores van Glass vormden niet alleen sleutelmomenten doorheen de geschiedenis van de filmmuziek, maar veranderden ook de kijk op wat filmmuziek als kunstvorm zelf kan zijn. Glass is een van de eerste componisten die minimalisme introduceerde in de wereld van de filmmuziek. Hij zag in dat films niet altijd grootse scores nodig hebben. Met zijn kenmerkende repetitieve muziek versterkte hij het intieme en meeslepende karakter van de films die hij van muziek voorzag. Met zijn Academy Award-genomineerde scores voor Martin Scorsese's Kundun en Stephen Daldry's The Hours herdefinieerde hij niet alleen de betekenis, maar evenzeer het potentieel van filmmuziek. Hij beïnvloedde componisten zoals Hans Zimmer, wiens score voor Interstellar een eerbetoon is aan Glass' score voor Godfrey Reggio's Koyaanisqatsi, maar ook artiesten en bands buiten het klassieke veld zoals Aphex Twin en Radiohead. Deze invloed resulteerde in samenwerkingen met beide artiesten. Rock-, ambient-, elektronische- en wereldmuzikanten zoals Brian Eno en David Bowie, die bewonderaars waren van zijn minimalistische muziek, hadden ook op een bepaald moment in hun carrière een band met Glass. Eerdergenoemde Aphex Twin, maar ook Ravi Shankar, David Byrne, Nathalie Merchant en vele anderen hebben voor songs en albums met Glass samengewerkt.
Praktisch
De WSA Film Music Days vinden dit jaar plaats van 14 tot 16 oktober 2025, tijdens Film Fest Gent (8-19 oktober 2025). Het filmmuziekconcert Minimalism in Motion: Glass, Nyman and Beyond vindt plaats in Muziekcentrum de Bijloke in Gent op 16 oktober 2025. Tickets zijn nu verkrijgbaar.