Screen Flanders investeert ruim 2 miljoen euro in 13 producties
Terwijl de crowdfunding voor de nieuwe W817-film ‘8eraf!’ nog loopt, zegde Screen Flanders zijn steun al toe voor deze coming-of-age-komedie waarvan de regie in handen is van Pietje Horsten. In de film ontmoeten de kotgenoten uit de populaire televisiereeks elkaar na 17 jaar terug op een huwelijksfeest. Ze ontdekken dat ze hun toenmalige dromen en idealen hebben opgegeven. Maar als het feest een onverwachte levensbedreigende wending neemt, herontdekt het zevental de kracht van hun oude vriendschap.
Jan Decleir
In een regie van Matthias Temmermans wordt ‘Familie Claus’ een echte Vlaamse kerstfilm. Jules Claus houdt niet van Kerstmis. Terwijl zijn mama moet werken, brengt Jules tijdens de kerstvakantie veel tijd door in het speelgoedwinkeltje van zijn opa. Daar ontdekt hij een magische sneeuwbol die zijn wereld voorgoed door elkaar zal schudden. Jan Decleir krijgt de rol van kerstman en hij wordt omringd door o.a. Stefaan Degand, Eva Van Der Gucht, Josje Huisman en Janne Desmet. De opnames van de film beginnen op 16 maart en lopen tot einde april. Ze zullen deels plaats vinden in Brugge.
Mercator
‘Het Mercatorspoor’ wordt de tweede speelfilm van Douglas Boswell, bekend van ‘Labyrinthus’. In de film bundelen de jonge Benjamin en Slien de krachten met de oude mysterieuze Zeppos in hun strijd tegen de aloude organisatie die uit is op hun antieke boek. Er wordt gedraaid in onder meer Gent, Rupelmonde en Vlassenbroek. Carry Goossens zal de rol van Zeppos vertolken.
Onzichtbaar
Regisseur Sahim Omar Kalifa die met zijn debuutfilm ‘Zagros’ in 2017 de grote prijs won op Film Fest Gent is bezig aan ‘Iraq’s Invisible Beauty’, een nieuw documentair project. In de film volgt hij de 88-jarige Irakese fotograaf Latif Al Ani die zijn land 30 jaar lang in beeld bracht vooraleer de oorlogen begonnen. Vandaag keert hij er terug in de hoop er opnieuw schoonheid te ontdekken.
Nachtmerrie
‘Mr. K’ is de nieuwe speelfilm van de Nederlandse filmmaakster Tallulah H. Schwab. Mr. K bevindt zich in een nachtmerrie wanneer hij in een afgelegen hotel de uitgang niet kan vinden en bovendien merkt dat het hotel aan het krimpen is. In een voortdurende strijd met de excentrieke bewoners van het hotel zoekt Mr. K naar zijn einddoel. Voor het volledig hotel instort, wil hij er het geheim van kennen. De opnames van de film zullen plaatsvinden in de LITES-studios in Vilvoorde. De crew is deels Vlaams.
Rikkie
In ‘Rikkie de ooievaar en het mysterie van het grote juweel’ volgen we opnieuw de avonturen van Rikkie de mus. Wanneer Rikkie verneemt een last te zijn voor de ooievaarsfamilie vliegt hij weg en sluit zich aan bij een bende stelende mussen in Ghardaia, een stad geregeerd door een hebzuchtige pauw. Alleen door zijn eigenschappen van ooievaar en mus te combineren, zal hij erin slagen het mysterie van het legendarische grote juweel op te lossen en zijn plaats in de wereld te vinden. Tobias Schwarz van ‘Coconut the Little Dragon’, zal de animatiefilm regisseren.
Zillion
Met zijn debuutfilm ‘D’Ardennen’ opende Robin Pront in 2015 Film Fest Gent. Zijn tweede speelfilm ‘Zillion’ wordt ook door Screen Flanders gesteund. ‘Zillion’ brengt het misdaadverhaal over de opkomst en ondergang van de Antwerpse danstempel Zillion en zijn flamboyante eigenaar Frank Verstraeten. Die rol zal worden vertolkt door Jonas Vermeulen, bekend als de regieassistent in de tv-reeks ‘Studio Tarara’. Andere rollen zijn er voor Matteo Simoni, Charlotte Timmers en Barbara Sarafian. De opnames starten op maandag 16 maart in Vlaanderen en Nederland.
“Zolang ik al films wil maken, droom ik ervan om het verhaal van de Zillion naar het grote scherm te brengen. Het leven van selfmade man Frank Verstraeten die de uitgaanswereld in België naar een hoger niveau tilde en zichzelf gaandeweg verloor in de chaos van seks, drugs en dancemuziek is er één die absoluut een eigen film verdient”, zegt Robin Pront over zijn nieuw project. Kinepolis Film Distribution brengt de film op 3 februari in de Belgische bioscopen.
TV- producties
De televisieproducties die op de steun van Screen Flanders kunnen rekenen, zijn onder te verdelen in drie fictiereeksen, twee animatiereeksen en een documentairereeks.
[IMG]
In de spannende fictiereeks ‘Outside and Undercover’ volgen we een in verval geraakte agente binnen het team georganiseerde misdaad van de politie in Leeds. Zij zal een familie moeten breken om haar eigen familie te redden. Jan Matthys voert de regie van de reeks die deels in Antwerpen zal worden gedraaid. Het Vlaamse regisseursduo Inti Calfat en Dirk Verheye neemt ons in de fictiereeks ‘L’Opéra’ vier afleveringen mee achter de schermen van het wereldvermaarde Palais Garnier, de tempel van de Franse dans. Opnames vinden plaats in de Antwerpse Bourlaschouwburg, de Gentse Opera en het Atelier du Théâtre National in Sint-Pieters-Leeuw.
Tweede seizoen 'State of Happiness'
Het tweede seizoen van de Noorse dramareeks ‘State of Happiness’ speelt zich af tussen 1977 en 1980, het tijdperk van de grote rampen dat thema’s als milieu en veiligheid voor het eerst op de politieke agenda plaatste. Een deel van de reeks wordt opgenomen in de waterstudio van LITES onder leiding van onderwatercameraman Wim Michiels. Ook ‘Rintje’ krijgt een tweede seizoen en is gebaseerd op het universum van de Nederlandse auteur Sieb Posthuma. Steven De Beul en Ben Tesseur voeren opnieuw de regie. De tijdloze blauwe figuurtjes van Peyo keren in ‘De Smurfen’ terug naar het scherm in een nieuwe 3D-versie.
Screen Flanders investeert ten slotte in de documentairereeks ‘Liberation Route’ van Koen Mortier een twaalfdelige reeks over belangrijke mijlpalen uit de bevrijding van West naar Oost. Het is de eerste productie waarin Netflix investeert in het kader van zijn Vlaamse bestedingsverplichting.