Seven Days in May

Seven Days in May
Verdieping 13 jun 2024

Coup d'état

Twilight’s Last Gleaming (1977) | Robert Aldrich

No nonsens-regisseur Robert Aldrich puurt uit de nucleaire dreiging een bikkelharde suspensefilm. Een ex-generaal (Burt Lancaster), verontwaardigd over de Vietnampolitiek van zijn land, maakt zich meester van een ondergrondse controlekamer van Silo 3 van waaruit negen Titan-atoomraketten op de Sovjetunie kunnen afgevuurd worden. Dit zal ook geschieden, tenzij de Amerikaanse president (Charles Durning) geheime documenten van het Pentagon vrijgeeft, zodat de bevolking op de hoogte wordt gebracht van de leugens van de vorige regeringen. Uit die documenten moet blijken dat de oorlog in Vietnam moedwillig geëxploiteerd en verlengd werd als een oefening in ‘beperkte oorlogsvoering’ om aan het communistisch blok de wilskracht te demonstreren van de Amerikaanse natie.Wat mooi aansluit bij de militaire analyse die dokter Kissinger al in 1957 neerschreef in zijn boek Nuclear Weapons and Foreign Policy. Namelijk dat de VS bij wijze van waarschuwing een oorlog met beperkte middelen zouden moeten voeren om de Russen ervan te overtuigen de grenzen van hun invloedssfeer niet te overschrijden.
Een corrupte generaal (Richard Widmark) probeert de opstandige militair onschadelijk te maken vooraleer de president, die zelf niet van het bestaan van deze documenten afwist, eventueel op de chantage ingaat. Tussen de drie partijen - de krankzinnige opstandeling; de legerleiding; de president en zijn raadgevers - ontspint zich een complexe strijd en zenuwoorlog waarvan de spanning wordt opgevoerd door het fors gebruik van de split-screen montage. De titel van het in de Duitse Bavaria Studio’s gedraaide Twilight’s Last Gleaming verwijst niet alleen naar de laatste woorden van het Amerikaanse volkslied, het is ook een titel die de woede, de agressiviteit, de verdoemenis en gewelddadigheid samenvat van zoveel titels uit Aldrichs filmografie: Ten Seconds to Hell, The Last Sunset, Sodom and Gomorrah, Too Late the Hero, Attac!, Kiss Me Deadly, World for Ransom, The Garment Jungle, The Angry Hill, The Big Knife, The Dirty Dozen, The Killing of Sister George. Met Roscoe Lee Browne, Joseph Cotton, Melvyn Douglas, Paul Winfield, Richard Jaeckel.

Twilights last gleaming
Burt Lancaster speelt een krankzinnige opstandeling in "Twilight's Last Gleaming"

Brass Target (1978) | John Hough

In 1945 stuurt generaal Patton de in beslag genomen Duitse goudreserves naar Frankfurt maar de legertrein wordt beroofd door samenzweerders die ook een Zwitser inhuren om de generaal om te leggen. Het ongeloofwaardig scenario steunt op een aantal feiten (het auto-ongeval waarbij generaal Patton om het leven komt; de Geallieerden die het met maffia koning Lucky Luciano op een akkoordje gooien; het verdwijnen van de goudvoorraad van de Reichsbank) die stevig dooreengeschud worden opdat er een samenhangend en sluitend geheel zou uit tevoorschijn komen. Met Sophia Loren, John Cassavetes, Max von Sydow, George Kennedy, Robert Vaughn, Patrick McGoohan, Bruce Davison.

Blue Thunder (1983) | John Badham

Een technologisch erg geavanceerde helikopter wordt het ultieme instrument van gerechtigheid genoemd omdat het een verdachte kan lokaliseren, bewijzen kan verzamelen, per computer een proces kan voeren en in enkele seconden de schuldig bevonden ter plekke kan executeren. Roy Scheider mag dit duivelstuig testen ter voorbereiding op de Olympische Spelen die door een terroristische aanslag worden bedreigd. Met Warren Oates, Candy Clark, Malcolm McDowell.

Patrick Duynslaegher

Patrick Duynslaegher

Van 1972 tot 2011 was Patrick Duynslaegher filmcriticus voor Knack magazine, waar hij van 2001 tot 2011 hoofdredacteur was. Van 2011 tot 2018 was hij artistiek directeur van Film Fest Gent. Hij schreef onder meer voor Sight & Sound, the International Film Guide, Variety en Vrij Nederland. Hij is de auteur van vier boeken, een over André Delvaux’s ‘Woman in a Twilight Garden’, een verzameling reviews, een overzicht van 100 jaar cinema in reviews en een kritische studie over het werk van Martin Scorsese.