Recordaantal Vlaamse (co)producties in Cannes

Annette Still
Nieuws 09 jun 2021
Met een majoritair Vlaamse productie, La Civil van Teodora Ana Mihai en drie coproducties, Anette van Leos Carax, Les intranquilles van Joachim Lafosse en Un monde van Laura Wandel is de Vlaamse film nog nooit zo goed vertegenwoordigd geweest in de officiële selectie van het festival van Cannes waarvan de 74ste editie dit jaar plaats heeft van 6 tot 17 juli.

Net zoals Girl van Lukas Dhont in 2018 is La Civil geselecteerd voor het Un Certain Regard-programma waar gedurfde films vertoond worden en jong talent aan bod komt. Omdat de Certain Regard-sectie voor velen een stapsteen betekent op weg naar de competitie wordt ze soms het voorgeborchte ervan genoemd. La Civil is geïnspireerd op waargebeurde feiten van kartelgeweld in Mexico en werd in volle coronacrisis in het najaar van 2020 in Mexico gedraaid. Het hoofdpersonage is een Mexicaanse moeder, Cielo, die op zoek gaat naar haar dochter die ontvoerd werd door een drugskartel. Omdat de overheid haar geen hulp biedt, neemt Cielo het heft in eigen handen en evolueert ze van huisvrouw tot een wraakzuchtige militant.

Universeel verhaal

In een reactie aan het VAF toont Teodora Ana Mihai zich opgetogen over haar selectie en is ze “onwaarschijnlijk dankbaar dat dit schrijnend verhaal over vrouwen die hun kind aan drugskartels verliezen kan verteld worden. Mijn film gaat over een sterke moeder die geen slachtoffer wil zijn, maar terugvecht en vanuit een oerkracht te allen prijze haar dochter wil vinden. Een universeel verhaal dat geen enkele ouder onberoerd kan laten."

Intensief onderzoek

Teodora Ana Mihai is een Vlaamse filmmaakster van Roemeense oorsprong. Ze kwam op jonge leeftijd uit haar geboorteland naar België en volgde filmstudies in New York. Haar eerste stappen in de filmwereld zette ze als script supervisor (Matroesjka’s) en assistent-regisseur van onder meer Frank Van Passel. Met haar documentaire Waiting for August, over een vijftienjarig meisje dat voor een gezinnetje zorgt terwijl de moeder in Italië de kost verdient, oogstte ze internationaal succes en viel ze in de prijzen op Hot Docs, Visions du Réel en Karlovy Vary. Aan La Civil gingen jaren van intensief onderzoek vooraf. Ze voerde het samen met de Mexicaanse schrijver en scenarist Habacuc Antonio De Rosario.

Hans Everaert produceerde de film voor het Antwerpse productiehuis Menuetto in samenwerking met onder andere het productiehuis van de gebroeders Dardenne en Mobra Films van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu.

Kwetsbaarheid en erkenning

In de Certain Regard-sectie krijgt Mihai het gezelschap van Laura Wandel die er haar debuut Un monde voorstelt. Zij was eerder in Cannes met haar uit 2014 daterende kortfilm Les corps étrangers. Un monde speelt zich af op een lagere school waar Nora merkt dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Haar vader wil dat ze daarover spreekt, maar haar broer wil dat ze zwijgt. Nora moet een keuze maken tussen vrienden maken en familiale banden beschermen.

“Met deze film wil ik de kracht en de veerkracht van kinderen laten zien door de kijker mee te nemen naar de prille schooltijd, de eerste confrontaties met anderen en het universele gevoel van kwetsbaarheid en de behoefte aan erkenning”, zegt Laura Wandel over haar film. Lunanime trad op als Vlaams coproducent en de Vlaamse actrice Laura Verlinden, bekend van Happy End en Le tout nouveau testament, speelt ook een rol.

Onmacht

Joachim Lafosse, is een van de vele cineasten die via Un Certain Regard, en in zijn geval nog via de Quinzaine des réalisateurs, naar de competitie overstapte. In de Certain Regard-sectie stelde hij eerder zijn A perdre la raison voor. Met zijn negende film Les intranquilles komt hij in het grote Lumière auditorium terecht. Zijn film gaat over twee geliefden die een mentale gezondheidscrisis doormaken. Leila en Damien houden van elkaar maar Damien is bipolair. Hij probeert verder te leven met Leila maar beseft zijn onmacht om haar te geven wat zij van hem verwacht. Joachim Lafosse was in 2019 voorzitter van de internationale jury op Film Fest Gent. Zijn film die gecoproduceerd werd door Prime Time van Nino Lombardo, dingt mee naar de Gouden Palm.

Inbreng

Zelfs de openingsfilm van Cannes 2021, Annette van Leos Carax, heeft een Vlaams randje want de productie is gedeeltelijk gedraaid in Vlaanderen, op locatie en in de onderwaterstudio’s van Lites in Vilvoorde. Nadat hij acht jaar geleden met Holy Motors in Cannes sensatie en verdeeldheid veroorzaakte, keert Leos Carax met een musical terug naar de Croisette. Het verhaal gaat over een stand-up comedian, vertolkt door Adam Driver en een operazangeres, vertolkt door Marion Cotillard, die een dochtertje krijgen dat een bijzondere gave heeft. Achter de schermen was er een grote Vlaamse inbreng bij deze productie en naast zangeres Angèle treffen we heel wat Vlaamse namen aan in bijrollen. Onder hen: Wim Opbrouck, operazangeres Noémi Schellens, Kevin Van Doorslaer, Dominique Dauwe en Verona Verbelen.

Op de Marché du Film, het industrie-event van Cannes, zullen ook nog Vlaamse titels worden gepresenteerd. Er staat ook een evenement gepland in verband met Aller/Retour de nieuwe speelfilm van Dorothée van den Berghe die momenteel in postproductie is.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.